EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 01 - Százötven éves az Erdélyi Múzeum Egyesület

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Százötven éves az Erdélyi Múzeum Egyesület

A kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet díszterme adott otthont november 20-án az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) ünnepi rendezvényének, amelyet alapításának százötvenedik évfordulója alkalmából rendeztek. Egyed Ákosnak, az EME elnökének megnyitója után Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, valamint a Román Akadémia képviselője mondott üdvözlőbeszédet. Az egyesülettörténeti előadások után átadták a jubileumi emlékérmeket és a Pro Scientia Hungarica érmeket. Ez utóbbiakat Benkő Samu egykori és Egyed Ákos jelenlegi elnök vehette át Pálinkás Józseftől. Délután megkoszorúzták Mikó Imre szobrát és az akadémikusok emléktábláját, majd további előadásokkal folytatódott a nap.

Az Erdélyi Múzeum Egyesületnek sajátos, tanulságos a története: nem állami intézményként jött létre, mint Európa nagy tudományos intézményei, az akadémiák, egyetemek, nemzeti múzeumok, hanem társadalmi összefogás által, ahogy ma szokás mondani, civil szervezetként.

A 19. századi erdélyi magyar társadalom szükségét érezte egy saját tudományos intézmény megalapításának és fenntartásának. Ahogyan az alapító, gróf Mikó Imre, Erdély Széchenyije elképzelte: a tudományt kell szolgálni Erdély történeti örökségének mentése és ápolása által, annak tudománytörténetét gazdagítva. Ezért alapította meg 1859-ben az Erdélyi Múzeum Egyesületet. Megjelölte az utat is, amely szerint egy tudományos és műkincseivel arányban álló s a kor szükségleteinek megfelelő múzeumot kell létrehozni, a begyűjtött és gyűjtendő tudományos anyagot rendezni, feldolgozni és megismertetni.

Az EME működésében hű maradt az alapítók elgondolásaihoz: nagy értékű történeti emlékanyagot, természettudományi tárgyat gyűjtött össze s mentett meg a jövő számára, miközben magas szintű tudományos munkát is végzett. Rendre megalakultak a szakosztályok, és tudományágak szerint elkülönülő gyűjteményekbe kerültek a muzeális értékek.

A muzeális gyűjtőmunka és a tudományos tevékenység látványos terebélyesedése nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az akkori Magyarország második tudományegyetemének otthonául a kormányzat Kolozsvárt jelölte ki. Az 1872-ben alapított kolozsvári tudományegyetem egyrészt tudós professzorokat válogathatott a kutatásban jártas egyesületi tagok közül, másrészt az EME könyvtárát és gyűjteményeit a tanszékek is használhatták. Azonban az egyesület fejlődését mintegy kilenc évtizedes fennállása után a kommunista hatalom 1949-ben erőszakkal megtörte, a szervezet működését betiltotta, vagyonától megfosztotta.

Amikor 1989 után lehetőség nyílt rá, az EME is gyorsan újjáalakult, számos más társával együtt. Az újrakezdőknek nem volt könnyű dolguk, a semmiből kellett elindulniuk, s hogy mégis sikerült újraindítani Erdélyben is a magyar tudományos életnek ezt a régi műhelyét, abban kiemelkedő szerepe volt az elnöki tisztet elsőként betöltő Jakó Zsigmondnak, majd az őt követő Benkő Samunak. Az újjáalakulás után a hagyományos négy szakosztály (bölcsészet-, nyelv- és történettudományi; természettudományi és matematikai; orvostudományi; jog-, közgazdaság- és társadalomtudományi) mellett már a tagtoborozás kezdeti szakaszában elkezdődött a műszaki tudományi szakosztály megszervezése is.

Az EME keretei között egykor dolgozó tudós személyiségek életműve, az egyesületi kiadványok, köztük a szakosztályok közleményeinek tekintélyes sorozatai bel- és külföldön olyan elismerést és rangot vívtak ki, hogy azt az egykori diktatúra sem tudta az emlékezetből kitörölni. Magától értetődő kötelességük lett a túlélőknek, hogy a kamatoztatható szellemi tőkét ne hagyják veszendőbe menni, és az egyesület nevének és tisztes hagyományainak a vállalásával folytassák a munkát.

Ma az Erdélyi Múzeum Egyesület integráló keretintézményként működik, saját kutatócsoportjai vannak, és szolgáltató jellegű könyvtárakat tart fent. Tagsága rendes, alapító és tiszteletbeli tagokból tevődik össze, ám az egyesület munkáját pártolóként bárki támogathatja. Az EME igyekszik a bel- és külföldi intézetekkel, intézményekkel együttműködni, így országos evangélikus intézményeinkkel is.

Veres Emese-Gyöngyvér


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Betlehem-rejtély
Fundamentum
Jézus mondja: „Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem!”
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Bölcsek Kútja
Világosságot!
Mikroszkóp alatt a múlt év
Most!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Diakóniai képzés
Megvalósult takácsi álom
A csekk
Koppenhágára figyelt a világ – mindhiába
Keresztutak
Hozzájuthatnak az egyházak az szja-adatokhoz
Karácsonyi koncert az oroszlányi evangélikus templomban
Évről évre együtt – Mevisz-karácsony
Százötven éves az Erdélyi Múzeum Egyesület
Tavaly történtek…
Ünnepségsorozattal emlékeztek meg a temesvári felkelés 20. évfordulójáról
e-világ
Egy év alatt a Bibliát
Keresztény szemmel
Tóth Gyula bádogos és vízvezeték-szerelő
A hét témája
Kudarccsúcs a klímakonferencián
És a hegyek csak egereket szültek?
Asztali beszélgetés
A Reményik-iskolások Sztehlo Gábor emlékére
Valóban gyermek született!
Tetőbontás
Utazás a Marsba
evél&levél
Jótékonysági hét a Kossuth-gimiben
Angyali ötlet
A közelmúlt krónikája
Fejünk hajszálai
Hullámhossz
Kultúrkörök
Meglepetéskoncert köszöntötte a 40 éves Kaláka együttest
Laudáció
A vasárnap igéje
Újabb úton
Történelem jelen időben
Oratio oecumenica
­Oratio ˝cumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 01 Százötven éves az Erdélyi Múzeum Egyesület

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster