EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 45 - Randevú a halállal

e-világ

Hallgatom a rádiót...

Hozzászólás a cikkhez

Randevú a halállal

Kisfiaim gyakran felteszik nekem a kérdést, hogy egykor gyermekként én hogyan viszonyultam azokhoz a dolgokhoz, amelyekkel ők naponta szembenéznek.

Ilyenkor elmondom nekik, hogy én például nem emlékezhetem a Túró Rudi ízére, mert akkoriban nálunk az egyetlen ilyen jellegű tejtermék a mesesajt volt, amelyet ma legfeljebb noszalgiaként lehetne eladni. Azt sem tudom, hogy lett volna kedvenc rajzfilmcsatornám, hiszen akkoriban hétfői napokon még adás sem volt az egyetlen tévécsatornán. És azt sem tudom, hogy jól éreztem volna-e magam az evangélikus óvodában vagy a hétfő reggeli iskolai istentiszteleteken, mert ezek esetleges létére még gondolni sem volt szabad. Próbálom elmagyarázni nekik, hogy akkor sokkal egyszerűbb volt az élet, mint ma. Nekik meg kell becsülniük azt a környezetet és azt a lehetőséget, amelyben élnek. Mondhatnám, hogy irigylésre méltó a helyzetük. Mi valóban szürkébbnek, szegényebbnek, egyszerűbb- nek láttuk a világot. És, bár nyakunkban ült egy kegyetlen diktatúra a maga „istentiszteletével”, mégis védve voltunk a tőlünk idegen kultúrák káros hatásaitól. Az egységesülő Európa felé haladva érdemes elgondolkodnunk azon, hogy gyermekeink sebezhető lelki világát manapság olyan hatások érik, amelyek egy életre kárt tehetnek bennük.

*

Hallgatom a rádiót, Magyarország leghallgatottabb hírműsorát. Egy döbbenetes tragédia másnapjáról számol be. Olaszország déli részén, Molise tartomány San Giuliani di Puglia városában éppen a Hallowen napjára készültek az iskolások és óvodások, amikor földrengés rázta meg a környéket. Az intézmények épületei összedőltek. Több tucat ember halt meg, köztük a legtöbben – gyermekek. A helyi katolikus plébános egész éjszaka virrasztott a kisváros lakóival, és arra kereste a választ, vajon miért történt ez a tragédia. Majd a hírműsor egy másik részében – a gyermekkoromból még szintén ismeretlen – halottak napjával kapcsolatos Hallowenről hallhatok rövid ismertetőt. Ebből az is kiderül, hogy egyes vidékeken ez az ünnep hasonlóan zajlik a Mikulás-napi ajándékozáshoz. A gyerekek apró ajándékokat, édességet kapnak, de ezúttal nem az egykori jótékonykodó püspöktől, hanem elhunyt szeretteiktől. Most már végképp össze vagyok zavarodva a sok új információtól.

A napokban a média jóvoltából megtudhattuk, hogy mit takar újdonsült ünnepünk. Amerikából indult, kelta hagyományokra épül, és a borzalom élvezetével kapcsolódik össze. A fiatalok fantasztikus jelmezkavalkádban vonulnak fel ilyenkor. Találunk közöttük múmiát, halálfejet, különböző szellemeket, zombikat és boszorkányokat. A töklámpás eredete is a halállal találkozó Jack nevű emberhez kapcsolódik, aki a sátántól kapja ezt az útravaló ajándékot.

A hírműsor szerint az olasz gyerekek erre az ünnepre készültek. Talán a halál megjelenítésének jelmezeit válogatták? Vagy már az estére gondoltak, amikor elhunyt szeretteik visszatérnek egy kis ajándékkal az ablakukban? És akkor egy pillanat alatt minden más dimenzióba került.

A hírműsor folytatódik, újabb borzalmakat ismertetve. Egy pillanatra megállok, bennem is átfut a kérdés. Hogyan engedhette ezt meg Isten? Közben arra gondolok, hogy ebben az évben még sikerült megóvni gyermekeimet egy számunkra idegen ünneptől, amelyet lehet megszépíteni, lehet elvileg keresztényiesíteni, de végső soron a lényeg nem változik. Ez nem más, mint randevú a halállal....

Menyes Gyula


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az epiklézis
Élő víz
Ki a barátunk?
Döntéshelyzet
Egyházunk egy-két hete
Örök reformáció
Egyház és család
Templomszentelés Szarvaskenden
Isten letekintett Lentire
Bonyhádi diáknap neves előadókkal
Ősök és hősök
Keresztutak
Közép-európai missziói konferencia Eperjesen
Migránsok, nem emigránsok
Kajaani evangélikusok Nyíregyházán
Rio + 10,1 után
Zsinati ülés Bambergben
Reformációi fogadás
Evangélikusok
Megajándékozott élet
Tisztelgés egy evangélikus néptanító emléke előtt
Ma 519. éve született Luther Márton
e-világ
Az első lehetséges tárgyi bizonyíték Jézus létezésére
Randevú a halállal
Vándorlások
A kudarc
evél&levél
Nyílt levél Donáth László képviselőhöz
A közelmúlt krónikája
Megfiatalodott otthon - idős lakóknak
Emberhalász - OK
E heti Luther-idézet
Luther- idézet
Kultúrkörök
"Fáklyaláng" az Evangélium Színházban
A vasárnap igéje
Majd Isten válogat - Válogatósok kíméljenek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 45 Randevú a halállal

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster