EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 19 - Válás – Isten áldásával?

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

Válás – Isten áldásával?

Amit Isten egybekötött, azt ember ne válassza el. Ezt a jézusi igét tekinti az egyház a házasság alapjának. A vallásos ember számára a házasság nem csupán polgárjogi ügy, hanem Isten akaratának megvalósulása két ember életében. Egy dolgot azonban tisztán kell látnunk: a házasságot nem Isten hozza létre, hanem az a két személy, aki közös elhatározással úgy dönt, hogy életüket együtt fogják leélni, és ehhez a döntésükhöz Isten áldását kérik.

Sajnos elhatározásaink azonban nem mindig alakulnak úgy, ahogyan mi szeretnénk. Így van ez a munka területén, lakóhelyünk megválasztásában, életkörülményeink alakulásában és még sok más területen, ahol célkitűzéseinket, elképzeléseinket időről időre változtatni kényszerülünk. Miért lenne ez másképp a házassággal kapcsolatban? Még a legjobb családban, vallásos emberekkel is előfordulhat az, hogy a házastársak egymáshoz való viszonya olyan pontra jut, ahol a válásnak be kell következnie. De elképzelhetetlen lenne, hogy mint korábban az együttélésre, úgy az elkerülhetetlennek bizonyult válásra is Isten áldását kérjük?

Ez a gondolat azért tűnik első hallásra elképesztőnek, mert a házasságról hamis elgondolásaink vannak. Egyrészt nehezen tudunk megszabadulni a vele kapcsolatos romantikus elképzeléseinktől, másrészt a házasságot – ellentétben életünk minden más területével –, valamilyen misztikus intézménynek tekintjük. Ezt tanítja a római egyház, ahol a házasság szentség, és ebből eredően a család szent.

A valóság viszont az, hogy a házasság és a család nagyon is világi jelenség, sokszor az erőszak, a képmutatás és az elnyomás melegágya. Nem a kirívó rendőrségi ügyekre gondolok, hanem arra a sok megaláztatásra, elnyomásra, amely látszólag rendes házasságokban, a nyilvánosság tudta nélkül történik, vagy arra a gyakran tapasztalható, egymás iránti teljes közömbösségre, amely testet, lelket megsemmisít. Elérkezhet az az idő, amikor a válás jobb, mint az együtt maradás.

A hívő ember ezt természetesen nehezen tudja elfogadni, mert úgy érzi, hogy házastársát életre szólóan Istentől kapja. Ebben is, mint minden másban, Isten gondviselő akaratát látja, de adott esetben miért ne lehetne elfogadni azt, hogy még egy válás is lehet – számunkra érthetetlen módon – Isten akarata? És ha már bekövetkezett az elkerülhetetlen válás, miért ne lehetne az új élethelyzetre is Isten áldását kérni?

A válás mindig vitákkal, haraggal, sokszor gyűlölködéssel jár. A tragédiát csak fokozza, ha a felek megmaradnak a keserűségben és a haragban. Továbbjutás keresztény ember számára csak bűnbocsánat által van. A vesztes félnek sokszor nagyon nehéz saját bűneit, mulasztásait belátni, de bűnbocsánatra neki is szüksége van, és a továbblépés csak úgy fog sikerülni, ha tud megbocsátani.

Milyen jó lenne, ha az egyház, ahelyett hogy a válások miatt kesereg, ilyen helyzetben is segítséget tudna nyújtani például úgy, hogy nem szégyennek, hanem balesetnek tekinti a válást, és nem a problémák eltitkolására, hanem megoldására buzdít. Talán egyszer elérkezik az idő, amikor lesz egy „válás után” szertartás is, ahol együtt, a templomban elmondják: vallom, bánom, megbocsátottam – és hiszem, hogy Isten még a legkilátástalanabb helyzetben is ad új kezdetet, új életet.

A probléma természetesen sokkal bonyolultabb, mint hogy egy ilyen írásban minden részletre ki lehetne térni. A fenti gondolatok nem azt akarják sugallni, hogy legyen szabad az út a válásra, mert az is lehet Isten akarata, Isten arra is adhatja áldását. Inkább buzdítás és erősítés lehetne azok számára, akik egy válás miatt szenvednek. Mert a válás mindig rengeteg szenvedéssel jár, de szenvedés, kereszt nélkül nincs keresztény élet.

Szilas Attila (Várpalota)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Énekek éneke – a szerelem
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A lápra épült templom legendája
Újjáéledő remények Harkán
Beosztottként bizonyított
Evangélikus iskolai könyvtáros tanárok szakmai napja
Szervezkednek…
Egy élményegyüttes margójára
Teleki áldások
Keresztutak
Ismét német istentisztelet Soltvadkerten
Tessedik Sámuel és a klímaváltozás
A jövő azé, aki megműveli
Határok nélkül
A mészkői próféta
Evangélikusok
„Konfirmáló” Szélrózsa
Tótkomlós díszpolgára
Kitüntetett orosháziak
Egy tiltott könyv szerzőjének nyomában
e-világ
A Zope-tól a Plone-ig
Keresztény szemmel
Pünkösd 2008
Csoportos tanárölelés
Az „Isten-részecskék” nyomában
Elhallgatott történelem
„Az Úr csodásan működik”
evél&levél
Válás – Isten áldásával?
A közelmúlt krónikája
Tested és véred közösségében
Konfirmációi emlék
Teremtésmúzeum
Hittel és íjjal
E heti Luther-idézet
luther-idézet
Kultúrkörök
Adattár – praktikusabb formában
Festum Varadinum 2008
Rogate – zenekarra és énekhangra
Csend – élet
Bölcs Náthán az Evangélium Színházban
Pehelytészta
A vasárnap igéje
A megtartott ígéret ünnepe
A Szentlélek Krisztus tanúja
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Jövel, Szentlélek Úristen!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 19 Válás – Isten áldásával?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster