EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 16 - Az ag­go­da­lom le­győ­zé­sé­nek tit­ka

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Az ag­go­da­lom le­győ­zé­sé­nek tit­ka

Haj­la­mos vagy a leg­rosszab­bat fel­té­te­lez­ni? Pá­nik­ba esel, ha le­ve­let kapsz az adó­hi­va­tal­tól, vagy ha eset­le­ges el­bo­csá­tá­sok­ról szó­ló plety­ká­kat hal­lasz a mun­ka­he­lye­den? Azon ka­pod ma­gad, hogy ak­kor is gond­ter­helt vagy, ha nincs is okod rá, meg vagy győ­ződ­ve ró­la, hogy va­la­mi rossz fog tör­tén­ni, ami mi­att ag­gód­nod kel­le­ne?

Az az óangol szó, amelyből a mai angol nyelv ag­go­da­lom szava szár­ma­zik, azt je­len­ti, hogy „ful­la­doz­ni” vagy „szo­ron­gat­ni”. Nem meg­le­pő, hogy az ag­go­da­lom pon­to­san így tesz ben­nün­ket ered­mény­te­len­né és bol­dog­ta­lan­ná. Az ag­go­da­lom nem más, mint ön­rom­bo­ló idő­pa­zar­lás.

A Bib­lia új­szö­vet­sé­gi ré­szé­ben, hí­res He­gyi be­szé­de so­rán Jé­zus négy in­do­kot ho­z fel az ag­go­dal­mas­ko­dás el­len, il­let­ve le­győ­zé­sé­nek két mód­ját is meg­mu­tat­ja. Ezeket Má­té evan­gé­li­u­ma 6,25–34 a kö­vet­ke­ző­kép­pen tol­má­csolja.

Az ag­go­dal­mas­ko­dás ér­tel­met­len. Olyan do­log mi­att ag­gód­ni, ame­lyet nem tu­dunk meg­vál­toz­tat­ni – ha­szon­ta­lan. Olyan do­log mi­att ag­gód­ni, ame­lyet meg tu­dunk vál­toz­tat­ni – os­to­ba­ság. Min­den al­ka­lom­mal, ami­kor egy ag­gasz­tó do­log­ra kon­cent­rálsz, az a gon­do­la­ta­id­ban egy­re na­gyob­bá és le­ter­he­lőb­bé vá­lik. Az ag­go­dal­mas­ko­dás túl­di­men­zi­o­nál­ja a prob­lé­má­kat. „Ezért mon­dom nek­tek: ne ag­gód­ja­tok él­te­te­kért, hogy mit egye­tek, és mit igya­tok, se tes­te­te­kért, hogy mi­vel ru­ház­kod­ja­tok. Nem több-e az élet táp­lá­lék­nál, és a test a ru­há­zat­nál?” (Mt 6,25)

Az ag­go­dal­mas­ko­dás ter­mé­szet­el­le­nes. Nem szü­le­tünk ag­go­dal­mas­ko­dó­nak. Ez csu­pán az élet ki­hí­vá­sa­i­ra adott, ta­nult re­ak­ció. Va­ló­já­ban gya­ko­rol­ni kell, hogy „jók le­gyünk ben­ne”. Is­ten te­remt­mé­nyei kö­zül az em­ber az egyet­len faj, amely ké­pes ag­gód­ni. Egy­sze­rű­en nem hisszük el, hogy Is­ten gon­dot fog vi­sel­ni ránk. „Néz­zé­tek meg az égi ma­da­ra­kat: nem vet­nek, nem is arat­nak, csűr­be sem ta­kar­nak, és mennyei Atyá­tok el­tart­ja őket. Nem vagy­tok-e ti sok­kal ér­té­ke­seb­bek ná­luk?” (Mt 6,26)

Az ag­go­dal­mas­ko­dás nem se­gít raj­tunk. Nem ké­pes meg­vál­toz­tat­ni a múl­tat. Nem ké­pes kont­rol­lál­ni a jö­vőt. Csu­pán a na­pun­kat te­szi tönk­re. A prob­lé­ma mi­at­ti nyug­ta­lan­ko­dás so­ha­sem old­ja meg ma­gát a prob­lé­mát. „Ag­gó­dá­sá­val pe­dig ki tud­ná kö­zü­le­tek meg­hosszab­bí­ta­ni éle­tét csak egy arasz­nyi­val is?” (Mt 6,27)

Az ag­go­da­lom hi­á­ba­va­ló. Is­ten ígé­re­tet tett ar­ra, hogy gon­dos­ko­dik ró­lunk, ha az éle­tünk min­den te­rü­le­tén rá ha­gyat­ko­zunk. Gyer­mek­ként, ha az édes­apánk­tól ebéd­pénzt kér­tünk, nem ag­gód­tunk, hon­nan lesz meg az összeg. Ez az ő prob­lé­má­ja volt. Hagy­juk, hogy Is­ten tény­le­ge­sen be­tölt­hes­se az is­ten sze­re­pét az éle­tünk­ben! „Mind­ezt a po­gá­nyok kér­dez­ge­tik, a ti mennyei Atyá­tok pe­dig tud­ja, hogy szük­sé­ge­tek van mind­er­re.” (Mt 6,32)

Ho­gyan sza­ba­dít­hat­juk ki ma­gun­kat az ag­go­dal­mas­ko­dás ru­tin­já­ból? Elő­ször is az éle­tünk min­den te­rü­le­tén ha­gyat­koz­zunk Is­ten­re. Rá kell jön­nünk, hogy az élet szá­mos té­nye­ző­jét nem tud­juk kéz­ben tar­ta­ni. Ami­kor ag­gó­dunk, úgy tűn­het, mint­ha ten­nénk va­la­mit, ám va­ló­já­ban men­tá­lis és ér­zel­mi ener­gi­án­kat pa­za­rol­juk. Ha bí­zunk Is­ten­ben, aki ké­pes kont­rol­lál­ni a dol­go­kat, meg­sza­ba­dít ben­nün­ket et­től a te­her­től. „…a ti mennyei Atyá­tok pe­dig tud­ja, hogy szük­sé­ge­tek van mind­er­re. De ke­res­sé­tek elő­ször az ő or­szá­gát és igaz­sá­gát, és ezek is mind rá­adá­sul meg­adat­nak nek­tek.” (Mt 6,32–33)

Má­sod­szor, egy­szer­re csak egy nap­ra kon­cent­rál­junk. Olyan gyak­ran tölt­jük az­zal az időt, hogy a más­na­pi vagy a kö­vet­ke­ző he­ti tör­té­né­sek mi­att szo­ron­gunk, mi­köz­ben az az­na­pi ki­hí­vá­sok tor­nyo­sul­nak a fe­jünk fö­lött. Kon­cent­rál­junk ar­ra, hogy most mi tör­té­nik, és ne ar­ra, hogy mi tör­tén­het­ne. „Ne ag­gód­ja­tok te­hát a hol­na­pért, mert a hol­nap majd ag­gó­dik ma­gá­ért: elég min­den nap­nak a ma­ga ba­ja.” (Mt 6,34)

Rick War­ren (For­rás: Mon­day Man­na)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az ag­go­da­lom le­győ­zé­sé­nek tit­ka
Bol­dog­mon­dá­sok
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Ti­tok­za­tos Szent­lé­lek
Fórumra hívás…
Püspöklátogatás Lucfalván
Csontokba rekesztett tűz
Alap­is­me­re­tek­ről nem alap­fo­kon
„Kö­vet­ség­ben” a bar­ca­sá­gi csán­gó ma­gya­rok­nál
Keresztutak
Kál­vi­nos gyermek­köny­vek a Mil­le­ná­ri­son
Fe­ke­te bőr­ru­ha, bu­kó­si­sak, dü­bör­gő ló­erők Isten háza mel­lett
Áp­ri­lis 18–25.: bör­tön­misszi­ós ima­hét
Van-e egy hely a te asz­ta­lod­nál?
Imádkozzunk!
A Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csa el­nök­sé­gé­nek le­ve­le a Len­gyel Öku­me­ni­kus Ta­nács el­nö­ké­nek és kö­zös­sé­gé­nek
Evangélikusok
Egy ki­vé­te­les te­het­sé­gű evan­gé­li­kus csa­lád nyo­má­ban
e-világ
Mi­ért fon­tos az adó 1%-á­nak fel­aján­lá­sa?
Tü­kör­ben a vi­lág
Keresztény szemmel
Kérés a számon
We­i­de­ni kö­szön­tés
Ke­resz­te­lés – más­kép­pen
evél&levél
Gra­tu­lá­ció a le­vél­írók­nak
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Megjelent a Keresztyén Igazság
Ka­to­li­kus hí­vek az evan­gé­li­kus temp­lom­ban
Eckhart mester
Aki Ró­má­ig gyalogolt
Val­lo­má­sok Ame­ri­go Tot­ról
A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház is tá­mo­gat­ta dr. Ge­ner­sich Sá­mu­el ha­son­más sír­kö­vé­nek lő­csei fel­ál­lí­tá­sát
A lő­csei evan­gé­li­kus te­me­tő
Jegy­zet­la­pok
A vasárnap igéje
Pa­nasz­nap
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Sem­mit ne bán­kód­jál, Krisz­tus szent se­re­ge
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 16 Az ag­go­da­lom le­győ­zé­sé­nek tit­ka

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster