EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 19 - Evangélikus iskolai könyvtáros tanárok szakmai napja

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Evangélikus iskolai könyvtáros tanárok szakmai napja

Az Evangélikus Pedagógiai Központ szervezésében első alkalommal április 23-án rendezték meg Budapesten, az Országos Egyházi Iroda Üllői úti épületében az evangélikus iskolai könyvtáros tanárok szakmai napját. A programot alapos munka előzte meg: a pedagógiai központ az Evangélikus Országos Könyvtár segítségével felmérte az evangélikus iskolai és kollégiumi könyvtárak helyzetét és állományát. A felmérés egy nagyszabású projekt része: kapcsolódik a Gyűjteményi Tanács által elindított egyházközségi gyűjteményi felméréshez.

A szakmai nap programjának alapját és vezérfonalát a felmérés összegzése után megfogalmazott eredmények, valamint problémák, hiányosságok és egyben feladatok megbeszélése adta.

Az iskolai könyvtárak az 1990-es évek óta részei újra az evangélikus gyűjteményi hálózatnak, és gyarapítják jelentős értékekkel egyházunk könyvállományát. A huszonegy egyházi iskolában mintegy 331000 kötetet őriznek, melyek jelentős része muzeális értékű. Az iskolák vezetésének, az egyházközségeknek és a könyvtáros tanárok áldozatos munkájának hála az elmúlt évek során több könyvtártér megújulhatott.

A szakmai nap Brebovszkyné Pintér Márta lelkész áhítatával kezdődött, majd Mihályi Zoltánné, a Magyarországi Evangélikus Egyház Oktatási Osztályának vezetője, az Evangélikus Pedagógiai Központ igazgatója köszöntötte a könyvtárosokat, illetve üdvözölte az egybegyűlteket Kákay István országos irodaigazgató is.

Elsőként dr. Hubert Gabriella, az Evangélikus Országos Könyvtár (EOK) tudományos munkatársa beszélt a gyülekezeti könyvtárak, levéltárak (irattárak), műtárgyak felméréséről, az őrzés-feltárás nehézségeiről, valamint bemutatta az Evangélikus Gyűjteményi Tanácsot. Reményét fejezte ki, hogy a különböző gyűjteményi szakterületek a jövőben szorosabban összekapcsolódhatnak, és segíthetik egymás munkáját. Kérte az iskolai könyvtárosokat, hogy minden iskolai kiadványukból – például évkönyvükből, iskolai újságjukból – vagy az evangélikusokat érintő helytörténeti kiadványokból küldjenek példányt az EOK-ba, ugyanis egyik fő feladata, hogy összegyűjtse a magyar evangélikusság múltjára és jelenére vonatkozó, nyomtatásban megjelent dokumentumokat.

A következő előadó, dr. Mányoki János, az EOK igazgatója röviden ismertette az evangélikus könyvtári ágazat történetét, az iskolai könyvtárak történeti szerepét és az EOK kialakulását.

Az iskolai könyvtárak között különleges helyet foglal el az Evangélikus Hittudományi Egyetem könyvtára; az igazgató erről is szólt, majd vezetésével a résztvevők érdekes „kirándulást” tehettek az EOK-ban. Itt megismerkedhettek a könyvtáros kollégák a könyvtár gyűjteményével, az egyes állományrészek bekerülésének történetével és azzal a gondos napi munkával, mely mindezek kezelésével jár. Találkozhattak Selmeczi Pálma könyvtárossal is, akinek eddig is szívügye volt az iskolai könyvtárak múltja és jelene, és aki felajánlotta segítségét a kollégáknak.

Az ebédszünetet követően a délután folyamán a szorosan vett szakmai munkáé lett a főszerep. A résztvevők – e sorok írójának, az EPK szakértőjének irányításával – áttekintették azokat a feladatokat, amelyeket a következő években a napi munka mellett meg kell oldaniuk. Többek között megbeszélték, hogy a jogszabályi változásoknak és a változó helyi adottságoknak megfelelően ki kell egészíteni és módosítani kell az iskolai könyvtári szabályzatot. Rendszeresen munkatervet kell készíteni, továbbá pontos intézkedési tervet az iskolai könyvtár állományának karbantartásával, feltárásával, apasztásával, állományrevíziójával kapcsolatos munka szakszerű elvégzése érdekében. El kell jutni oda, hogy a könyvtár valóban el tudja látni szolgáltató feladatait, és ne az órarend szerinti tanítás céljára vegyék igénybe – a sajnálatos helyszűke miatt –, hanem könyvtári szakórák helyszíne legyen.

A résztvevők célul tűzték ki a folyamatos kapcsolattartást és a további szakmai összejövetelek megszervezését is. Körvonalazódott egy olyan kezdeményezés is, hogy a könyvtáros tanárok minden évben rendezzék meg a könyvtárhasználati versenyt az evangélikus iskolák tanulói között is. Az első verseny témája a Biblia évéhez kapcsolódik majd.

A megbeszélés jó hangulatban zárult. A résztvevők elhatározták, hogy legközelebb a június 30. – július 2. között Orosházán megrendezendő országos pedagóguskonferencián találkoznak ismét.

Balogh Kriszta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Énekek éneke – a szerelem
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A lápra épült templom legendája
Újjáéledő remények Harkán
Beosztottként bizonyított
Evangélikus iskolai könyvtáros tanárok szakmai napja
Szervezkednek…
Egy élményegyüttes margójára
Teleki áldások
Keresztutak
Ismét német istentisztelet Soltvadkerten
Tessedik Sámuel és a klímaváltozás
A jövő azé, aki megműveli
Határok nélkül
A mészkői próféta
Evangélikusok
„Konfirmáló” Szélrózsa
Tótkomlós díszpolgára
Kitüntetett orosháziak
Egy tiltott könyv szerzőjének nyomában
e-világ
A Zope-tól a Plone-ig
Keresztény szemmel
Pünkösd 2008
Csoportos tanárölelés
Az „Isten-részecskék” nyomában
Elhallgatott történelem
„Az Úr csodásan működik”
evél&levél
Válás – Isten áldásával?
A közelmúlt krónikája
Tested és véred közösségében
Konfirmációi emlék
Teremtésmúzeum
Hittel és íjjal
E heti Luther-idézet
luther-idézet
Kultúrkörök
Adattár – praktikusabb formában
Festum Varadinum 2008
Rogate – zenekarra és énekhangra
Csend – élet
Bölcs Náthán az Evangélium Színházban
Pehelytészta
A vasárnap igéje
A megtartott ígéret ünnepe
A Szentlélek Krisztus tanúja
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Jövel, Szentlélek Úristen!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 19 Evangélikus iskolai könyvtáros tanárok szakmai napja

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster