EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 33 - Mit ad(j)unk tovább gyermekeinknek?

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Mit ad(j)unk tovább gyermekeinknek?

Néhány gondolat az erkölcsi nevelésről

Gyorsan múlnak a napok, hetek. Új tanév közeledik. Figyeljünk erre a szóra: „tanév” – tan+év. A tanulás és a tanítás időszaka. Csak ez a fontos? Hiszem és vallom, hogy a nevelés, az erkölcsi nevelés sokkal fontosabb.

Érzelmileg kihűlő, erkölcsileg értékvesztett korban élünk, melyet a Mammon kormányoz. Az elmúlt évtizedek legnagyobb vesztesége a fokozatos erkölcsi romlás, az erkölcsi csőd. Törtetés és erőszak, közömbösség, erkölcsi zűrzavar az élet minden területén. Az emberek nagy része biztos erkölcsi normák nélkül él. Ez az élet minden területén tovább rombol, végső soron súlyosan akadályozza a társadalom egészséges fejlődését. A bűn egyre gátlástalanabb formában jelenik meg. Ezért olyan szükséges az erkölcsi nevelés. A versenykényszer következtében az iskolában a minél több ismeret megtanítása és számonkérése lett a legfontosabb. Az iskolában tanítás, oktató-nevelő munka folyik. A nevelés jóformán teljesen háttérbe szorul.

Tágabb értelemben: mindenki mindenkit nevel. A tanár, a család (szülő) és a társadalom egyaránt. Ma már sajnos egyértelmű, hogy mind kevesebb az igazán pozitív példa, gyermekeink egyre inkább neveletlenek lesznek. A társadalom adja a legtöbb rossz mintát, de a család sem képes egyértelműen jó példával nevelni. Sőt! Nagyon sok gyerek, diák már egyáltalán nem érti meg a „szép” beszédet, mert sok erkölcsi fogalom egyszerűen hiányzik a szótárából. De miért?

A nevelés emberi érzelmeken keresztül, lélektől-lélekig hat igazán. A pozitív erkölcsi tulajdonságok, a mindenkor érvényes emberi normák kialakítása nem lehetséges hiteles, személyes példaadás, pozitív példakép nélkül. A kisgyerek a jót és a rosszat egyaránt utánozza, még egyáltalán nem – vagy csak alig – tud különbséget tenni a jó és a rossz között. Idősebb korban is ugyanolyan fontos, sőt talán még fontosabb a jó példa, hiszen a nagyobb gyerek, a serdülő nagyon kritikus, hamar észreveszi a szavak és a cselekedetek közötti különbséget. Erővel és hatalommal csak látszateredményt lehet elérni, amely csupán ideig-óráig hat. Ha nincsen vagy nagyon kevés a tanári, a szülői, a társadalmi pozitív ráhatás, akkor minden jó lepereghet az emberről, és belső indíttatás híján kiütközik a gátlástalan ember, hiszen a helyes erkölcsi normákat belülről kell elfogadni és sajátunkká tenni. Csak akkor tudunk pozitív értékeket kialakítani, ha a tanár, a szülő, a társadalom bármely tagja az általa megkövetelt helyes normákat saját maga is betartja. Nem szabad elfelejtenünk, hogy azzal is nevelünk, amit nem teszünk. Sőt azzal talán még inkább. Ebben az értelemben mindenki nevel, pozitív vagy negatív példát nyújtva.

A fő kérdés: Istennel vagy Isten nélkül akarunk élni? Az Ige fényében kell látnunk életünket. A Tízparancsolat életünk alapja. A tiszta erkölcs védelme, a meggyőződésből fakadó keresztény életmód csak ennek szellemében lehetséges. Ki jön majd utánunk? Milyen értékeket fognak továbbvinni gyermekeink, akiket a családban és az iskolában nevelünk? Tovább fogják adni az örök értékeket, a keresztény értékeket?

A társadalom sajnos túl sok rossz példával szolgál. Értékteremtés, értékadás – erre van leginkább szüksége gyereknek, felnőttnek egyaránt. Ebben az összefüggésben van mérhetetlen jelentősége a családnak és az egyháznak. Az egyházi iskolák létjogosultságát az adja, hogy a keresztény értékeket szem előtt tartva nevelnek, és igyekeznek kialakítani a belső meggyőződéssé váló felelős magatartást. Céljuk, hogy diákjaik biztos eligazodási pontokat kapjanak, hogy az életben ne a talmit, a csillogót, az anyagi előnyöket, hanem az értékeset, a maradandót tartsák fontosnak. A gyülekezetek is nagyon sokat tudnak ezért tenni.

A nevelés – különösen napjaink állandóan változó körülményei között – nagyon időigényes tevékenység. Most az építés időszakában vagyunk, hiszen újra az alapokat kell letennünk. Naponta újult erővel kell tenni a dolgunkat, ott, ahol megadatott tennünk: a családban, az iskolában, a társadalom felelős tagjaként. Isten segítségével így lehet megújult életünk.

Thiering Etelka


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Még néhány apróság
Élő víz
Egy kijózanító ige
A megátkozott kéz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
"Jöjjetek Krisztust dicsérni!"
Megyei szabadtéri evangélizáció Szügyben
Keresztutak
Cserkésztáborban a bonyhádi gimnazisták
A köszönet szavai
Jövőt építő emléktúra
Finn tábori püspök hazánkban
Egy nyomda és a szeretetszolgálat
Evangélikusok
Berlini orgonahangverseny-sorozat
Centivel és pecabottal a denevérek ellen
e-világ
A teológusok és az Internet
Összefogás a gyermekkereskedelem ellen
Nem mindegy!
Izidor - az Internet védőszentje
Internetes igehirdetés
Keresztény szemmel
A harkály
"Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat..."
Mit ad(j)unk tovább gyermekeinknek?
Bátorság
A hitismeret
Meg mered enni a cserebogarat?
A hét témája
A világtalálkozó - püspök-elnökünk szemével
A nagygyűlés teológiai értékelése
Istentiszteleti élet és spiritualitás
Bibliakör - faluközösségben
A Lutheránus Világszövetség X. nagygyűlésének levele a tagegyházakhoz
Vízum Kanadába - vízum az egyházba?
Luther-kiállítás Winnipegben
Egy álom valóra vált
Bélyegen a világgyűlés
Áldás a termésen felül
A nagygyűlés és a média
evél&levél
"Homo" - püspök?
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Sáfár - vagy helytartó?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 33 Mit ad(j)unk tovább gyermekeinknek?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster