EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 26 - Szeretet(otthonok) új (épület)szárnyai

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Szeretet(otthonok) új (épület)szárnyai

Hetvenöt éves a Kapernaum

Háromnegyed évszázada kezdte meg működését a Balaton-parti Gyenesdiáson a Kapernaum konferencia-központ és szeretetintézmény. A jubileumra korszerűsítették, kibővítették az épületet, június 21-én pedig ünnepi programmal emlékeztek az eltelt évtizedekre és a szolgálatukat korábban az intézményben végzőkre. Az ünnepség részeként hálaadó istentiszteletet tartottak, előadások hangzottak el, kiállítás nyílt a Kapernaum történetéről, és ez alkalommal áldotta meg Ittzés János elnök-püspök az épület új szárnyát, illetve harangtornyát.

A gyenesdiási Kapernaum gyökerei a 19. század végéig nyúlnak vissza. A skandináv országokat abban az időben lelkileg megmozgató ébredési mozgalom Kelet- Európában is éreztette hatását. Az 1920- as évek elején dr. Deák János, Túróczy Zoltán, Zászkaliczky Pál és még sokan mások finnországi tapasztalataik és élményeik nyomán hozták létre itthon az úgynevezett „Baráti Mozgalmat”.

Az összejöveteleknek a gyenesi Oppel- villa adott otthont nyaranként, ahol a nagy diófa alatt mind többen gyűltek egybe istentiszteletek és konferenciák alkalmain. Lassanként akkorára nőtt a baráti társaság, hogy komolyan felmerült egy ingatlan megvásárlásának az igénye. 1933 májusában eladóvá vált a villa, az egyetemes egyház pedig megvásárolta azzal a feltétellel, hogy a lelkészképzés céljait szolgálja. 1933. június harmadik vasárnapján Túróczy Zoltán megtartotta az első istentiszteletet. A Kapernaum névre azért esett a választás, mert az szintén tó, a Genezáret-tó partján fekszik, és egyben Jézus kedves városa volt, ahol az Úr „otthon volt”.

Az intézmény vezetői közül mindenképpen meg kell említeni Laborczi Zoltánt, Hernád Tibort, a Kapernaum „századosát”, valamint a sokak által Zsuzsaként tisztelt Szabó Ferencnét.

Az elmúlt hetvenöt év során fokozatosan bővült és kiépült a ház; több ezer ember vehetett részt különböző konferenciákon, tematikus képzéseken. Külön említést érdemel az 1937-ben beindult népfőiskolai sorozat.

Az évfordulóra elkészült beruházás célja elsősorban a szeretetotthon férőhelyeinek bővítése volt. Ennek eredményeképpen a gondozottak kivétel nélkül korszerű, komfortos, többségében egyágyas, fürdőszobás szobában, illetve apartmanban lakhatnak. Mindemellett lifttel ellátott kiszolgálóhelyiségeket – gyógytornatermet, terápiás szobát – is használatba vehettek.

Az évfordulós ünnepség istentisztelettel kezdődött. Ittzés János püspök Mt 17,4 alapján tartott igehirdetésében kiemelte, hogy a Kapernaumban sokan átélték és átélik Péter vallomását. A szolgáló szeretet – a diakónia – és a missziói felelősség – a konferenciák – azért lehet hatékony, és teremhet gyümölcsöket, mert itt Jézus közelében vagyunk.

Az istentisztelet után Smidéliusz Zoltán lelkész, a Kapernaum igazgatótanácsának elnöke mutatta be a konferenciaközpont folyosóján nyílt állandó kiállítást. A régi fotókkal tarkított tárlat időrendben mutatja be az intézmény múltját. Dr. Szabó Lajos teológiai tanár sajátos humorral elevenítette fel az egykori ifjúsági konferenciák hangulatát.

Dr. Szalóky Jenő, Gyenesdiás korábbi polgármestere a Kapernaum „századosára”, a két éve elhunyt Hernád Tibor lelkészre emlékezett, akire a falu lakói is nagy szeretettel gondolnak a mai napig. Így nem véletlen, hogy egyhangúlag neki ítélték Gyenesdiás első díszpolgári címét. Az egykori településvezető örömmel osztotta meg tapasztalatát az ünneplőkkel: amint mondta, sok olyan emberrel találkozott az országban, akik a Kaperanumban nyaraltak.

Végezetül két előadás hangzott el a diakóniai munkával kapcsolatban. Elsőként Gregersen-Labossa György szombathelyi lelkész, a diakóniai bizottság elnöke szólt egyházunk szeretetszolgálatáról. Hangsúlyozta, hogy szeretné, ha a Kapernaum a diakóniai intézményeinkben dolgozók evangélizációs helyévé válna; ehhez kéri az egyház támogatását. Czibere Károly, a református egyház szeretetszolgálatának vezetője elgondolkodtató előadásában praktikus és lelki tanácsokat adott a megjelenteknek azzal kapcsolatban, miként közvetíthetjük a Krisztustól jövő szeretetet felebarátainknak.

Menyes Gyula


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Jónás könyve – a küldetés
Hogyan lehetsz sikeres?
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Szeretet(otthonok) új (épület)szárnyai
Szeretet(otthonok) új (épület)szárnyai
Tanévzáró az EHE-n
Új helyen jöttek össze a déli lelkészcsaládok
Fébé-díj – harmadszor
Keresztutak
Bibliamaraton a Deák téren
Családi körben a Bibliával a Bibliáról Békéscsabán
Ifjúság „közhaszonra”
Cigány ételek bemutatója
Zene a háztetőn
Zsákutca szinte minden szinten
Evangélikusok
Miért…?!
e-világ
Liget-beharangozó
evél&levél
Ünnep és születésnap Pilisen
A közelmúlt krónikája
Góliát-koktél a júniusi hőségben
Orgonaregiszterektől kórusszólamokig
Miskolciak a brassói testvérgyülekezetben
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Szent és profán – érték(t)rend
A vasárnap igéje
Az igazi ajándék
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A Szélrózsa tapasztalt segítője
ÉnekKincsTár
Jézusunk a Jordánhoz ment
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 26 Szeretet(otthonok) új (épület)szárnyai

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster