EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 21 - Elment, hogy minden istentiszteleten jelen legyen

Liturgikus sarok

Mennybemenetel ünnepének liturgiája

Hozzászólás a cikkhez

Elment, hogy minden istentiszteleten jelen legyen

Néha arra van szükség, hogy alapvető kérdéseket vagy apró, konkrét ügyeket tisztázzunk. Ha ez sikerül, összeállhat a kép, világossá válnak az összefüggések. Rovatunk legutóbbi belső sorozatában a liturgia lényegéről olvashattunk. Most két héten át egy-egy különleges ünnep – mennybemenetel és pünkösd – istentisztelete kerül elénk.

Az esztergomi Keresztény Múzeum első kiállítótermében egy csodálatos, 15. századból származó, közel ember nagyságú Krisztus-szobor található. A Megváltó fején egy csavar helye látszik. Ennek hátterében az rejlik, hogy a liturgia üdvösségtörténetet megjelenítő gyakorlatában nemcsak a karácsonyi eseményeket vagy a passiótörténetet játszották el, hanem más bibliai elbeszéléseket is. Nem nosztalgiázás volt ez, hanem az igehirdetés eszköze: megpróbálták a hit eseményeit megragadhatóvá tenni. Mennybemenetel ünnepén a felfüggesztett Krisztus-szobrot felhúzták a kupolába. A gyülekezet közelében látható Krisztus felemeltetett. Ennek nyomát őrzi ma is az említett alkotás.

Elment, hogy jelen lehessen – ez menybemenetel ünnepének és istentiszteletének titka. Amikor emberré lett az Isten, néhányan láthatták, hallhatták, találkozhattak vele, megérinthették. Nem tudjuk pontosan hányan, de a számuk korlátozott volt. Ma hisszük és tapasztaljuk, hogy ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az ő nevében, jelen van közöttük. Mi a feltámadott Úr valóságos jelenlétét élhetjük meg istentiszteletről istentiszteletre. Ehhez az kellett, hogy eltávozzon a földi valóságból, az emberi lét dimenzióiból, térből és időből. Így – Lelke által – nem csupán néhány ember, hanem mindenki megtapasztalhatja jelenlétét, aki segítségül hívja, elfogadja őt. Azóta elérhető, meghívható, azóta állandó párbeszédben élhetünk vele. Ezért mondta – János evangéliuma 16. fejezetének tanúsága szerint –, hogy „jobb nektek, ha én elmegyek”. Nem könnyű ezt megértenie a földi világhoz kötött embernek. De a liturgia csodálatos dramaturgiája és tőlünk független működési mechanizmusa segít nemcsak elfogadni, hanem élvezni is ezt a tényt: elment, hogy jelen lehessen.

Mennybemenetel ünnepének liturgiája a húsvéti ötven nap szerves részeként annak örömébe hangolódik bele. A feltámadás örömüzenetéből táplálkozva már pünkösd felé néz. A húsvét megdicsőült győzelme után a tanítványainak még megmutatkozó Krisztus visszatér oda, ahonnan jött: az Atyához, hogy egyedüli közbenjáróként „intézze” ügyünket. Ezért hangzik el jelenlegi Agendánk szerint is már az istentisztelet elején a zsoltár keretverseként a Római levél csodálatos mondata (8,34): „Krisztus Jézus meghalt és feltámadt, az Atya jobbján van, és esedezik értünk. Énekeljetek az Úrnak örömujjongással…”

A bűnvallásban így könyörgünk: „Tekints egyszülött Fiadra, aki színed előtt közbenjár értünk.” A kollektaimádság pedig jelzi az ünnep húsvétot és pünkösdöt összekötő híd szerepét: „Mindenható Isten, aki egyszülött Fiadat megdicsőítetted, és jobbodra ültetted: ne hagyj minket vigasztalás nélkül, hanem küldd el Szentlelkedet, hogy kísértéseinkben mellénk álljon…”

Istentiszteleti rendünkben ehhez a naphoz a következő mottót rendelték: „Az Úrra néző gyülekezet”. Az óegyházi olvasmányok egyike azzal zárul, hogy az angyal rászól a tanácstalanságukban megdermedt tanítványokra: „Galileai férfiak, miért álltok itt az ég felé nézve?” (ApCsel 1,1–11) A liturgia iránymutatása ezen a napon az, hogy ne égre bámuló, hanem az Úrra néző gyülekezetté váljunk. Egyik énekünk ezt így fejezi ki: „Utánad nézek hívő szemmel, látom boldog országodat. Ne félj, te szív, tűnjék a kétely: utat tört néked jó Urad. Bár itt nem láthat testi szem, nincs más bizalmam senki sem!” (EÉ 228,3)

Egyre több helyen (többek között legnagyobb testvéregyházunknál) már nem az adott napon ünneplik a hétköznapi ünnepeket, hanem – praktikus okokból – az azt követő vasárnapon. Remélem, egyházunk s a világ evangélikussága megmarad annál a gyakorlatnál, hogy nem rendezi át az ünnepeket. Ez a hétközi ünnep is lehet különleges áldás. Hiszen hitünk, Jézus-követésünk fordulópontja ez: Krisztus elment, hogy velünk lehessen.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Elment, hogy minden istentiszteleten jelen legyen
Élő víz
Isten órája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Látatlanban szentelték
Zenés áhítat és köszöntés a teológián
Dombóvári "induló"
Szárszó mindenkit vár
Anyagyülekezetből - Mezőberényen át - a volt leánygyülekezetbe
Orgonaszentelés Kajárpécen
Avatás a Lepramissziónál
Isten éneklő szolgái
Múzeumi majális az Insula Lutheranán
Keresztutak
Határtalan szolgálat
Betű szerinti idézet Mózes Árpád püspök "személyi jelentéséből"
Amerikai nyolcak Bonyhádon
Trans World Radio
Másfél évszázados szeretetintézmény
"Ez az a nap!" roadSÓ négy nagyvárosban
Evangélikusok
Valós kép egy igényes munkatársról
e-világ
A madarak és fák napja
Harmincéves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A teremtés ünnepe 2004
Keresztény szemmel
Egyházépítés
Kiút a félelemből
A vezető kéz
Ha könnyű, akkor miért nehéz?
A hét témája
Ikertudosítások Piliscsabáról
Keresztényként megnyilvánulni
Szolgálat a médiában
A közelmúlt krónikája
Gyurátz Ferenc ösztöndíj - első alkalommal
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus templomok a mai Magyarországon
A vasárnap igéje
Ne legyen hiány!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet-Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 21 Elment, hogy minden istentiszteleten jelen legyen

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster