EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 30 - De­fi­ni­ál­juk ön­ma­gun­kat!

A hét témája

Püspökök órája

Hozzászólás a cikkhez

De­fi­ni­ál­juk ön­ma­gun­kat!

Dr. Fáb­ri György kom­mu­ni­ká­ció­ku­ta­tó sze­rint egy­há­zunk­ban nem elég­sé­ges az együtt­mű­kö­dés

„Evan­gé­li­kus iden­ti­tá­sunk fo­lya­ma­tos kar­ban­tar­tást igé­nyel” – hang­sú­lyoz­ta Fáb­ri György a Szél­ró­zsa kis­szín­pa­dán jú­li­us 17-én dél­előtt. Az evan­gé­li­kus kom­mu­ni­ká­ció­ku­ta­tó, az Eöt­vös Lo­ránd Tu­do­mány­egye­tem Pe­da­gó­gi­ai és Pszi­cho­ló­gi­ai Ka­rá­nak egye­te­mi do­cen­se Fa­bi­ny Ta­más püs­pök ven­dé­ge­ként be­szélt egy­há­zunk tár­sa­dal­mi sze­re­pé­ről és evan­gé­li­kus mi­vol­tunk jel­lem­ző­i­ről. A be­szél­ge­tés ap­ro­pó­ját az ad­ta, hogy ezek­ben a he­tek­ben fo­lyik a kér­dő­ívek ki­töl­té­se, ame­lyek alap­ján el­ké­szí­tik a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház Élő kö­vek egy­há­za cí­met vi­se­lő stra­té­gi­á­ját.

Fáb­ri György 2002-től 2009-ig szak­mai ve­ze­tő­je volt a Ma­gyar Tu­do­má­nyos Aka­dé­mia ál­tal élet­re hí­vott, Min­den­tu­dás Egye­te­me cí­mű elő­adás-so­ro­zat­nak. Mint mond­ta, a ko­ráb­ban ti­zen­egy sze­mesz­tert meg­élt is­me­ret­ter­jesz­tő prog­ram­mal a ma­gyar­or­szá­gi mé­dia­tör­té­net egyik mély­pont­ján, a va­ló­ság­show-k tér­hó­dí­tá­sa­kor az volt a cél­juk, hogy be­bi­zo­nyít­sák: ér­té­ket is le­het és kell köz­ve­tí­te­ni a tö­meg­tá­jé­koz­ta­tá­si esz­kö­zök út­ján. A so­ro­zat si­ke­ré­nek egyik kul­csa az volt, hogy több fe­lü­le­ten is meg­je­lent, így el is ér­te a la­kos­ság dön­tő több­sé­gét.

„Le­gyünk ki­tar­tó­ak, ha ér­ték­köz­ve­tí­tés­ről van szó, és eh­hez ke­res­sük meg az újabb és újabb esz­kö­zö­ket” – emel­te ki Fáb­ri György, utal­va ez­zel már az egy­há­zak sze­re­pé­re is. Eh­hez kap­cso­ló­dó­an Fa­bi­ny Ta­más meg­em­lí­tet­te az ál­ta­la már több­ször fel­ve­tett gon­do­la­tot: Lu­ther Már­ton ma min­den bi­zonnyal blo­got ve­zet­ne, vagy kö­zös­sé­gi ol­da­la­kat szer­vez­ne ta­ní­tá­sa pub­li­ká­lá­sá­ra.

Fáb­ri György rá­mu­ta­tott, hogy már az evan­gé­li­kus ki­fe­je­zés sincs kel­lő­kép­pen be­ágya­zód­va a ma­gyar köz­be­széd­be. Pél­da­ként em­lí­tet­te, hogy hír­szol­gá­la­tok is rend­sze­re­sen evan­gé­li­kus­nak for­dít­ják an­gol­ból az evan­ge­li­cal ki­fe­je­zést, amely va­ló­já­ban evan­gé­li­u­mi – több­nyi­re pün­kös­di vagy sza­bad­egy­há­zi – kö­zös­sé­ge­ket ta­kar. Ezen a hely­ze­ten evan­gé­li­kus egy­há­zunk ak­kor tud vál­toz­tat­ni, ha egy­ér­tel­mű­en meg­fo­gal­maz­za sa­ját – akár a töb­bi egy­há­zé­tól el­té­rő – üze­ne­tét.

Az egye­te­mi do­cen­s sze­rint ugyan­ak­kor nem sze­ren­csés, ha az egy­há­zak fo­lya­ma­to­san ne­ga­tív meg­fo­gal­ma­zá­sa­ik­kal ke­rül­nek a fi­gye­lem kö­zép­pont­já­ba. Ja­va­sol­ja, hogy a ke­resz­té­nyek fo­gal­maz­zák át üze­ne­tü­ket. Pél­dá­nak oká­ért a ke­res­ke­del­mi egy­sé­gek va­sár­na­pi nyit­va tar­tá­sá­val kap­cso­la­tos til­ta­ko­zó nyi­lat­ko­za­tok he­lyett cél­sze­rűbb len­ne tel­jes egé­szé­ben át­gon­dol­nunk (és a tár­sa­dal­mat is át­gon­do­lás­ra kész­te­tünk), hogy egy­ál­ta­lán mi a fo­gyasz­tás sze­re­pe a hu­szon­egye­dik szá­za­di em­ber éle­té­ben. Min­de­nek­előtt azon­ban sa­ját in­den­ti­tá­sunk­kal kell tisz­tá­ban len­nünk.

Az evan­gé­li­kus lét egyik alap­pil­lé­ré­nek Fáb­ri György a sza­bad­ságot te­kin­ti. A püs­pök eh­hez kap­cso­ló­dó­an azt fej­tet­te ki, hogy ta­lán he­lye­sebb, ha a Tíz­pa­ran­cso­la­tot is „Tíz­sza­bad­ság­ként” ér­tel­mez­zük. „Sza­bad­sá­gunk van ar­ra, hogy ne öl­jünk” – hoz­ta a pél­dát Fa­bi­ny Ta­más. Az evan­gé­li­kus em­ber sza­bad­sá­gá­hoz azon­ban a vá­lasz­tás fe­le­lős­sé­ge is kap­cso­ló­dik – ér­tett egyet a dis­kur­zus­ban részt ve­vő két fél, idéz­ve Pál apos­tol sza­va­it: „Min­dent sza­bad ne­kem, de nem min­den hasz­nál.”

A kom­mu­ni­ká­ció­ku­ta­tó saj­ná­la­tos tény­ként fo­gal­maz­ta meg az egy­há­zon be­lü­li va­ló­di kö­zös­ség hi­á­nyát. Meg­lá­tá­sa sze­rint az evan­gé­li­ku­sok kö­zött nincs iga­zi együtt­mű­kö­dés. Er­re re­a­gál­va a püs­pök ar­ról szólt, hogy a kö­zös­ség azért is len­ne fon­tos té­nye­ző, mert tag­jai „nem en­ge­dik egy­mást le­es­ni”…

A be­szél­ge­tés vé­gén Fáb­ri György rö­vi­den is­mer­tet­te a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház ál­tal meg­ren­delt stra­té­gi­át meg­ala­po­zó szo­cio­ló­gi­ai ku­ta­tás ké­szí­té­sé­nek fo­lya­ma­tát. Túl van­nak több mély­in­ter­jún, je­len­leg az ezer­öt­száz fős rep­re­zen­ta­tív min­tán ala­pu­ló kér­dő­íve­ket ve­szik fel, majd a bár­ki ál­tal el­ér­he­tő on-line kér­dő­ívek ki­töl­té­sé­re ke­rül sor. (Ez utób­bi­ak vár­ha­tó­an au­gusz­tus vé­gé­től ta­lál­ha­tók majd meg egy­há­zunk hon­lap­ján.)

A fel­mé­rés ki­ter­jed mind­azok­ra, akik evan­gé­li­kus­nak vall­ják ma­gu­kat, így pél­dá­ul a va­sár­na­pi ige­hall­ga­tók mel­lett azok­ra is, akik­nek ke­resz­te­lő­jük vagy kon­fir­má­ci­ó­juk óta sem­mi­fé­le kap­cso­la­tuk nem volt az egy­ház­zal. A kér­dé­sek négy fő té­mát érin­te­nek: a hit­élet, a gyü­le­ke­ze­ti élet, az or­szá­gos egy­ház és az ál­ta­lá­nos ér­ték­rend kér­dés­kö­rét.

Fábri György saj­ná­la­tos­nak tart­ja, hogy több eset­ben ta­pasz­tal­ták a meg­ke­re­sett lel­ké­szek passzi­vi­tá­sát. Az adat­vé­del­mi ag­gá­lyo­kat meg­fo­gal­ma­zó evan­gé­li­ku­so­kat meg­nyug­tat­ta, hogy az ál­ta­lá­no­san meg­kö­ve­telt­nél is ko­mo­lyabb gon­dot for­dí­ta­nak az ano­ni­mi­tás­ra és a vá­lasz­adók ada­ta­i­nak vé­del­mé­re.

Az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke hall­ga­tói kér­dés­re úgy vá­la­szolt, hogy a stra­té­gia tel­jes egé­szé­ben nyil­vá­nos do­ku­men­tum lesz, és sze­ret­nék min­den ele­mét a leg­kü­lön­bö­zőbb fó­ru­mo­kon meg­vi­tat­ni, majd hasz­nál­ni azt a min­den­na­pok­ban, az egyes dön­té­sek meg­ho­za­ta­lá­nál.

-ó -ő -a


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Vir­tu­á­lis és va­ló­sá­gos egy­ház
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Szin­ten tar­tott szer­ve­zet
Keresztutak
Be­le­csep­pent lu­the­rá­nu­sok
Le­mon­dott Né­met­or­szág és a vi­lág el­ső evan­gé­li­kus püs­pö­knője
Evangélikusok
„Tisz­te­len­dő bá­csi” te­me­té­sé­re
e-világ
In­ter­ne­tes lel­ki­gon­do­zás in­dul
Au­gusz­tu­si ka­rá­csony
Keresztény szemmel
Meg­ké­sett luszt­rá­ció, avagy az al­kot­mány­bí­ró­ság diszkrét bá­ja
A hét témája
Most múlt pon­to­san
Szél­ró­zsa-sziget Szar­va­son
Túl a kez­dő­kö­rön – mit kap­tunk Szar­va­son?
Baj­nok­csa­pat a Szél­ró­zsán
Mit is kezd­tünk Kö­zép-Ke­let­tel?
A zsol­nai zsi­nat­tól a nyelv­tör­vé­nyig
De­fi­ni­ál­juk ön­ma­gun­kat!
Ano­nim Ni­ko­dé­mu­sok
Het­ven­nyolc éle­tet men­tet­tek meg vé­rük­kel
Kö­zép­pont­ban a ci­gány­ság
Ha­zai pá­lya
Kis(szín)­pad – nagy örömök
Or­go­na – vagy mit akar­tok?
Man­du­la chi­li­vel
Erdélyiek is hal­lat­ták a hang­ju­kat
„Ide­gen já­té­ko­sok” a pá­lyán
Jo­han­ni­ták
„O din­gu­lé, dán­gu­lé, szak­hágyu­lé, szká­bu­lé”, avagy apá­cai ka­kas­lö­vés a szar­va­si li­get­ben
Új kez­det a Ta­más-mi­sén
Ke­resz­te­lő – ba­rá­tok közt
KIE-ká­vé­ház: egy misszi­ós prog­ram­for­ma
Szol­gá­lat­ban
Szo­li­da­ri­tás­ra ne­vel­ve
Sze­mek a Sze­me­rei csa­lád­tól
Ami­kor Egér­ki­rály szín­pad­ra lép
Egy ru­ti­nos szél­ró­zsás
Örü­lünk a szí­nes prog­ra­mok­nak
Min­den­ho­vá együtt
Szélrózsa-tizenegy
72 perc se­gít­ség
Ber­lin–Szar­vas gyors­já­rat, avagy ti­zen­nyolc óra a Szél­ró­zsán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Szarvas szent ko­ro­nás szob­ra
Szer­vá­ti­usz Ti­bor nyolc­van­éves
Evan­gé­li­u­mi mű­hely Kapolc­son
A vasárnap igéje
Mi, mai em­be­rek…
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Szent­lé­lek, öröm Lel­ke, te vi­ga­szul jöt­tél
Győ­ze­lem a bűn fe­lett
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 30 De­fi­ni­ál­juk ön­ma­gun­kat!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster