EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 49 - „…ahol az Úr Lel­ke, ott a sza­bad­ság”

Szószóró

Hozzászólás a cikkhez

„…ahol az Úr Lel­ke, ott a sza­bad­ság”

Ta­nu­lói csen­des­nap a kő­sze­gi evan­gé­li­kus szak­kép­ző is­ko­lá­ban

Te mit gon­dolsz a sza­bad­ság­ról? – hang­zott el Zsó­ri-Ments Or­so­lya is­ko­la­lel­kész kér­dé­se az Evan­gé­li­kus Me­ző­gaz­da­sá­gi, Ke­res­ke­del­mi és In­for­ma­ti­kai Szak­kép­ző Is­ko­la és Kol­lé­gi­um di­ák­csen­des­nap­já­nak kez­de­tén. Az in­téz­mény ez év­ben elő­ször szen­telt egy tel­jes na­pot a lel­ki el­mé­lyü­lés­re, s a részt­ve­vők vissza­jel­zé­sei iga­zol­ták, hogy a mai ro­ha­nó vi­lág­ban er­re bi­zony nagy szük­ség van.

Ahogy a cím­ben ol­vas­ha­tó ige (2Kor 3,17) is jel­zi, a csen­des­nap kö­zép­pont­já­ban a sza­bad­ság prob­le­ma­ti­ká­ja állt, e kér­dés kö­ré szer­ve­ződ­tek azok a prog­ra­mok, fog­lal­ko­zá­sok, me­lyek kü­lön­bö­ző né­ző­pon­tok­ból pró­bál­ták meg­vi­lá­gí­ta­ni e ma is élő prob­lé­mát.

Zsó­ri-Ments Or­so­lya lel­kész­nő prob­lé­ma­fel­ve­tő, gon­do­lat­éb­resz­tő sza­va­it vi­het­ték ma­guk­kal azok a di­á­kok, akik részt vet­tek a kez­dő­ren­dez­vé­nyen, majd be­pil­lant­hat­tak a cso­por­tos fog­lal­ko­zá­sok­ba, me­lyek az is­ko­la te­rü­le­tén for­gó­szín­pad-sze­rű­en zaj­lot­tak – így a ta­nu­lók ré­sze­sei le­het­tek majd­nem min­den prog­ram­nak. De me­lyek is vol­tak ezek?

Welt­ler Gá­bor lel­kész­je­lölt a sza­bad aka­rat prob­lé­má­ját vá­zol­ta, míg Gom­bos Ág­nes hit­ok­ta­tó nap­ja­ink egyik leg­fon­to­sabb kér­dé­sé­re irá­nyí­tot­ta a fi­gyel­met: hol a ha­tár sza­bad­ság és sza­ba­dos­ság kö­zött?

A saj­tó­sza­bad­ság kér­dés­kö­rét jár­ta kö­rül Szen­ko­vits Pé­ter új­ság­író, Vin­c­ze Ani­ta ta­nár­nő és osz­tá­lya pe­dig a fi­a­ta­lok kö­ré­ben rend­kí­vül nép­sze­rű vi­lág­há­ló és a sza­bad­ság össze­füg­gé­se­i­ről tar­tott a részt­ve­vő­ket is meg­moz­ga­tó fog­lal­ko­zást.

Az érin­tett kor­osz­tály min­den­nap­ja­it be­fo­lyá­so­ló prob­lé­má­kat dol­go­zott fel Ha­sza Mó­ni­ka evan­gé­li­kus be­osz­tott lel­kész és Sél­ley Má­ria hit­ok­ta­tó: előb­bi a sze­re­lem, utób­bi a ta­nu­lás sza­bad­sá­gá­ról be­szélt a fi­a­ta­lok­nak. Kő­vá­ri La­jos és Tóth Ta­más tör­té­ne­lem sza­kos ta­nár­ként ar­ra ke­re­sett vá­laszt, ho­gyan ér­vé­nye­sül­tek az em­be­ri sza­bad­ság­jo­gok a tör­té­ne­lem so­rán.

A szer­ve­zők a film nyel­vén is szól­tak a fi­a­ta­lok­hoz. A Va­la­hol Eu­ró­pá­ban cí­mű film kap­csán fel­ve­tő­dött a gon­do­lat, hogy a sza­bad­ság a leg­ne­he­zebb idő­sza­kok­ban is tá­maszt je­len­tő ér­ték le­het mind­annyi­unk szá­má­ra.

Meg­rá­zó ha­tást gya­ko­rolt a fi­a­ta­lok­ra a sop­ron­kő­hi­dai börtön egyik cel­lájának másolata, me­lyet az is­ko­la dísz­ter­mé­ben ál­lí­tot­tak fel a bün­te­tés-vég­re­haj­tá­si in­té­zet dol­go­zói. A bör­tön­őrök el­be­szé­lé­se alap­ján vi­lá­gos­sá vál­ha­tott a di­á­kok előtt, mi­lyen kö­rül­mé­nyek kö­zött él­nek, mi­lyen prob­lé­mák­kal küz­de­nek sza­bad­sá­guk­tól meg­fosz­tott em­ber­tár­sa­ink.

A résztvevők kö­zül töb­ben ki­emel­ték: jó volt ki­sza­kad­ni kis­sé az is­ko­lai min­den­na­pok­ból és olyan dol­gok­ról hal­la­ni, be­szél­get­ni, ame­lyek­ről a na­pi fel­ada­tok mel­lett ke­ve­sebb szó esik. A ta­nu­lók ér­té­kel­ték, hogy a fog­lal­ko­zá­sok szer­ve­zői ügyel­tek ar­ra, hogy min­den­ki szó­hoz jut­has­son, meg­fo­gal­maz­has­sa a té­má­hoz kap­cso­ló­dó gon­do­la­ta­it.

A csen­des­nap zá­rá­sa­ként is­mét a temp­lom­ban gyűlt össze az is­ko­la kö­zös­sé­ge. A zá­ró is­ten­tisz­te­le­tet a di­á­kok al­kot­ta ze­ne­kar já­té­ka tet­te még ben­ső­sé­ge­seb­bé, han­gu­la­to­sab­bá. A ta­nu­lók sok él­ménnyel és meg­szív­le­len­dő gon­do­lat­tal gaz­da­god­va hall­gat­hat­ták meg a lel­kész­nő ige­hir­de­té­sét, aki rá­mu­ta­tott az örök igaz­ság­ra: „…ahol az Úr Lel­ke, ott a sza­bad­ság.”

Tóth Ta­más ta­nár


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vá­rom Őt
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Csú­szik a szo­li­da­ri­tá­si tör­vény
Pé­ter­fy-dí­ja­sok
Pe­nú­él Budapesten
Lelkésziktatás Béren
Orgonazenés évnyitó
Egy gyü­le­ke­ze­ti ház – két ese­mény
Felújított bics­kei temp­lom­belső
Gyer­tya­gyúj­tás Csák­vá­ron
Egy hí­ján húsz
Ad­ven­ti fő­pró­ba Za­la­ist­ván­don
Keresztutak
Er­köl­csi vál­ság Ma­gyar­or­szá­gon
Ro­ma­kon­fe­ren­cia Brüsszel­ben
Európai ima­kö­zös­ség és a 17. §
„Nézd meg, jól van­nak-e test­vé­re­id”
Akik nálunk szolgálnak külföldön
Evangélikusok
Sa­ját han­gon meg­szó­lal­ni
e-világ
A vál­ság a meg­úju­lás idő­sza­ka
Keresztény szemmel
Ti­los a Csen­des éj
Ho­gyan let­tem szat­má­ri?
Ne­ve­lé­si hely­zet
A hét témája
Mil­li­ár­dok­tól a leg­ol­csóbb pá­ri­zsi­ig
Hi­de­get is, me­le­get is oszt a MÖSZ
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Fasori záróakkord
Két jegy­zet­la­p
Ta­risz­nya­könyv
Lu­ther és Bach nyomában járt a pé­csi evan­gé­li­kus kó­rus
Észak­ír va­rázs
A vasárnap igéje
A Bí­ró az aj­tó előtt áll
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
„…ahol az Úr Lel­ke, ott a sza­bad­ság”
Cantate
Egyéb li­tur­gi­kus té­te­lek
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 49 „…ahol az Úr Lel­ke, ott a sza­bad­ság”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster