EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 19 - Jövel, Szentlélek Úristen!

ÉnekKincsTár

Hozzászólás a cikkhez

Jövel, Szentlélek Úristen!

A Szentlélek kitöltésének ünnepén érezheti meg a gyülekezet, hogy a mai egyház és az egykor Jeruzsálemben megtért háromezer ember egyazon közösségnek a része. A Szentlélek ébreszti a hitet: ő képes Isten igéjévé tenni az igehirdetés emberi szavait, és hit által válhat szentséggé az, amit Krisztus Urunk egyházára hagyott.

Pünkösd ünnepének epistolája ApCsel 2,1–13, mely a jeruzsálemi közösséget felkavaró élményt írja le. Az evangélium (Jn 14,23–31) központi gondolata: „A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek.” (26. vers)

A vasárnap graduáléneke a Jövel, Szentlélek Úristen (EÉ 229), melynek első versszakát konfirmációs istentiszteleteken, tanévnyitókon és máskor is gyakran éneklik gyülekezeteink; egyszer egy évben mindhárom versszakát végigénekelhetjük.

A Komm, Heiliger Geist, Herre Gott forrása egy, a középkori egyházban is használatos német strófa, mely latin előképre vezethető vissza: Antiphona in vigilia pentacostes, amelyet Németországban a 11. század óta énekeltek. Ezt a versszakot Luther Márton két új versszakkal egészítette ki; az ének valószínűleg 1524 pünkösdjén keletkezett. Az Asztali beszélgetésekben úgy fogalmaz: maga a Szentlélek sugallta a szöveget és a dallamot. A középkori strófa nyolcsoros (+ Alleluja) szerkezete megmaradt, a szótagszám pedig már nem ingadozik: az utolsó kivételével nyolc szótagosak a sorok.

A legkorábbi magyar forrás az Eperjesi graduál (1635). Az itt található versfordítás a 17. század nyelvének szép és erőteljes példája; megfelelően tükrözi az eredeti mondanivalót, a Szentlélek egybegyűjtő erejét, valamint Krisztus tanításának kizárólagosságát.

A magyar nyelvű énekeskönyvek, egyedülálló módon, nem az eredeti dallamot veszik át, hanem egy dór/eol magyar dallammal párosítják Luther költeményének fordítását. Ennek szerkezete más, mint a németé, a szótagszám és a rímképlet viszont megegyezik. (Az Eperjesi-dallam néhány ponton eltér az általunk ismert verziótól.)

A dallam a d-a-d’ hangok köré rendeződik. A kvinten indulva a felső váltóhanggal bővíti a hangkészletet, majd az alaphangon zár. Később kimozdul ebből a szűk ambitusból: a kvintről fellendül a csúcshangra, amelyet azzal is kiemel, hogy mindkét hang hosszabb értékű, ellentétben az addigi sorokkal. A zárlat méltóságteljesen a szeptimről ereszkedik alá. Elmondhatjuk: ez a magyar kompozíció méltó arra, hogy Luther szövegét hordozza.

Jelenlegi énekeskönyvünk a dallamot Kolozsvár, 1744-re hivatkozva, valójában az 1774-es debreceni énekeskönyvet követve adja közre. A különböző ütemmutatókkal való próbálkozás azt bizonyítja, hogy ezek a régi magyar dallamok ellenállnak minden ilyen törekvésnek. Éppúgy, mint a Luther-dallamok többségénél, csak az egy sor – egy egység jelenthet valódi tagolást.

Az ének eredeti dallamára J. S. Bach két nagyszabású orgonaművet írt: egy fantáziát, amely virtuóz zenei szövet alatt a pedálban hozza a dallamot; és egy imitációs szerkesztésű feldolgozást, melyet díszített cantus firmus koronáz meg (Lipcsei korálok, BWV 651–652).

Pünkösdi énekünk 18. századi változatával kívánunk áldott ünnepet! „Jövel, Szentlélek Úristen, / Töltsd be szíveinket éppen / Mennyei szent ajándékkal, / Szívbéli szent buzgósággal, / Melynek szentséges ereje / Nyelveket egyező hitre / Egybegyűjte sok népeket, / Kik, mondván, így énekeljenek: / Alleluja, alleluja. // Te, szentségnek új világa, / Igédnek vezérlj útjára, / Taníts téged megismernünk, / Istent Atyánknak neveznünk. / Őrizz hamis tudománytól, / Hogy mi ne tanuljunk mástól, / És ne légyen több más senki, / Hanem Krisztus, kiben kell bízni. / Alleluja, alleluja. // Ó, mi édes vigasztalónk, / Légy kegyes megoltalmazónk, / Hogy maradjunk dolgaidban, / Meg ne szűnjünk háborúnkban. / Erőddel elménket készítsd, / Gyenge szívünket erősítsd, / Hogy halál és élet által / Hozzád siessünk hamarsággal, / Alleluja, alleluja.” (Új zengedező mennyei kar, 1743, 179)

Ecsedi Zsuzsa


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Énekek éneke – a szerelem
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A lápra épült templom legendája
Újjáéledő remények Harkán
Beosztottként bizonyított
Evangélikus iskolai könyvtáros tanárok szakmai napja
Szervezkednek…
Egy élményegyüttes margójára
Teleki áldások
Keresztutak
Ismét német istentisztelet Soltvadkerten
Tessedik Sámuel és a klímaváltozás
A jövő azé, aki megműveli
Határok nélkül
A mészkői próféta
Evangélikusok
„Konfirmáló” Szélrózsa
Tótkomlós díszpolgára
Kitüntetett orosháziak
Egy tiltott könyv szerzőjének nyomában
e-világ
A Zope-tól a Plone-ig
Keresztény szemmel
Pünkösd 2008
Csoportos tanárölelés
Az „Isten-részecskék” nyomában
Elhallgatott történelem
„Az Úr csodásan működik”
evél&levél
Válás – Isten áldásával?
A közelmúlt krónikája
Tested és véred közösségében
Konfirmációi emlék
Teremtésmúzeum
Hittel és íjjal
E heti Luther-idézet
luther-idézet
Kultúrkörök
Adattár – praktikusabb formában
Festum Varadinum 2008
Rogate – zenekarra és énekhangra
Csend – élet
Bölcs Náthán az Evangélium Színházban
Pehelytészta
A vasárnap igéje
A megtartott ígéret ünnepe
A Szentlélek Krisztus tanúja
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Jövel, Szentlélek Úristen!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 19 Jövel, Szentlélek Úristen!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster