EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 21 - Keresztényként megnyilvánulni

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Keresztényként megnyilvánulni

Evangélikus Médiaműhely Piliscsabán

Másodízben adhattak randevút egymásnak az evangélikus médiaszakemberek és a lelkes érdeklődők az Evangélikus Élet szerkesztősége, valamint az egyházunk sajtóbizottsága által közösen szervezett „médiaműhelyben”. Ezúttal a festői pilisi dombok árnyékában, a Béthel Missziói Otthon hűs templomában nyílt alkalom május 13. és 15. között a tapasztalatcserére, illetőleg a szakmai ismeretek (újra)felfedezésére, elmélyítésére.

A hely hangulata már a vonatról történő leszállást követően magával ragadhatta az embert. Oszlopsorként szegélyezték az út széleit az égre meredő fák, s a rövid séta végén már nyitott ajtókkal várt minden érdeklődőt a missziós központ. Piliscsaba minden tekintetben ideális helyszínnek bizonyult, ahol – nem utolsósorban a műhely „háziasszonya”, Boda Zsuzsa szerkesztőségi titkár jóvoltából – az összes feltétel adva volt ahhoz, hogy három, kegyelemben gazdag napot tölthessen el a mintegy harminc résztvevő.

Szövetségben a szeretettel

A programok összetételéből is látszott: a rendezvény egésze leginkább egy kovácsműhelyhez hasonlítható, amelyben a legnagyobb, égi mester kovácsolja össze a média vonzásában élőket.

Az egymásra találás már a vacsora utáni áhítattal és az azt követő előadással elkezdődött. Ebben a programpontban a neves vendég, Tőkéczki László történész is az összetartozás, az összefogás fontosságát hangsúlyozta Egyház és média című előadásában. Mint elmondta, „szövetséget kell kötni a kereszténységgel konvergáló erőkkel”. Az egyetemi tanár kiemelte, hogy felelősségteljes és nehéz feladat értékelvűen kiállni a keresztény örökség mellett, ám erre napjainkban különösen nagy szükség van, mert „a mai világot sajnos a kereszténység ellenfelei határozzák meg”. Éppen ezért fontos, hogy a történelmi egyházak a médián keresztül is éljenek a kritika lehetőségével, amely kiváló eszköze „az értékek melletti megnyilvánulásnak”.

A késő éjszakába nyúlt fórumon többen kifejtették véleményüket. A fajsúlyos beszélgetést – a műhely presztízsét már jelenlétével is emelő – dr. Hafenscher Károly nyugalmazott lelkész, professzor hozzászólásai is emlékezetessé tették.

Kulisszatitkok nyomában

A péntek reggel is áhítattal kezdődött, majd a délelőtt során az interjúkészítés mesterfogásairól hallhattak a jelenlévők. Dr. Fabiny Tamás előadásából is kitűnt: elengedhetetlenül fontos, hogy a riporterek felkészültek, alázatosak legyenek, és tiszteljék az interjúalanyukat. A MEE sajtóbizottságának elnöke beszélt a történelmi egyházak médiához való viszonyáról is. A bibliai kortól napjainkig tartó áttekintés után egyértelművé vált a jó irány: „a világi sajtó felhasználása, keresztény tartalommal megtöltve”. Ahogyan Kendeh K. Péter, a Luther Kiadó igazgatója találóan megjegyezte: „Keresztény valóságshow-t kell közvetíteni, amely nem más, mint az istentisztelet.”

Ezután Regősné Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész tette közkinccsé a gyülekezeti újságok szerkesztőjeként gyűjtött tapasztalatait, miközben illusztrációként a Kőbányai Harangszó és a gyermekek számára készülő Kőbányai Csengettyű évtizedes példányait is meg lehetett tekinteni.

Délután az Evangélikus Élet olvasószerkesztői – Győri Virág és Dobsonyi Sándor – árultak el kulisszatitkokat a kéziratok formai és tartalmi kérdéseivel kapcsolatban. Az előadásokból kiderült, hogy milyen a jó cím, mi is az a lead, vagy hogy hány részre érdemes tagolni egy cikket, illetve néhány nyelvhelyességi babona is szóba került. Aznap este – ráadásként – sajtófotó-elemzés volt terítéken, Nagy Bence tördelőszerkesztőnek, valamint Szabó Györgynek, a Misszió magazin művészeti szerkesztőjének a tálalásában.

Kiküldetés

A szombati záróáhítatot követően a jelentkezéskor beküldött cikkek kerültek górcső alá. A társaságnak sikerült a műhelyben eltöltött idő alatt összekovácsolódnia, közösséggé válnia. És bár a távozás után újra felsejlettek a szemek előtt a dolgos hétköznapok, talán már nem tűntek annyira nehéznek. Mert a piliscsabai három napban felfedezhetővé vált az, hogy az élet műhelyében egy a Krisztusban hívők közösségének célja: az, hogy a múlt híres „médiaszakembereinek” – Jeremiás prófétának, Pál apostolnak vagy épp Luther Mártonnak – a nyomdokaiban lépdelve szolgálják az evangéliumot. Hiszen Krisztus Urunk határozott kérése is ez: „Menjetek el, és tegyetek tanítvánnyá minden népet.”

Chladek Tibor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Elment, hogy minden istentiszteleten jelen legyen
Élő víz
Isten órája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Látatlanban szentelték
Zenés áhítat és köszöntés a teológián
Dombóvári "induló"
Szárszó mindenkit vár
Anyagyülekezetből - Mezőberényen át - a volt leánygyülekezetbe
Orgonaszentelés Kajárpécen
Avatás a Lepramissziónál
Isten éneklő szolgái
Múzeumi majális az Insula Lutheranán
Keresztutak
Határtalan szolgálat
Betű szerinti idézet Mózes Árpád püspök "személyi jelentéséből"
Amerikai nyolcak Bonyhádon
Trans World Radio
Másfél évszázados szeretetintézmény
"Ez az a nap!" roadSÓ négy nagyvárosban
Evangélikusok
Valós kép egy igényes munkatársról
e-világ
A madarak és fák napja
Harmincéves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A teremtés ünnepe 2004
Keresztény szemmel
Egyházépítés
Kiút a félelemből
A vezető kéz
Ha könnyű, akkor miért nehéz?
A hét témája
Ikertudosítások Piliscsabáról
Keresztényként megnyilvánulni
Szolgálat a médiában
A közelmúlt krónikája
Gyurátz Ferenc ösztöndíj - első alkalommal
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus templomok a mai Magyarországon
A vasárnap igéje
Ne legyen hiány!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet-Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 21 Keresztényként megnyilvánulni

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster