EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 49 - Csú­szik a szo­li­da­ri­tá­si tör­vény

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Csú­szik a szo­li­da­ri­tá­si tör­vény

Ülé­se­zett a zsi­nat

Ez év utol­só zsi­na­ti ülés­sza­ká­ra ke­rült sor az el­múlt hét pén­te­kén a fa­so­ri evan­gé­li­kus gim­ná­zi­um dísz­ter­mé­ben. Az egy­na­pos ülé­sen több fon­tos kér­dé­s­ben kel­lett dön­té­se­ket hoz­niuk a zsi­na­ti kül­döt­tek­nek.

Az ülés Győ­ri Gá­bor es­pe­res ige­szol­gá­la­tá­val kez­dő­dött, majd a fa­so­ri gim­ná­zi­um meg­bí­zott igaz­ga­tó­ja, dr. Roncz Bé­la – aki egyéb­ként zsi­na­ti tag – kö­szön­töt­te a kül­döt­te­ket, és rö­vi­den be­szá­molt az igaz­ga­tó­vál­tás kö­rül­mé­nye­i­ről, il­let­ve a vál­tás óta el­telt idő­szak­ról.

Az ér­de­mi mun­ka a ju­bi­le­u­mi év­re va­ló fel­ké­szü­lés je­gyé­ben kez­dő­dött. Egy­há­zunk ki­emelt fel­ada­tá­nak te­kin­ti, hogy mél­tó­kép­pen em­lé­kez­zen meg 2017-ben a lu­the­ri re­for­má­ció meg­in­du­lá­sá­nak öt­szá­za­dik év­for­du­ló­já­ról. Ezért a zsi­nat úgy dön­tött, hogy a prog­ra­mok meg­szer­ve­zé­sé­re, az év­for­du­ló­hoz kap­cso­ló­dó ügyek in­té­zé­sé­re, va­la­mint egy rep­re­zen­ta­tív Lu­ther-so­ro­zat ki­adá­sá­nak elő­ké­szí­té­sé­re re­for­má­ci­ói em­lék­bi­zott­sá­got hoz létre. Tag­ja­it az or­szá­gos pres­bi­té­ri­um (OP) vá­laszt­ja meg. Az er­re vo­nat­ko­zó tör­vény, ame­lyet egy­han­gú­lag sza­vaz­tak meg, el­fo­ga­dá­sa pil­la­na­tá­ban ha­tály­ba lé­pett, hogy kö­vet­ke­ző ülé­sén az OP már dönt­hes­sen a bi­zott­sá­gi ta­gok sze­mé­lyé­ről.

Ez­után két tör­vény­mó­do­sí­tás­ról sza­vaz­tak a kül­döt­tek. Olyan mó­do­sí­tá­sok­ról volt szó, ame­lye­ket a vi­lá­gi tör­vé­nyek­hez va­ló hoz­zá­iga­zí­tás, il­let­ve a gya­kor­lat­ban meg­mu­tat­ko­zó ne­héz­sé­gek ki­kü­szö­bö­lé­sé­nek szán­dé­ka tett szük­sé­ges­sé.

Az Evan­gé­li­ku­sok Kö­zös­sé­ge az Evan­gé­li­u­mért (EKE) már tíz éve mű­köd­tet egy bib­lia­is­ko­lát, ahol ed­dig száz­het­ven­ket­ten vé­gez­tek. A szer­ve­zet most azt ter­ve­zi, hogy a kö­zel­jö­vő­ben – az Evan­gé­li­kus Bel­misszi­ói Ba­rá­ti Egye­sü­let­tel (EB­BE) kar­ölt­ve – a bib­lia­is­ko­la kép­zé­si prog­ram­ját, majd ma­gát az is­ko­lát hi­va­ta­lo­san el­is­mer­tes­se, to­váb­bá sze­ret­né el­ér­ni az Or­szá­gos kép­zé­si jegy­zék­be (OKJ) tör­té­nő be­je­gyez­te­té­sét. En­nek ér­de­ké­ben kér­ték a zsi­na­tot, hogy a bib­lia­is­ko­la hasz­nál­has­sa az evan­gé­li­kus ne­vet. Ezt a ké­rést a zsi­nat jó­vá­hagy­ta.

A le­ve­ze­tő el­nök ez­után zárt ülést ren­delt el, mert a tény­fel­tá­ró bi­zott­ság má­jus és no­vem­ber kö­zött el­vég­zett mun­ká­já­ról szó­ló je­len­tést hall­gat­ták meg a zsi­nat tag­jai. A zsi­nat már elő­ző ülé­sén ki­nyil­vá­ní­tot­ta, hogy tá­mo­gat­ja tény­fel­tá­ró pub­li­ká­ci­ók so­ro­za­tá­nak mi­előb­bi meg­in­dí­tá­sát, ezért a bi­zott­ság el­ké­szí­tet­te egy fü­zet­so­ro­zat meg­je­len­te­té­sé­nek ütem­ter­vét. Jö­vő­re az el­ső két kö­tet ké­szül­het­ne el úgy, hogy a be­ve­ze­tő kö­tet meg­je­le­né­se kap­cso­lód­jon ah­hoz a nagy­sza­bá­sú kon­fe­ren­ci­á­hoz, ame­lyet Bu­da­pes­ten ren­dez­nek meg ta­vasszal Egy­ház­ül­dö­zők cím­mel. Ezt az ütem­ter­vet a zsi­nat tu­do­má­sul vet­te, de kér­te a tény­fel­tá­ró bi­zott­sá­got, hogy a kö­vet­ke­ző zsi­na­ti ülés­sza­kon, amely feb­ru­ár­ban lesz ese­dé­kes, a zsi­nat tag­jai lát­has­sák a meg­je­le­nő fü­ze­tet.

A zsi­na­ti ülés­szak leg­he­ve­sebb vi­tá­ját a nyír­egy­há­zi Ol­ta­lom Haj­lék­ta­lan­el­lá­tó Szol­gá­lat fenn­tar­tó­vál­tá­sá­ról szó­ló elő­ter­jesz­tés vál­tot­ta ki. A szol­gá­la­tot a nyír­egy­há­zi nagy­temp­lo­mi gyü­le­ke­zet ala­pí­tot­ta még 1999-ben az­zal a cél­lal, hogy a he­lyi ön­kor­mány­zat alap­fel­ada­tai kö­zé tar­to­zó haj­lék­ta­lan­gon­do­zást – a vá­ros­sal kö­tött el­lá­tá­si szer­ző­dés­nek meg­fe­le­lő­en – az egy­ház­köz­ség vál­lal­has­sa.

Az el­lá­tó szol­gá­la­tot há­rom év­vel ké­sőbb – új szer­ző­dés­sel – az or­szá­gos egy­ház vet­te át, s ezt a nyír­egy­há­zi ön­kor­mány­zat jó­vá­hagy­ta.

Idén jú­ni­us­ban az­tán az ön­kor­mány­zat hat hó­nap fel­mon­dá­si idő mel­lett de­cem­ber 31-ével fel­mond­ta az el­lá­tá­si szer­ző­dést az or­szá­gos egy­ház­zal, hogy új szer­ző­dést kös­sön a Nyír­egy­há­za-Kert­vá­ro­si Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség­gel. A zsi­nat név sze­rin­ti sza­va­zá­son dön­tött a kér­dés­ről, még­pe­dig úgy, hogy kom­pe­ten­cia hi­á­nyá­ban tu­do­má­sul ve­szi a nyír­egy­há­zi ön­kor­mány­zat dön­té­sét, és egy­út­tal fel­ké­ri az or­szá­gos el­nök­sé­get, hogy a szük­sé­ges in­téz­ke­dé­se­ket te­gye meg.

Az utol­só na­pi­ren­di pont­ban a sok vi­tát ki­vál­tó és a ter­vek sze­rint ja­nu­ár el­se­jén élet­be lé­pő szo­li­da­ri­tá­si tör­vénnyel fog­lal­koz­tak a zsi­na­ti kül­döt­tek. Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő elő­ter­jesz­té­sé­ben azt kér­te, hogy az ál­la­mi nyug­díj- és tár­sa­da­lom­biz­to­sí­tá­si sza­bá­lyok, il­let­ve az egy­há­zi szol­gá­la­ti jog­vi­szony át­te­kin­té­se, va­la­mint a je­len­le­gi és jö­vő­be­li nyug­díj­rend­szer­re vo­nat­ko­zó gaz­da­sá­gos­sá­gi szá­mí­tá­sok, pénz­ügyi ha­tás­vizs­gá­la­tok meg­nyug­ta­tó el­vég­zé­se ér­de­ké­ben a szo­li­da­ri­tá­si tör­vény ha­tály­ba­lé­pé­se to­váb­bi egy év­vel ha­lasz­tód­jon. A zsi­nat ezt vi­ta nél­kül el­fo­gad­ta, így – je­len ál­lás sze­rint – a tör­vény csak 2011. ja­nu­ár 1. nap­ján lép ha­tály­ba.

Kiss Mik­lós


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vá­rom Őt
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Csú­szik a szo­li­da­ri­tá­si tör­vény
Pé­ter­fy-dí­ja­sok
Pe­nú­él Budapesten
Lelkésziktatás Béren
Orgonazenés évnyitó
Egy gyü­le­ke­ze­ti ház – két ese­mény
Felújított bics­kei temp­lom­belső
Gyer­tya­gyúj­tás Csák­vá­ron
Egy hí­ján húsz
Ad­ven­ti fő­pró­ba Za­la­ist­ván­don
Keresztutak
Er­köl­csi vál­ság Ma­gyar­or­szá­gon
Ro­ma­kon­fe­ren­cia Brüsszel­ben
Európai ima­kö­zös­ség és a 17. §
„Nézd meg, jól van­nak-e test­vé­re­id”
Akik nálunk szolgálnak külföldön
Evangélikusok
Sa­ját han­gon meg­szó­lal­ni
e-világ
A vál­ság a meg­úju­lás idő­sza­ka
Keresztény szemmel
Ti­los a Csen­des éj
Ho­gyan let­tem szat­má­ri?
Ne­ve­lé­si hely­zet
A hét témája
Mil­li­ár­dok­tól a leg­ol­csóbb pá­ri­zsi­ig
Hi­de­get is, me­le­get is oszt a MÖSZ
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Fasori záróakkord
Két jegy­zet­la­p
Ta­risz­nya­könyv
Lu­ther és Bach nyomában járt a pé­csi evan­gé­li­kus kó­rus
Észak­ír va­rázs
A vasárnap igéje
A Bí­ró az aj­tó előtt áll
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
„…ahol az Úr Lel­ke, ott a sza­bad­ság”
Cantate
Egyéb li­tur­gi­kus té­te­lek
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 49 Csú­szik a szo­li­da­ri­tá­si tör­vény

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster