EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 45 - Egyház és család

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Egyház és család

Az egyház és a család volt az a két struktúra a 20. században, amely ellenállt a különböző színű diktatúrák romboló hatásának, és megőrizte értékeit – mondta előadásában az evangélikus felügyelők negyedik konferenciáján, Révfülöpön Balog Zoltán református lelkész, a Köztársasági Elnöki Hivatal főtanácsadója. További fontos megállapítása volt az egyház és állam, az egyház és a politika kapcsolatáról, hogy az egyház a szó jó értelmében mindig egyfajta bizonytalanságot kell, hogy jelentsen a politika számára. Nem megbízhatatlanságot, hiszen az egyház stabil, tisztességes szervezet, jó partner, de vannak, lehetnek helyzetek, amikor a hit más megoldást diktál, mint amit az aktuális állami akarat igényel. Ilyen volt például az elmúlt kormányzati ciklusban az üzletek, a nagy bevásárlóközpontok ünnepi nyitva tartásának a kérdése, amely ellen – más-más talajon – a szakszervezetek és az egyházak egyaránt tiltakoztak. De ilyen volt az abortusz jogi szabályozásáról lezajlott vita is.

A konferencia másik meghívott előadója – Platthy Iván nyugalmazott államtitkár, kormányfőtanácsos – előadásában a rendszerváltozás izgalmas időszakára, az 1990-es 4. törvény megszületésének körülményeire pillantott vissza. Úgy vélte, hogy ennyire jó, időtálló törvényt talán később, bármelyik kormányzati ciklusban nem lehetett volna megalkotni.

A törvény nemcsak valódi szabadságot biztosított az egyházaknak, de meghatározta a szektorsemlegesség elvét, amelynek alapján a közfeladatot – oktatást, egészségügyet, szociális tevékenységet stb. – átvállaló egyházi intézményt az állami, önkormányzati intézménnyel azonos finanszírozás illeti meg.

További lépés volt az 1993-as 32-es törvény megalkotása a volt egyházi ingatlanok helyzetének rendezéséről. Bár a politika elutasította a reprivatizációt, méltányosnak tartották, hogy – a funkcionalitás elvét alkalmazva – az egyházak működésükhöz, szolgálatukhoz visszakapják az 1948-ban államosított intézményeik jelentős részét. Az egyház-finanszírozásban pedig az 1997-ben kialakított „egyszázalékos rendszer” a jelentős. Az állampolgárok adójuk egy százalékát felajánlhatják valamelyik egyház számára. Ez volt az első lépés azon az úton, amely oda vezethet, hogy teljesen megszűnjön az egyházak költségvetési függősége, automatizmusok garantálják az egyházak anyagi támogatását.

A két előadás mintegy tükröt tartott elénk. Megállapíthattuk, hogy a rendszerváltozás örömében nem szembesültünk eléggé azzal a merőben új helyzettel, melyet a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 1990-es 4. törvény teremtett. Ez a törvény ugyanis történelmünkben először valóban szétválasztotta az államot és az egyházat. Ez azt jelenti, hogy az állam nem szól bele az egyház dolgaiba, nincs szükség az egyházi törvények állami jóváhagyására, de az állam nem is nyújt segítséget az egyházi törvények végrehajtásához. Így kellett szembesülnünk azzal, hogy a zsinat által megalkotott törvénykönyv végrehajtását kizárólag a belső egyetértés garantálja.

Különösen az egyházi bírósági határozatok végrehajtása problematikus. A jó rend, a jövőért való felelősségünk megkívánja a jogszerű gyakorlat kialakítását. Persze az lenne az örvendetes, ha minél kevesebb bírósági ügy lenne, de emberek vagyunk, ebből bizony adódnak nemkívánatos helyzetek.

A rendszerváltozáskor egyöntetű volt a kívánság, hogy álljon helyre az egyensúly a püspöki szolgálatban. A diktatúra évtizedeiben a püspök elsősorban vezető volt, aki az állami elképzelésekhez kellett, hogy igazítsa az egyházi életet, elhalványult az eredeti küldetés, a főpásztori szolgálat. A háromkerületes szervezet kialakítása a püspökök főpásztori szolgálatának a megerősítését is célozta. Ez meg is valósult, de közben a megszületett törvények – nyilván még a korábbi önkény miatt – szinte eszköztelenné tették a püspököt mint vezetőt. A zsinatra vár e kérdés rendezése, például a fegyelmi jogkörök biztosítása püspökeink számára.

Örvendetes az egyház és a társadalom gazdag kapcsolatrendszere, ez az elmúlt évtized legszebb eredménye. Újjáépült az egyházi iskolarendszer, az egyházak jelentős feladatot vállalnak a szociális háló megerősítésében, a rendszerváltozás veszteseinek, a leszakadóknak a felkarolásában.

De fontos az értékközvetítés, a misszió a társadalom egésze számára. Ehhez javítani kell az egyházi média hatékonyságát, vállalni kell az állásfoglalást érzékeny társadalmi kérdésekben is. De ez nem jelenthet ítélkezést. Elsősorban az egyházon belül van felelősségünk, szükséges a megújulást munkálnunk. Ne legyen evangélikus családokban abortusz, evangélikus iskolákban, fiatalok között szenvedélybetegség, kábítószer-élvezet.

Fontos az egyház közéleti felelőssége, állásfoglalása politikai kérdésekben, de az egyház hajója nem köthető semmiféle pártpolitikához. A 2002-es év választási küzdelmei számunkra is sok tanulsággal szolgáltak. Tanulnunk kell még az egyházi élet minden területén és a politika szférájában is a pluralizmust, hogy nyitott szívvel tudjuk elfogadni a különböző, a mienktől eltérő felfogásokat is.

A konferencia spirituális tartalmát püspökeink igeszolgálata nyújtotta. Alapvető motívum volt a halandó voltunkból adódó halálfélelem, az ezt legyőző – az első keresztény közösségekig visszanyúló – Messiás-várás, az evangéliumi reménység. Jézus Krisztus a fundamentum, aki legyőzte a halált.

Az idei felügyelői konferenciát a résztvevőknek a korábbi éveket is meghaladó aktivitása jellemezte. Reméljük, ez a lendület hozzájárul az egyház és különösen is a gyülekezetek közéleti, helyi társadalmi szerepének a további erősödéséhez.

Frenkl Róbert


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az epiklézis
Élő víz
Ki a barátunk?
Döntéshelyzet
Egyházunk egy-két hete
Örök reformáció
Egyház és család
Templomszentelés Szarvaskenden
Isten letekintett Lentire
Bonyhádi diáknap neves előadókkal
Ősök és hősök
Keresztutak
Közép-európai missziói konferencia Eperjesen
Migránsok, nem emigránsok
Kajaani evangélikusok Nyíregyházán
Rio + 10,1 után
Zsinati ülés Bambergben
Reformációi fogadás
Evangélikusok
Megajándékozott élet
Tisztelgés egy evangélikus néptanító emléke előtt
Ma 519. éve született Luther Márton
e-világ
Az első lehetséges tárgyi bizonyíték Jézus létezésére
Randevú a halállal
Vándorlások
A kudarc
evél&levél
Nyílt levél Donáth László képviselőhöz
A közelmúlt krónikája
Megfiatalodott otthon - idős lakóknak
Emberhalász - OK
E heti Luther-idézet
Luther- idézet
Kultúrkörök
"Fáklyaláng" az Evangélium Színházban
A vasárnap igéje
Majd Isten válogat - Válogatósok kíméljenek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 45 Egyház és család

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster