EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 16 - Alap­is­me­re­tek­ről nem alap­fo­kon

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Alap­is­me­re­tek­ről nem alap­fo­kon

Sop­ro­ni di­á­kok új­ra a szak­mai ta­nul­má­nyi ver­seny él­me­ző­nyé­ben

Az Ok­ta­tá­si Mi­nisz­té­ri­um fel­ügye­lete alá tar­to­zó szak­ma­cso­por­tos szak­mai elő­ké­szí­tő érett­sé­gi tan­tár­gyak or­szá­gos ta­nul­má­nyi ver­se­nyén (SZÉTV) az egész­ség­ügy szak­ma­cso­port egész­ség­ügyi alap­is­me­re­tek tan­tár­gyából az Eöt­vös Jó­zsef Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um és Egész­ség­ügyi Szak­kö­zép­is­ko­la ta­nu­lói az idén – az elő­ző tan­év után má­sod­­szor – ismét sikeresen vették az akadályokat. A 161 fős elő­dön­tő me­ző­nyé­ből húsz ta­nu­lót hív­tak meg az or­szá­gos dön­tő­be, kö­zü­lük hár­man a sop­ro­ni in­téz­ményt kép­vi­sel­ték.

Az írás­be­li és szó­be­li vizs­ga­fel­ada­tok­ból ál­ló, Veszp­rém­ben meg­ren­de­zett dön­tő­ben ki­vá­ló­an sze­re­pel­tek az is­ko­la di­ák­jai: Tóth Vi­vi­en el­ső, Kott­rik Gab­ri­el­la má­so­dik, Nagy Ré­ka ötö­dik he­lye­zést ért el. A fel­ké­szü­lés­ben sze­re­pet vál­la­ló di­á­kok mel­lett ki­eme­len­dő a fel­ké­szí­tő ta­ná­rok, Tóth Lász­ló­né Weisz Zsu­zsan­na és Ju­ro­nits Je­nő­né mun­ká­ja. Az ese­mény­ről Tóth Vi­vi­en, az in­téz­mény vég­zős di­ák­ja szá­mol be.

A 2009. évi szak­mai ta­nul­má­nyi ver­se­nyen Hor­váth Zsu­zsan­na az egész­ség­ügyi alap­is­me­re­tek tan­tárgy­ból el­ső he­lye­zést ért el. Ak­ko­ri­ban csak ámul­tunk az ered­mé­nyén, be­le sem mer­tünk gon­dol­ni, hogy egy év el­tel­té­vel kö­vet­ni fog­juk őt…

A 2009/2010-es tan­év­ben 161 di­ák je­lent­ke­zett a ta­nul­má­nyi ver­seny­re, és dol­goz­ta ki az elő­dön­tő fel­adat­so­rát, hú­szan ju­tot­tak to­vább az or­szá­gos dön­tő­be. Is­ko­lánk­ból hár­man is be­ke­rül­tünk a leg­job­bak me­ző­nyé­be. Az or­szá­gos dön­tőt Veszp­rém­ben bo­nyo­lí­tot­ták le már­ci­us 29. és 31. kö­zött. A már­ci­u­si hó­nap az elő­ké­szü­le­tek je­gyé­ben telt; az utol­só két hét­ben már nem­csak is­ko­lán kí­vül, de még a szak­mai órá­kon is a ver­seny­re ké­szül­tünk.

A dön­tő írás­be­li és szó­be­li for­du­ló­ból állt. Az írás­be­li fel­adat­lap ki­töl­té­se után nya­kunk­ba vet­tük a vá­rost, és meg­lá­to­gat­tuk a veszp­ré­mi vár­ne­gye­det. Bár töb­ben több­ször is fi­gyel­mez­tet­tek a ké­sői ta­nu­lás hát­rá­nya­i­ra, azért elő­ke­rül­tek az ana­tó­mia­fü­ze­tek… A szó­be­li té­tel min­den részt­ve­vőt meg­le­pe­tés­ként ért, ne­héz­nek ta­lál­tuk, en­nek el­le­né­re mind­hár­man nyu­god­tan fe­lel­tünk. Dél­után sé­tá­val, es­te kon­cert­tel te­lí­tőd­tünk, egy­re job­ban si­ke­rült vissza­áll­ni a nor­má­lis ideg­ál­la­pot­ra.

A zá­ró ren­dez­vény szín­vo­na­las volt, a kö­szön­tő és a kul­tu­rá­lis mű­sor után mind a ti­zen­nyolc szak­ma­cso­port el­ső há­rom he­lye­zett­jét ki­hir­det­ték. Mi­vel a mi szak­ma­cso­por­tunk az el­ső a sor­ban, nem kel­lett so­kat ide­ges­ked­nünk az ered­mény­hir­de­tés alatt… A szak­ma­cso­por­tos szak­mai érett­sé­gi tár­gyak 2010. évi or­szá­gos ver­se­nyén a kö­vet­ke­ző ered­mé­nye­ink szü­let­tek: Nagy Ré­ka: 5. hely, Kott­rik Gab­ri­el­la: 2. hely és Tóth Vi­vi­en: 1. hely. Eb­ből is lát­szik, hogy igen gaz­da­gon meg­hoz­ta gyü­möl­csét a sok fel­ké­szü­lés és fel­ké­szí­tés, ami­ért fel­ké­szí­tő ta­ná­runk­nak, Tóth Lász­ló­né Weisz Zsu­zsan­na ta­nár­nő­nek is kö­szö­net­tel tar­to­zunk!

A ver­seny sok-sok ta­pasz­ta­lat­tal is gaz­da­gí­tott min­ket, hi­szen sok­ban ha­son­lí­tott az érett­sé­gi vizs­ga me­ne­té­hez. En­nek a ta­pasz­ta­lat­nak pe­dig még nagy hasz­nát fog­juk ven­ni az iga­zi érett­sé­gin. Összes­sé­gé­ben rend­kí­vül iz­gal­mas, fe­lejt­he­tet­len há­rom na­pot töl­töt­tünk Veszp­rém­ben.

Tóth Vi­vi­en


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az ag­go­da­lom le­győ­zé­sé­nek tit­ka
Bol­dog­mon­dá­sok
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Ti­tok­za­tos Szent­lé­lek
Fórumra hívás…
Püspöklátogatás Lucfalván
Csontokba rekesztett tűz
Alap­is­me­re­tek­ről nem alap­fo­kon
„Kö­vet­ség­ben” a bar­ca­sá­gi csán­gó ma­gya­rok­nál
Keresztutak
Kál­vi­nos gyermek­köny­vek a Mil­le­ná­ri­son
Fe­ke­te bőr­ru­ha, bu­kó­si­sak, dü­bör­gő ló­erők Isten háza mel­lett
Áp­ri­lis 18–25.: bör­tön­misszi­ós ima­hét
Van-e egy hely a te asz­ta­lod­nál?
Imádkozzunk!
A Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csa el­nök­sé­gé­nek le­ve­le a Len­gyel Öku­me­ni­kus Ta­nács el­nö­ké­nek és kö­zös­sé­gé­nek
Evangélikusok
Egy ki­vé­te­les te­het­sé­gű evan­gé­li­kus csa­lád nyo­má­ban
e-világ
Mi­ért fon­tos az adó 1%-á­nak fel­aján­lá­sa?
Tü­kör­ben a vi­lág
Keresztény szemmel
Kérés a számon
We­i­de­ni kö­szön­tés
Ke­resz­te­lés – más­kép­pen
evél&levél
Gra­tu­lá­ció a le­vél­írók­nak
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Megjelent a Keresztyén Igazság
Ka­to­li­kus hí­vek az evan­gé­li­kus temp­lom­ban
Eckhart mester
Aki Ró­má­ig gyalogolt
Val­lo­má­sok Ame­ri­go Tot­ról
A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház is tá­mo­gat­ta dr. Ge­ner­sich Sá­mu­el ha­son­más sír­kö­vé­nek lő­csei fel­ál­lí­tá­sát
A lő­csei evan­gé­li­kus te­me­tő
Jegy­zet­la­pok
A vasárnap igéje
Pa­nasz­nap
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Sem­mit ne bán­kód­jál, Krisz­tus szent se­re­ge
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 16 Alap­is­me­re­tek­ről nem alap­fo­kon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster