EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 19 - Kon­fe­ren­cia a te­het­ség­gon­do­zás­ról

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Kon­fe­ren­cia a te­het­ség­gon­do­zás­ról

Csil­lag­prog­ram – Te­het­sé­gek se­gí­té­se a Bony­há­di Pe­tő­fi Sán­dor Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um­ban cím­mel ren­dez­tek pro­jekt­nyi­tó kon­fe­ren­ci­át múlt hét­főn a bony­há­di kö­zép­is­ko­lá­ban. A kis­tér­ség­ből meg­hí­vott ál­ta­lá­nos is­ko­lai pe­da­gó­gu­so­kat, is­ko­la­igaz­ga­tó­kat Lencz­né Vr­bovsz­ki Ju­dit te­het­ség­me­ne­dzser tá­jé­koz­tat­ta a Ma­gyar gé­ni­usz in­teg­rált te­het­ség­se­gí­tő prog­ram ál­tal meg­hir­de­tett pro­jekt­ről. Az elő­adó ki­emel­te, hogy a Gé­ni­usz prog­ram tá­mo­gat­ja a Te­het­ség­pon­tok meg­ala­pí­tá­sát, ahol a te­het­sé­gek fel­is­me­ré­se mel­lett te­het­ség­gon­do­zó mű­he­lyek se­gí­tik az ígé­re­tes fi­a­ta­lok fej­lő­dé­sét.

Ar­ról is be­szélt Lencz­né, hogy mi­ről is­mer­jük fel a te­het­sé­get: az ál­ta­lá­nos ér­tel­mes­ség, spe­ci­á­lis men­tá­lis ké­pes­sé­gek, kre­a­ti­vi­tás mel­lett na­gyon fon­tos a mo­ti­vált­ság. Fon­tos, hogy a tár­sa­da­lom ér­té­ke­li-e a te­het­sé­get, hogy a kor­tár­sak ho­gyan vi­szo­nyul­nak a ki­emel­ke­dők­höz, és fon­tos az is­ko­la és a csa­lád sze­re­pe. A te­het­ség­fej­lesz­tést kis­is­ko­lás kor­ban kell el­kez­de­ni, majd fel­ső ta­go­za­tos kor­ban je­len­nek meg a spe­ci­á­lis ké­pes­sé­gek.

A Ma­gyar gé­ni­usz prog­ra­mot azért hoz­ták lét­re, hogy meg­ta­lál­ják a te­het­sé­ge­ket, fej­lesszék ké­pes­sé­ge­i­ket; cél, hogy a te­het­ség­se­gí­tés for­mái be­épül­je­nek az ok­ta­tá­si fo­lya­mat egé­szé­be.

A bony­há­di gim­ná­zi­um 2008 már­ci­u­sa óta Te­het­ség­pont, en­nek mű­köd­te­té­sé­re a Tár­sa­dal­mi meg­úju­lás ope­ra­tív prog­ram (TÁM­OP) pá­lyá­za­tán nyer­tek tá­mo­ga­tást. A Te­het­ség­pont nyi­tó­prog­ram­ját au­gusz­tus­ra ter­ve­zik az in­téz­mény­ben. A ter­vek sze­rint te­het­ség­gon­do­zó kép­zést hir­det­nek in­gye­nes rész­vé­tel­lel, he­ti rend­sze­res­ség­gel te­het­ség­se­gí­tő ta­nács­adás vár­ja az ér­dek­lő­dő­ket, szak­mai na­po­kat ter­vez­nek, ta­nul­má­nyi uta­kat szer­vez­nek más Te­het­ség­pon­tok­ba, kon­fe­ren­ci­á­kat ren­dez­nek a té­má­ban, il­let­ve le­he­tő­sé­get kí­ván­nak ad­ni a te­het­sé­gek­nek az egy­más­sal va­ló ta­lál­ko­zás­ra is.

A ren­dez­vé­nyen tá­jé­koz­ta­tás hang­zott el a Csil­lag­prog­ram­ról is, mely­nek ke­re­té­ben ma­xi­mum há­rom di­ák vesz részt egy­szer­re a fog­lal­ko­zá­sokon. A bony­há­di evan­gé­li­kus gim­ná­zi­um hat­száz di­ák­ja kö­zül hat­va­nan ré­sze­sül­nek egyé­ni fej­lesz­tés­ben. A di­á­kok he­te­dik–nyol­ca­dik osz­tá­lyos ko­ruk­ban elő­ké­szí­tő szak­kö­rök­re jár­nak, a ki­len­ce­dik–ti­ze­dik év­fo­lya­mo­so­kat el­ső­sor­ban ver­se­nyek­re ké­szí­tik fel, majd a ti­zen­egye­dik–ti­zen­ket­te­dik év­fo­lya­mo­sok elő­re­ho­zott érett­sé­git te­het­nek a vá­lasz­tott tan­tárgy­ból, ez­után pe­dig az adott ­tárgy­ból már nem kell az órák­ra jár­ni­uk, he­lyet­te az egyé­ni fej­lesz­tés­ben vesz­nek részt te­het­sé­gük ki­bon­ta­koz­ta­tá­sa ér­de­ké­ben.

Dr. Ka­tz Sán­dor, a gim­ná­zi­um pe­da­gó­gu­sa a ma­te­ma­ti­kai te­het­ség­mű­hely­ről be­szélt. El­mond­ta, hogy az in­téz­mény­ben már több mint há­rom év­ti­ze­de ki­emelt sze­re­pe van a te­het­ség­gon­do­zás­nak, amit bi­zo­nyít két bony­há­di öreg­di­ák élet­pá­lyá­ja: dr. Nus­ser Zol­tán ha­zánk leg­fi­a­ta­labb aka­dé­mi­ku­sa, if­jabb dr. Ka­tz Sán­dor pe­dig a tu­do­má­nyok dok­to­rai kö­zött a leg­if­jabb. Az elő­adó úgy fo­gal­ma­zott: nem elég, ha jó ta­ná­rok van­nak egy is­ko­lá­ban, szük­ség van a ver­seny­zé­si le­he­tő­sé­gek­re, a szak­kö­ri mun­ká­ra is.

Má­té Ré­ka


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ami­kor más­ként sze­re­tünk…
Egyházunk egy-két hete
Man­dai misszió ma­já­lis­kor
Kon­fe­ren­cia a te­het­ség­gon­do­zás­ról
V. or­szá­gos evan­gé­li­kus gyer­mek­nap
Egy­ház­ke­rü­le­ti kó­rus­ta­lál­ko­zó
Szlovák (s)óhaj
Új té­nyek a ke­rü­let leg­ré­gibb te­le­pü­lé­sé­ről
Keresztutak
Olasz–ma­gyar lu­the­rá­nus együtt­mű­kö­dés
Varadi­num 2010
Öku­me­ni­kus lel­kész­kö­rök ta­lál­koz­tak
Za­rán­dok­lat Pap­pi­lan­ni­e­mi­be
Du­nai bé­ke­hul­lá­mok
e-világ
Hí­rek ha ta­lál­koz­nak
Evan­gé­li­kus vo­nat­ko­zá­sú mű­so­rok
Keresztény szemmel
Ál­do­zó­csü­tör­tök elé
Ki­kö­tő­be, ma­gyar!
evél&levél
Fél­re­ha­ran­goz­tunk…
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Jó (lutheránus) palócok az evangélikus múzeumban
Kó­bor ku­tyák haj­na­la
Lu­ga­sok csön­des ár­nya­in
Bá­tho­ry Er­zsé­bet vér­für­dő­i
Szo­bot­ka a kór­ház­ban
A tu­rul­tól Hu­nya­di Mátyás pa­lo­tá­já­ig
Du­na-hul­lám
A vasárnap igéje
Fe­lül­ről száll alá…
Is­ten itt állt a há­tam mö­gött
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 19 Kon­fe­ren­cia a te­het­ség­gon­do­zás­ról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster