EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 45 - Migránsok, nem emigránsok

Keresztutak

Stuttgarti magyarok között

Hozzászólás a cikkhez

Migránsok, nem emigránsok

Stuttgartban 1947-ben tartották az első magyar nyelvű protestáns istentiszteletet. Október 13-án a város Luther-templomában több száz fős gyülekezet adott hálát az elmúlt 55 esztendőért. Az istentiszteleten a württembergi egyház püspöke, dr. Gerhard Maier hirdette az igét, majd színvonalas kulturális műsorra került sor a gyülekezeti teremben.

Ezek a száraz tények, amelyek mögött azonban évtizedek élni akarása áll. Az anyaországból érkező látogatónak megadatott, hogy ne csak az ünnepen vegyen részt, hanem azt megelőzően megismerhesse a gyülekezet két hétköznapját is. Felemelőnek találta a templomi és a színpadi megemlékezést, de még nagyobb hatást gyakoroltak rá azok a személyes találkozások, amikor családlátogatások keretében megismerhette a gyülekezet tagjait. Két kalauza a gyülekezet immár 75. életévét is betöltött mindenes lelkésze, a fáradhatatlan Gémes István és felesége volt.

A látogatások érzékeltették a gyülekezet sokszínűségét. Voltunk olyan családi bibliaórán Böblingenben, amelyet az erdélyi református Simon Sándor – egyúttal a gyülekezet egyik felügyelője – vezetett. Azután találkoztunk azzal a Nagy Györggyel és családjával, aki évtizedekkel ezelőtt – ahogy akkor mondták – „jugó vendégmunkásként” a Vajdaságból érkezett. A gyülekezeten belül önálló csoportot képeznek az ugyanabból a faluból származó családok, anélkül azonban, hogy a többiektől elkülönülnének. Testvéri szeretettel fogadtak az egykori soltvadkerti evangélikusok, Vargáék is. Találkoztunk a presbitérium egyik motorjával, Gyökössy Kingával, valamint olyan magyarokkal, akik a tengeren-túlról kerültek Württembergbe. Külön színt képviselnek azok a fiatalok, aki tanulási vagy munkavállalási céllal, esetleg bébiszitterként érkeztek Stuttgartba, illetve a közeli Tübingenbe. Felekezeti szempontból is rendkívül színes a gyülekezet: reformátusok és evangélikusok mellett baptisták, sőt unitáriusok is tartoznak ide – s a presbitériumban is megfelelő képviselettel rendelkeznek –, de a katolikusok is otthon érezhetik magukat. A nagy távolságok arra serkentik a gyülekezet tagjait, hogy ha már – sokszor talán száz kilométernyi autózás után – végre találkoznak egymással, akkor sokáig és családias módon együtt maradjanak.

Mindezek következtében a a protestáns gyülekezet az itt élő magyarok egyik legfontosabb szellemi, lelki és kulturális közössége lehet. Hosszú évtizedek elszakítottsága után mára már szorosabbra fűződnek a hazai egyházakkal való kapcsolatok is. Evangélikus összefüggésben talán a 2000 nyarán megalakult Magyar Evangélikusok Tanácskozó Testülete lehet az együttműködés egyik fóruma. Ha a kereteket valóságos tartalommal töltjük meg, azzal mindenki csak gazdagodna, határon innen és határon túl. Jó lenne, ha az egyesült Európába a magyar evangélikusok is felkészülten érkeznének. A határokon átívelő gyülekezeti kapcsolatok az evangélikusok szivárványhídját képezhetik.

Csak bízni lehet abban, hogy ma már a múlté az a talán kölcsönös gyanakvás, amellyel a „kintiek” és az „otthoniak” illették egymást. Találóan fejezte ki magát Gémes Pál – aki reménység szerint majd édesapja nyomdokába lép –, hogy magukat nem emigráns, hanem migráns gyülekezetnek tartják. Vagyis közösségük nem kivándorlókból áll, hanem olyanokból, akik adott esetben – leginkább munkavállalási céllal – lakóhelyet változtatnak. A sokféle változás közepette az 55 éves protestáns gyülekezet a közösség és összetartozás állandóságát nyújthatja nekik. Ezért a stuttgarti magyarok ünnepe nemcsak a múltról, hanem a jövőről is szólt.

(A stuttgarti magyar gyülekezet életét bemutató filmet november 16-án 12.15-től sugározza a Duna Televízió, „Isten kezében” című sorozatműsorában.)

Fabiny Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az epiklézis
Élő víz
Ki a barátunk?
Döntéshelyzet
Egyházunk egy-két hete
Örök reformáció
Egyház és család
Templomszentelés Szarvaskenden
Isten letekintett Lentire
Bonyhádi diáknap neves előadókkal
Ősök és hősök
Keresztutak
Közép-európai missziói konferencia Eperjesen
Migránsok, nem emigránsok
Kajaani evangélikusok Nyíregyházán
Rio + 10,1 után
Zsinati ülés Bambergben
Reformációi fogadás
Evangélikusok
Megajándékozott élet
Tisztelgés egy evangélikus néptanító emléke előtt
Ma 519. éve született Luther Márton
e-világ
Az első lehetséges tárgyi bizonyíték Jézus létezésére
Randevú a halállal
Vándorlások
A kudarc
evél&levél
Nyílt levél Donáth László képviselőhöz
A közelmúlt krónikája
Megfiatalodott otthon - idős lakóknak
Emberhalász - OK
E heti Luther-idézet
Luther- idézet
Kultúrkörök
"Fáklyaláng" az Evangélium Színházban
A vasárnap igéje
Majd Isten válogat - Válogatósok kíméljenek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 45 Migránsok, nem emigránsok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster