EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 19 - Határok nélkül

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Határok nélkül

Cserediák-kapcsolat az Evangélikus Hittudományi Egyetem és a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet között

Az elmúlt két évben a korábbi hagyománynak megfelelően a budapesti és a kolozsvári teológia több hallgatója megfordult a másik intézményben cserediákként. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) diákjai félévenként kettesével indultak felfedezni a kincses várost; Kolozsvár teológusai, a Protestáns Teológiai Intézet hallgatói pedig két ízben többfős csapattal látogattak el a budapesti teológiára. Egy-egy hét állt a látogatók rendelkezésére, hogy betekintést nyerjenek a másik intézményben zajló oktatásba, megtapasztalják a lelkiségét, a közösséget, és ismerkedjenek a két város kulturális örökségével. Mindemellett kölcsönösen a fogadó egyetemek vendégszeretetét élvezhették a diákok.

A legutóbb Kolozsvárra látogató magyarországi diákok biblikus és homiletikai tárgyakat hallgattak. A közelmúltban Budapestre érkezetteknek – közülük különösen a református hallgatóknak – az evangélikus dogmatika, etika, az evangélikus egyháztörténet és a liturgikus magatartás gyakorlata keltette fel az érdeklődését. Már az előadásokon elkezdődhetett egymás teológiai gondolkodásának, sokszor eltérő lelkiségének a megismerése. Ezt követte az áhítatok látogatása.

Kolozsváron igen korán, már hétkor fel kell kelni, hogy a „précesen” – vagyis az áhítaton – részt lehessen venni. A magyar fővárosban a leendő lelkészek fél tízkor gyűltek össze a genfi zsoltárok helyett lutheri korálokat hallgatni és így elcsendesedni. Érdekes különbség figyelhető meg a két igehirdetési hagyomány között is.

Egymás órarendjének, tanárainak, tanulmányainak megismerésén túl elmaradhatatlan és pótolhatatlan élmény a kulturális tapasztalatszerzés. A Kolozsvár főterén magasló Mátyás-templom, az evangélikus templom, a büszkén álló Mátyás-szobor és a nem messze álló Mátyás-szülőház árnyékában a közös magyar örökség ejthette ámulatba a látogatókat. A szokásos séta a botanikus kerten keresztül a Házsongárdi temetőbe vezetett. A látogatók megálltak Dsida Jenő, Kós Károly, Szilágyi Domokos sírja mellett. Az evangélikus hallgatók számára külön jelentőséggel bírt Reményik Sándor fejfájánál tisztelegni. A kolozsvári kulturális élményekhez hozzátartozik a teológia évszázados, nemrég szépen felújított épületének a megcsodálása is.

A magyar főváros vendégei a budai Vár s a Duna-part igézetén túl a Művészetek Palotájának muzsikájába is belekóstolhattak. Az EHE könyvtára is hasznos tartózkodási helynek bizonyult a cserediákok számára; emellett az otthoni magánkönyvtár gyarapításának érdekében „könyvesbolthadjáratokat” is indítottak a kolozsváriak.

Az esték – de már a napsütéses séták is – egymás jobb megismerését szolgálták. Kolozsváron a budapesti vendégek belekóstolhattak a pezsgő magyar egyetemi életbe; a közösen megszervezett vacsorák sok kapcsolat létrejöttét segítették. Budapesten a Bosnyák téri kollégium is többször volt nevetéstől hangos a vidám vacsorák alatt. Egy asztalnál beszélgethettek a leendő lelkészek készülő szakdolgozatuk témájáról, egyházuk jelenlegi helyzetéről, félelmeikről, álmaikról és reményeikről. A legutóbbi látogatás alkalmával több ízben elhangzott egy-egy ökumenikus imahétre való meghívás. Az imahéten túl a közös táboroztatásnak is meg lehet majd teremteni a hagyományát.

A cserediák-kapcsolat több hallgató számára nagy ajándékot jelentett. A jövő egyházának magyar teológusai ismerkedhettek meg, s tapasztalhatták meg, hogy az embereket elválasztó határok eltűnhetnek. Egymás különbözősége és egyedisége ajándék lehet saját hitéletünk, egyházi gyakorlatunk, jövőnk gazdagítása érdekében. Egységes keresztény magyar gondolkodáshoz személyes találkozásokon keresztül vezet az út.

Kalit Eszter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Énekek éneke – a szerelem
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A lápra épült templom legendája
Újjáéledő remények Harkán
Beosztottként bizonyított
Evangélikus iskolai könyvtáros tanárok szakmai napja
Szervezkednek…
Egy élményegyüttes margójára
Teleki áldások
Keresztutak
Ismét német istentisztelet Soltvadkerten
Tessedik Sámuel és a klímaváltozás
A jövő azé, aki megműveli
Határok nélkül
A mészkői próféta
Evangélikusok
„Konfirmáló” Szélrózsa
Tótkomlós díszpolgára
Kitüntetett orosháziak
Egy tiltott könyv szerzőjének nyomában
e-világ
A Zope-tól a Plone-ig
Keresztény szemmel
Pünkösd 2008
Csoportos tanárölelés
Az „Isten-részecskék” nyomában
Elhallgatott történelem
„Az Úr csodásan működik”
evél&levél
Válás – Isten áldásával?
A közelmúlt krónikája
Tested és véred közösségében
Konfirmációi emlék
Teremtésmúzeum
Hittel és íjjal
E heti Luther-idézet
luther-idézet
Kultúrkörök
Adattár – praktikusabb formában
Festum Varadinum 2008
Rogate – zenekarra és énekhangra
Csend – élet
Bölcs Náthán az Evangélium Színházban
Pehelytészta
A vasárnap igéje
A megtartott ígéret ünnepe
A Szentlélek Krisztus tanúja
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Jövel, Szentlélek Úristen!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 19 Határok nélkül

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster