EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 19 - A Szentlélek Krisztus tanúja

A vasárnap igéje

PÜNKÖSD 2. NAPJA – Jn 3,16–21

Hozzászólás a cikkhez

A Szentlélek Krisztus tanúja

Pünkösd második napjának evangéliuma a Szentlelket, Isten Lelkét nem is említi. Ezzel szemben Jézus arany evangéliumként (Jn 3,16) ismert szavait halljuk, majd azokat a mondatokat, amelyekkel Urunk az Atyától kapott küldetését magyarázza. Ezt a textust az egyházunkban óegyházi perikópa néven ismert rend jelöli ki, amelyet a reformáció korában is használt, a 14. század első feléből származó régi Missale Romanum tartalmaz. Semmiképpen sem fogható rá, hogy a pünkösd csodájával mit kezdeni nem tudó felvilágosodáskori racionalizmus vagy a 20. századi liberális teológia választása. Inkább arról van szó, hogy már a régi idők egyházatyái is vallották: a Szentlélek soha nem önmagát prédikálja, hanem mindig Krisztusról és Krisztus megváltó művéről tanúskodik. Mindarról, aminek az arany evangélium és az azt követő néhány mondat a legtömörebb foglalata.

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta…” – A Szentlélek nélkül kétszeresen is érthetetlen, értelmetlen kijelentés. Hogy Jézus valóban Isten egyszülött Fia, senki sem tudja hittel vallani, amíg a Szentlélek meg nem győzi róla. Mint ahogy azt is csak a Szentlélek segítségével ismerhetjük fel, hogy Jézus szenvedésre és halálra való odaadása valóban Isten irántunk való szeretetének a műve.

„…hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” – Hogy kell lennie valaminek a halál után, arra a következtetésre a Szentlélek nélkül is sokan eljutnak. Csak a hit erejét megtagadó, hitüket vesztett (volt vagy névleges) keresztények vélik, hogy a halállal mindennek vége… Ezzel szemben gondoljunk arra, hogy az emberiség szám szerint nagyobbik fele hisz ma is a reinkarnációban. Ez alatt a testben való születések sorozatát értik, amelyek mindegyike újra halállal végződik. Az élet ilyen értelemben való elpusztíthatatlanságának vélelme szánalmasan sivár vigasz a halállal szemben, és távol áll az örök élet reménységétől, amellyel Isten a Jézusban hívőket ajándékozta meg. A megragadásához szükséges hitet azonban csak a Szentlélek támaszthatja szívünkben. Ez az a hit, amely nélkül mindannyian örökre elveszettek vagyunk. Hogy egyedül a Jézusban való hit által menekülhetünk meg, azt ésszel nem lehet belátni, a Szentlélek mégis teljes bizonyosságot ad róla.

„Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön a világ általa.” – A világot megvető, a világot gyűlölő, a világgal ellenséges érzületű kereszténység Szentlélek nélküli kereszténység, és mint ilyen, fából vaskarika. Ennek egyáltalán nem mond ellene János apostol kijelentése: „Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete. Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága és az élettel való kérkedés, nem az Atyától, hanem a világtól van. A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is; de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.” (1Jn 2,15–17) És Jakab figyelmeztetése sem, hogy tisztán kell megőriznünk magunkat a világtól (Jak 1,27). Ezeknek az apostoli intelmeknek nem akkor teszünk eleget, ha bosszúvágytól fűtött gyűlölettel fordulunk a világ felé, és a világ minél előbbi elítélését kívánjuk.

Ugyanakkor a világot valóban nem szabad világi módon való szeretettel szeretnünk, amelynek tartalma a kívánság, a birtoklási vágy, a világ javainak élvezetére való sóvárgás. Isten sem így szereti a vele szembefordult, iránta ellenséges világot. De nem is viszonozza a világ vele szemben tanúsított ellenséges indulatát, hanem ennek ellenére mégis szeretettel fordul a világ felé, és megmenteni akarja. „Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön a világ általa.”

Ha Jézusban hiszünk, Istennek ebben a mégis szeretetében kell osztoznunk. Nem a velünk ellenséges, gyakran bennünket üldöző világ mielőbbi elítélését, pusztulását és nemlétét kell kívánnunk, hanem Isten oldalán állva küzdenünk a megmentéséért. És eközben kell vigyáznunk arra, hogy magunk is be ne mocskolódjunk. Mint aki ragályos beteget ápol teljes odaadással, de közben vigyáz, hogy meg ne fertőződjék.

Ha így munkálkodunk együtt Istennel a világért, a világban a szeretet hatalmával még menthetetlenségükben is menthető embertársainkért, akkor az ennek érdekében véghezvitt cselekedeteinkkel nem kell a sötétben bujkálnunk, hanem bátran a világosságra mehetünk velük, azzal a bizalommal, hogy a Lélek örök szeretetet sugárzó fényében fog kitűnni tetteinkből, hogy Isten szerint cselekedtük őket.

Imádkozzunk! Jöjj, Szentlélek Isten! Töltsd be szívünket, világítsd meg értelmünket, hogy Krisztusban mindvégig higgyünk, őt követve mindenben mindenkor az Atya akaratát cselekedjük, és végül elnyerjük az örök életet, amely az Atyával, a Fiúval és a Szentlélekkel való közösségben van. Ámen.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Énekek éneke – a szerelem
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A lápra épült templom legendája
Újjáéledő remények Harkán
Beosztottként bizonyított
Evangélikus iskolai könyvtáros tanárok szakmai napja
Szervezkednek…
Egy élményegyüttes margójára
Teleki áldások
Keresztutak
Ismét német istentisztelet Soltvadkerten
Tessedik Sámuel és a klímaváltozás
A jövő azé, aki megműveli
Határok nélkül
A mészkői próféta
Evangélikusok
„Konfirmáló” Szélrózsa
Tótkomlós díszpolgára
Kitüntetett orosháziak
Egy tiltott könyv szerzőjének nyomában
e-világ
A Zope-tól a Plone-ig
Keresztény szemmel
Pünkösd 2008
Csoportos tanárölelés
Az „Isten-részecskék” nyomában
Elhallgatott történelem
„Az Úr csodásan működik”
evél&levél
Válás – Isten áldásával?
A közelmúlt krónikája
Tested és véred közösségében
Konfirmációi emlék
Teremtésmúzeum
Hittel és íjjal
E heti Luther-idézet
luther-idézet
Kultúrkörök
Adattár – praktikusabb formában
Festum Varadinum 2008
Rogate – zenekarra és énekhangra
Csend – élet
Bölcs Náthán az Evangélium Színházban
Pehelytészta
A vasárnap igéje
A megtartott ígéret ünnepe
A Szentlélek Krisztus tanúja
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Jövel, Szentlélek Úristen!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 19 A Szentlélek Krisztus tanúja

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster