EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 21 - Egyházépítés

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Egyházépítés

Egyházépítés – ezzel a gyönyörű fogalommal foglalható össze a legtömörebben, miről is szólt a hazai és a határainkon kívüli magyar evangélikusok immár hagyományosnak mondható tanácskozása. Tematikusan is szerepelt ez a kifejezés: ezt taglalta egy átfogó, illetve egy konkrét gyülekezet építéséről beszámoló előadás, és valójában ez határozta meg az egész együttlétet. Nem is lehet ez másképp. Hiszen ez nem egy kérdés, hanem a kérdés. Folytatódik-e a Kárpát-medencében, Nyugat-Európában és a tengerentúlon a magyar gyülekezetek elöregedésének trendje? Hiányoznak a fiatalok, megritkult a középnemzedék, vagy uralkodóvá válnak a biztató jelek, és színre lép egy új, fiatal generáció? E téren némi reményt keltett az az információ, amely szerint ebben az esztendőben immár negyvenötödik alkalommal rendezték meg a nyugat-európai evangéliumi ifjúsági konferenciát. Ezt az alkalmat az 1956-os forradalom után nyugatra távozott protestáns fiatalok szervezték meg 1959-ben, és azóta is minden évben megrendezik. Többek között ebből a konferenciából nőtt ki a ma is működő Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem, amely a nyugat-európai protestáns értelmiséget fogja össze.

Nagy dolog, hogy Bukaresttől Clevelandig, Tallinntól Genfig a közös nyelv és a közös hit erős kapcsot jelent a magyar evangélikus gyülekezetek között. Olyan alap ez, amelyre jól lehet és kell is építeni. Nem kétséges, hogy ebben kitüntetett szerepe van az anyaország egyházának, gyülekezeteinek. Ezen alapul a METT (Magyar Evangélikusok Tanácskozó Testülete) tevékenysége, az évenkénti tanácskozások bevezetése, de az idei alkalom azt is jelezte: tovább kell lépni.

Magyarország európai uniós tagsága is új lehetőségeket kínál a magyar–magyar egyházi kapcsolatokban. Programok kellenek. Fontos és szép feladat, hogy a hazai egyház segítse a felvidéki, az erdélyi, a vajdasági stb. magyar evangélikusságot, de nem kevésbé lényeges, hogy bővüljenek, erősödjenek a gyülekezeti, majd a regionális kapcsolatok. A hazai és a határokon túli felelős politikai erők egyaránt úgy látják, hogy bármennyire is törvényszerű lesz az anyaország felé irányuló mozgás a jövőben, alapelvnek kell elfogadni a szülőföldön maradás prioritását. Ám ha ebben egyetértünk, akkor segíteni kell a Kárpát-medencei magyarságot az egyházi élet terén is, illetve élve a határok jelentőségének a csökkenésével, minél élőbbé kell tenni a Szlovákiában, Romániában, Ukrajnában, Szerbiában stb. élő testvéreinknek a

magyar egyházi életben való részvételét. Nyilván hosszú folyamat lesz ez a sajátos integráció, amelyet az Európai Unió fejlesztése katalizál, és amely évtizedes, évszázados sebeket gyógyíthat be. Nyitottnak kell lennünk lélekben is, de iskoláinkat, intézményeinket tekintve is a határokon kívüli testvéreink fogadására, közös programokra, érdekeik elismerésére, támogatásukra.

Az „egyházépítés” kifejezés többféleképpen is jellemző az elmúlt tizenöt évre, illetve a közeli és a távoli jövőre: fizikai és spirituális értelemben egyaránt. Gondoljunk csak az új épületekre, az újraindított iskolákra, a felújított intézményekre és

a – reményeink szerinti – lelki megújulásra. Jelképes jelentőségű az is, hogy a METT-konferencia hetében adták át az újjáépült, gyönyörű balatonszárszói üdülőt. Az avatás ünnepi pillanataiban – egyebek mellett – az jutott eszembe: vajon lesz-e elég fantáziánk és szeretetünk ahhoz, hogy saját egyháztagságunk igényeinek a kielégítése mellett gondoljunk a határainkon túl élő testvéreinkre is?

Érdekes volt – és csak látszólag lógott ki a tanácskozás egészéből – a diakóniai teológiáról folytatott vita, amelynek alapjául két kitűnő előadás szolgált. Az egyházépítés ugyanis megkívánja a múlt tisztességes feldolgozását, a megalkuvásainkkal, mulasztásainkkal, bűneinkkel való szembenézést. Be kell vallanom: egyrészt igen érdekes volt hallani a főként történelmi-politikai tényeken és elemzéseken nyugvó, olykor anekdotikusan élvezetes expozékat, másrészt kicsit anakronisztikus volt az egész, vélhetően azért, mert a társadalomhoz hasonlóan az egyházban is gyorsan és vértelenül zajlott le a rendszerváltozás. Nem voltunk rá felkészülve, de nagyon örültünk neki. Hirtelen múlttá vált mindaz, ami tegnap még fenyegető valóság volt. Többek között az is kiderült, hogy a diakóniai teológia valóban csak politikai-ideológiai szerepet töltött be, túllépett rajta a történelem. Feltehetően utódainkra marad a rendszerváltozás egyháztörténeti szempontú feldolgozása, de nekünk is van még törleszthető adósságunk e téren. Ezért is volt hasznos a diakóniai teológiáról folytatott eszmecsere. Mert a diakóniai teológia ugyan az egyháztörténelem szemétdombjára került, a diakónia mégis annál hangsúlyosabb lett. A szekularizálódó világban a diakónia hitelesíti a missziót. Erről is szólt számomra Balatonszárszó üzenete.

Dr. Frenkl Róbert


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Elment, hogy minden istentiszteleten jelen legyen
Élő víz
Isten órája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Látatlanban szentelték
Zenés áhítat és köszöntés a teológián
Dombóvári "induló"
Szárszó mindenkit vár
Anyagyülekezetből - Mezőberényen át - a volt leánygyülekezetbe
Orgonaszentelés Kajárpécen
Avatás a Lepramissziónál
Isten éneklő szolgái
Múzeumi majális az Insula Lutheranán
Keresztutak
Határtalan szolgálat
Betű szerinti idézet Mózes Árpád püspök "személyi jelentéséből"
Amerikai nyolcak Bonyhádon
Trans World Radio
Másfél évszázados szeretetintézmény
"Ez az a nap!" roadSÓ négy nagyvárosban
Evangélikusok
Valós kép egy igényes munkatársról
e-világ
A madarak és fák napja
Harmincéves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A teremtés ünnepe 2004
Keresztény szemmel
Egyházépítés
Kiút a félelemből
A vezető kéz
Ha könnyű, akkor miért nehéz?
A hét témája
Ikertudosítások Piliscsabáról
Keresztényként megnyilvánulni
Szolgálat a médiában
A közelmúlt krónikája
Gyurátz Ferenc ösztöndíj - első alkalommal
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus templomok a mai Magyarországon
A vasárnap igéje
Ne legyen hiány!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet-Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 21 Egyházépítés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster