EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 33 - A nagygyűlés és a média

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

A nagygyűlés és a média

Némi túlzással azt lehet mondani, hogy a világ evangélikusságának életében a nagygyűlés olyan, mint a sportban az olimpia. Itt találkoznak egymással a legfontosabb személyiségek, és fel lehet mérni a korábbi találkozó óta eltelt időszak jelentősebb eredményeit. Mindez persze nem centiméterekben és másodpercekben, hanem a teológiai gondolkodás súlyával, valamint a szeretet hosszával és mélységével mérhető. Ám amint egy sportversenyhez ma már elválaszthatatlanul hozzátartoznak a tudósítók és a kommentátorok, úgy voltak jelen a winnipegi nagygyűlésen is a sajtó képviselői.

A nyitó-istentiszteletről részleteket sugárzott a kanadai közszolgálati televízió, és a hét folyamán valamennyi nagyobb újság is részletes tudósításokat közölt. Azon persze nem kell csodálkozni, hogy a világi lapok nem annyira a hitbeli kérdésekre, mint inkább a politikai és közéleti vonatkozásokra voltak elsősorban kíváncsiak. Így természetesen napokon keresztül „címlapsztori” volt az elutasított vízumok szomorú ügye. Hasonlóképpen nagy médianyilvánosság övezte a szervezők által néma virrasztásnak nevezett tüntetést is. Természetesen az LVSZ új elnökének, Hanson püspöknek is számtalan interjút kellett adnia, és korántsem csak teológiai jellegű kérdésekre, hanem egyebek mellett az iraki háborút vagy az amerikai világhatalmat firtató felvetésekre is válaszolnia kellett.

Az LVSZ genfi központjának kommunikációs osztálya naponta szervezett sajtótájékoztatókat. Ezeken a legkülönfélébb háttérinformációkhoz lehetett hozzájutni – a kanadai indiánok helyzetétől kezdve a nők püspöki szolgálatán keresztül a palesztin evangélikusokig bezárólag.

A sajtószobában felállított mintegy tizenöt internetes számítógéphez nem volt könnyű hozzáférni, így sok tudósító saját laptoppal érkezett, amelyek ma már nem csak cikkírásra, hanem akár rádió-, sőt televíziós műsorok megvágására is alkalmasak.

A világgyűlés The Source (Forrás) címmel színes napilapot is kiadott, amely a szervezet hivatalos nyelvein közölt friss tudósításokat. (Bennünk, magyarokban mindez felidézte az 1984-es budapesti találkozó emlékét, ahol Napról napra címmel ugyancsak jelent meg újság. Az akkori magyar szerkesztők és olvasók szinte mámoros érzésként élhették át, hogy egy egyházi lap estéről reggelre – és szinte cenzúrázatlanul… – megjelenhet.)

A szervezők által küldött meghívó nagy megtiszteltetést, egyúttal komoly szakmai kihívást is jelentett a Duna Televízió háromfős stábjának. Az LVSZ kommunikációs bizottságának elnökeként Harmati Béla püspök karolta fel azt a javaslatot, hogy egy brazil és egy magyar stábot hívjanak meg, és tőlük napi összefoglaló műsorokat kérjenek. Mindez azt jelentette, hogy amikor a plenáris üléseken már mindenki elfáradt, akkor a nagyterem négy óriási kivetítőjén lejátszották azokat az 5-8 perces összefoglalókat, amelyeket ezek a stábok egy-egy témáról készítettek. A mi csapatunk egyebek mellett a megtagadott vízumok ügyét járta körül, majd Sárga angyalok címmel bemutatta azoknak a sárga ruhába öltözött kanadai segítőknek a szolgálatát, akik nélkül ez a találkozó nem valósulhatott volna meg. Az utolsó nap pedig levetíthettük azokat a légi felvételeket is, amelyeket éppen egy ilyen önkéntes segítő négyüléses repülőgépjéről készíthettünk Winnipeg környékéről és a város nevezetességeiről. A kelet-közép-európai régió dramatikus bibliatanulmányát is a mi felvételeink illusztrálták romos, majd szépen újjáépített templomokról.

Ez a televíziós munka lehetőséget nyújtott arra is, hogy interjúkat készítsünk a találkozó legfontosabb személyiségeivel: egyebek mellett Noko főtitkárral, Krause leköszönő, illetve Hanson megválasztott elnökkel, valamint az LVSZ új alelnökei közül Klein erdélyi, Younan jordániai és Huovinen finn püspökkel – és természetesen a magyar delegáció tagjaival.

Az pedig a kis stáb munkájának „mellékterméke” volt, hogy friss, fényképes tudósításokat küldhettünk az Evangélikus Életnek is. Ebben az öszszefüggésben is köszönet illeti két munkatársamat, Horváth Tamás operatőr-rendezőt és Gelencsér György vágó-technikust, hiszen képesek voltak azonosulni azzal a céllal, hogy a winnipegi nagygyűlésről az esemény súlyához méltó médiabeszámolók lássanak napvilágot.

Fabiny Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Még néhány apróság
Élő víz
Egy kijózanító ige
A megátkozott kéz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
"Jöjjetek Krisztust dicsérni!"
Megyei szabadtéri evangélizáció Szügyben
Keresztutak
Cserkésztáborban a bonyhádi gimnazisták
A köszönet szavai
Jövőt építő emléktúra
Finn tábori püspök hazánkban
Egy nyomda és a szeretetszolgálat
Evangélikusok
Berlini orgonahangverseny-sorozat
Centivel és pecabottal a denevérek ellen
e-világ
A teológusok és az Internet
Összefogás a gyermekkereskedelem ellen
Nem mindegy!
Izidor - az Internet védőszentje
Internetes igehirdetés
Keresztény szemmel
A harkály
"Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat..."
Mit ad(j)unk tovább gyermekeinknek?
Bátorság
A hitismeret
Meg mered enni a cserebogarat?
A hét témája
A világtalálkozó - püspök-elnökünk szemével
A nagygyűlés teológiai értékelése
Istentiszteleti élet és spiritualitás
Bibliakör - faluközösségben
A Lutheránus Világszövetség X. nagygyűlésének levele a tagegyházakhoz
Vízum Kanadába - vízum az egyházba?
Luther-kiállítás Winnipegben
Egy álom valóra vált
Bélyegen a világgyűlés
Áldás a termésen felül
A nagygyűlés és a média
evél&levél
"Homo" - püspök?
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Sáfár - vagy helytartó?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 33 A nagygyűlés és a média

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster