EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 11 - Más képet tükrözni

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Más képet tükrözni

Beszélgetés Szám Katalinnal, a Képmás magazin főszerkesztőjével

Nemzeti ünnepünk, március 15-e egyben a szabad sajtó napja is. Hogy ma Magyarországon – jogi értelemben – valóban érvényesül a sajtószabadság, arra közvetve a vallási, egyházi médiumok megléte is bizonyíték…

Nemcsak vonzó küllemével, hanem igényes tartalmával is kiemelkedik a hazai keresztény újságok közül a Képmás családmagazin. A képes havilap főszerkesztőjével, Szám Katalinnal egy újság „főhadiszállásaként” szokatlan helyszínen, a budai Szent Margit Gimnázium negyedik emeletén találkoztunk.**

– A beszélgetésünket megelőző nap érkezett meg az Evangélikus Élet szerkesztőségébe a Képmás márciusi száma. Átlapozván örömmel olvastam a hírt: a magazin áprilistól százoldalasra bővül…

– A bővítéssel a médiapiac támasztotta igényeknek igyekszünk megfelelni. A finoman fogalmazva „egyszerűbb tartalmat” közlő lapok egyre terjedelmesebbek. És mivel a vásárláskor sokan az oldalszámot is figyelembe veszik, mi sem akartunk „lemaradni”. Ráadásul három év után mindenképpen áremelésre kényszerülünk, és szeretnénk ezzel együtt többet is nyújtani az olvasóknak.

Hála Istennek, sok jó írás születik. Ezek egy része eddig sokszor helyhiány miatt nem fért be egy-egy lapszámba. Ezért is örvendetes a mostantól rendelkezésre álló nagyobb terjedelem. Új rovatok is indulnak. Két korábbi szerzőnk – Czakó Gábor József Attila-díjas író és dr. Lux Elvira szexuálpszichológus – mellé csatlakozik a Nők Lapjából és könyvei révén is jól ismert újságíró, Schäffer Erzsébet is. A gyerekek pedig áprilistól Fésűs Éva meséit olvashatják.

– Konzervatív keresztény körökből érkeznek-e esetleg Önökhöz felháborodást tükröző olvasói levelek amiatt, hogy egy szexuálpszichológus is szót kap a keresztény családmagazin hasábjain?

– Több mint egy év alatt egyetlen ilyen levelet kaptunk. A szexualitás is az élet része, sőt a házassággal együtt Isten ajándéka. Sok keresztény házasság is tönkremehet azért, mert a párkapcsolatnak ez a nagyon fontos része nem vagy nem jól működik. És amíg ez így van, addig erről a témáról – a prüdériát félretéve – igenis beszélnünk kell. Egyébként is alapvető célkitűzéseink közé tartozik az, hogy a családot érintő minden témával foglalkozzunk, a gyerekneveléstől kezdve a közéleten, a kultúrán, a tudományon át a főzésig. Mi, keresztények is ebben a világban élünk – kell, hogy legyen véleményünk a minket körülvevő dolgokról, kell, hogy hangot adjunk meglátásainknak a magunk „sajátos”, keresztény szemszögéből.

– Ha már a keresztény szemszöget hangsúlyozta, a magazint nem ismerő olvasóink kedvéért áruljuk el, hogy a Képmás családmagazin római katolikus alapítású.

– A magazint helyi kezdeményezésként valóban Illési Mátyás akkori solymári plébános alapította 2002-ben, aki szinte egyedüliként, ám szilárdan hitt abban, hogy a Képmás egyszer országos terjesztésű lappá válhat. Az álom megvalósult, és a magazint – ahol 2003 óta dolgozom – ma huszonegyezer példányban nyomtatják. Megjelenésünket nemcsak előfizetőink, vásárlóink teszik lehetővé, hanem adományozók is támogatnak bennünket. Legutóbb például egy olvasónk előfizette a magazint egy évre száz iskola számára. Egyetlen kérése volt: ne egyházi iskolák legyenek. Külön örültünk ennek, mert ez azt jelentette, hogy magáévá tette a mi sajátos preevangélizációs elképzelésünket. A Képmás ugyanis nem egyházi lap, de a keresztény értékeket igyekszik közvetíteni, ökumenikus nyitottsággal. Sőt azok számára is, akik még nem kapták meg a hit kegyelmét. Úgy gondoljuk, hogy a keresztény ember például tiszteli a teremtett világot, tehát védi a természetet, és figyel a másik ember problémáira, vagyis szociálisan érzékeny. Érdeklődik a közügyek iránt, és fontos számára a család. Ezek az értékek – bár esetleg más megfontolásból – a hit ajándékával még nem rendelkező, jó szándékú embereknek is fontosak, és segítenek abban, hogy meg tudjuk szólítani őket.

– Szemléletükkel a médiát is igyekeznek – jó értelemben véve – „megfertőzni”, gondolok itt a közelmúltban alapított, A Családbarát Médiáért nevet viselő díjra.

– Újságíróként, tanárként és háromgyermekes anyaként tapasztaltam, hogy milyen fontos a média szerepe a nevelésben. Szerettük volna ezt a sajtó képviselőiben is tudatosítani. Ezért rendeztük meg A média szerepe és felelőssége a népességcsökkenés alakulásában című konferenciánkat és alapítottuk meg A Családbarát Médiáért díjat. A tanácskozást a múlt év szeptemberében szerveztük, közösen a Média a Családért Alapítvánnyal. Ennek keretében szó esett a népességcsökkenés okairól és hosszú távú következményeiről, kiemelve a média lehetőségeit a folyamat visszafordításában.

A Családbarát Médiáért díjjal azt az elektronikus vagy nyomtatott sajtóban megjelenő cikket, televízióban vetített, valamint rádióban elhangzott műsort szeretnénk díjazni, amely a családot mint értéket mutatja be, a gyermekvállalás szépségeiről, a család védő szerepéről, a többgenerációs együttélésben rejlő lehetőségekről szól, vagy ezek minél teljesebb megéléséhez, a felmerülő nehézségek, problémák megoldásához nyújt segítséget.

A díjra pályázni megjelent, illetve még nem publikált munkával egyaránt lehet. A díj anyagi elismeréssel is jár: az adott hónap első helyezettje – szponzoraink támogatása révén – nettó százezer forintos jutalomban részesül. Az elismerést háromhavonta adjuk át, legközelebb március 27-én 17 órakor a Fővárosi Vízművek Zrt. konferenciatermében; ez alkalommal Jókai Anna írónő Egymás terhét hordozzátok címmel tart előadást. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Krónikák könyvei – az emlékezés
A Biblia az élet könyve
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kiterjeszted szárnyad fölöttem…
Úton a spirituális nagykorúság felé
Meghosszabbította „Apróval az aprókért” gyűjtőakcióját a Magyarországi Evangélikus Egyház
Keresztutak
„Az a Luther Márton? Nem is volt olyan rossz” – állítja a pápa
Egész-séges egyházért
Evangélikusok
Pilátus „krédója”
e-világ
A Biblia éve 2008 honlapja a Magyar Bibliatársulat gondozásában
Székács József és az internet
Az egyház virtuális kirakata
Keresztény szemmel
Mégis király?
A hét témája
Női világimanap után – új értelemmel
Sopron
Budapest
Imalánc a börtönben
evél&levél
Gyülekezeti munkatársak kibocsátása Gyulán
Közlemények, nyilatkozatok
Az Értelmes Tervezettség Mozgalom (Értem) elnökségének nyílt levele a Magyar Tudományos Akadémia elnökségéhez
A közelmúlt krónikája
Ülésezett az Ichthüsz cserkészközösség
Miskolciak (is) a Szentföldön
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Déli harangszó
Más képet tükrözni
A láthatatlan kéz
Szakralitás a művészetben
Kísértéseknek kitéve
Bemutatkozik az Orosházi Evangélikus Egyházközség
Gyors krémes
A vasárnap igéje
A rangrejtett király
Értitek, hogy mit tettem veletek?
Jézus utolsó órája
A szeretet cselekedete
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Igehirdetés nélkül nem megy
ÉnekKincsTár
Új sorozatunk elé
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 11 Más képet tükrözni

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster