EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 26 - "Sokszínűek, de egyszívűek"

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

"Sokszínűek, de egyszívűek"

Tanévzáró a teológián

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem június 19-én, szombaton délelőtt zárta 2003/2004-es tanévét – a hagyományoknak megfelelően – a budapest-zuglói evangélikus templomban. A tanévzáró istentisztelet és ünnepi ülés a búcsúzás, hálaadás és az útra indítás jegyében telt.

Az egyetem rektora, dr. Szabó Lajos – egyaránt gondolva a padsorokban ülő, diplomájuk átvételére váró hatodévesekre és az arany-, gyémánt- vagy rubinoklevelet kapó jubilánsokra – két igét választott prédikációja alapjául: „Áradjon ajkamról a dicséret, mert megtanítasz rendelkezéseidre. Válaszoljon beszédedre nyelvem, mert minden parancsolatod igaz.” (Zsolt 119,171–172) „Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az Úr tanácsa valósul meg.” (Péld 19,21) Hiszen az Isten dicsérete, az ő beszédére válaszoló nyelv, az Úr tanácsának megvalósulása mást-mást jelent egy, a lelkészi szolgálatba most induló fiatal és egy ötven, hatvan vagy hetven évvel ezelőtt végzett idős lelkész számára.

Az alapigét már a meghívón is olvashatták az ünnepi alkalom részesei, hogy – amint Szabó Lajos fogalmazott – az „igehirdető és -hallgató tudjon egymásra készülni, egymásra gondolni”.

Vajon miért nem ebben a zsoltáros által megfogalmazott alapörömben élünk, s a formán túl a lényeget is értjük-e az istentiszteleten, az igehirdetésben? – tette fel a kérdést a rektor. Az Isten- és Krisztus-közelség dicséretre, válaszra nyitja ma is az Istenre figyelők ajkát. A sorrend azonban – ahogyan az igeversben is olvassuk – az, hogy először mindig Isten szól! Ő tanít, s mi dicséretet mondunk. Ő beszél, s szavára válaszol a nyelv. A ma végző fiatalok hat-hét évnyi tanulmányait is Isten elhívó szava előzte meg. Az elhívás és az ennek nyomán fakadó válasz, a lelkészi pályára való lépés nem rendszer, nem dogma, nem tan – hangsúlyozta Szabó Lajos –, hanem élet. Növekedés, fejlődés, változás, újulás, hiszen Krisztus szava életre vivő, életre segítő szó. A jubilánsok is erre a szóra figyelve hirdették egy életen át Krisztust, s adnak most hálát az átélt örömökért, a megtartatásért. Az egyház titka, a papi szolgálat titka ez, amelyben részesek lehetünk – mondta a rektor.

A titkokat nem lehet megfejteni – továbbadni kell: hallani Isten szavát és válaszolni rá. „Mindnyájatoknak, akik most indultok a szolgálatba, Isten Lelket és hangot adott. Másokat gazdagító, senki máséval össze nem téveszthető hangot – fordult Szabó Lajos a hatodévesekhez. – Megfáradás, elbizonytalanodás ér a szolgálatban? Halljátok meg a Példabeszédek bátorítását.”

A rektor végül egy megkapóan szép József Attila-idézettel búcsúztatta a végzősöket, és köszöntötte a jubilánsokat: „ki verné föl lelkünkben a lelket”, ha nem vállalnák a lelkészi szolgálatot? Isten hatalmával, benne bízva „kertek ültetése, lelkek fölverése” a feladatuk – zárta igehirdetését.

A liturgiában Szabóné Mátrai Marianna és dr. Fabiny Tamás vett részt, majd a zuglói templom oltárterében a hatodévesek egy közös imádsággal adtak hálát a teológiai évekért. Az egyetem énekkarának (Csorba István vezetésével) és fúvószenekarának (Johann Gyula vezetésével), valamint a liturgikus ének szemináriumnak a szolgálata után ünnepi üléssé „alakult át” a tanévzáró istentisztelet. A várva várt pillanat: a diplomaátadás következett. Elöljáróban dr. Reuss András, a rendszeres teológiai tanszék vezetője köszöntötte az ünneplő gyülekezetet, és fogalmazta meg gondolatait.

Mint elmondta, a nap hangulatát leginkább a születés jelképével lehetne kifejezni, mivel az egyesíti a visszatekintő jubilánsok és az útra induló, új életszakaszt kezdő hatodévesek érzelemvilágát, ráadásul a hazánkban 1892-ben kezdődött, azaz immár 112 éves evangélikus lelkészképzéshez is illik. A teremtő Isten adománya minden új élet, s elhívás is csak ott és akkor történik, ahol és amikor a Szentlélek akarja – mondta a professzor.

Az elmúlt tanév munkájáról, eredményeiről Szűcsné Prőhle Lívia főtitkár adott tájékoztatást. Emlékeztetett rá: az idei tanév az 1923/24-ben, az EHE jogelődjében indult egyetemi szintű lelkészképzésre való emlékezés jegyében telt. Az évforduló mellett a tanévet meghatározó másik tényező is mindenki számára jól látható: a már teljesen felépült, csak a belső munkálatok elvégzésére váró új kollégiumszárny. A főtitkár egyebek mellett beszámolt a tudomány napjáról – amelyet a bibliakutatás jegyében tartottak –, illetve a dr. Sólyom Jenő emlékének és az egyháztörténelemnek szentelt Dies Academicusról is. Megtudhattuk, hogy a tanév során az egyetem közreműködésével öt új hittankönyv és egy egyházzenei CD jelent meg. Sok hazai és külföldi vendég kereste fel idén is az akadémiát, és az oktatók, hallgatók és gyülekezetek kapcsolata tovább erősödött a teológusnapok, szupplikációk és a passiókörút alkalmával.

A nappali teológus-lelkész szakon 15, a levelező hittanári tagozaton 12, a nyíregyházi kihelyezett hittanári szakon 7 fő fejezte be tanulmányait. Diplomájuk átadása után az ötven, hatvan és hetven éve végzett lelkészek oklevelét nyújtotta át Szabó Lajos rektor. Nevükben az aranyokleveles (ötven éve végzett) Bolla Árpád és a gyémántokleveles (hatvan éve végzett) Zoltán László mondott meghatóan szép szavakat a „sokszínű, de egyszívű lelkészcsapat” nevében. Bolla Árpád így emlékezett: láncszemként kapcsolódtak egy nehéz, küzdelmes egyháztörténeti korszakban az előttük járó évfolyamhoz. Kegyelem, csoda, hogy Isten hangja megszólalt bennük, és segítette őket a szolgálat útján. „Halálig tartó lelkészi engedelmességgel tartozunk annak az Úrnak, akit Adyval így lehet dicsérni: »Napsugarak zúgása, amit hallok, számban nevednek jó íze van…« – zárta köszöntő szavait Bolla Árpád.

Habilitációs oklevelet is adtak át az évzárón, ezúttal dr. Szlávik Gábornak, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara docensének. A Dr. Sólyom Jenő Alapítvány plakettjét – a döntés értelmében megosztott díjként – 2004-ben dr. Csepregi András és dr. Cserháti Márta vehette át. Végül a rektor megköszönte dr. Trajtler Gábor egyházzenei oktatói szolgálatát (felső képünkön), valamint dr. Cserháti Sándor tanszékvezetői munkáját. (Trajtler Gábor orgonaművész ettől a tanévtől elbúcsúzik az intézménytől, Cserháti Sándor azonban oktatóként továbbra is dolgozik még az egyetemen.)

Szeptemberig tehát kiürül a teológia, tanár és diák megérdemelt pihenését tölti, s az új tanév – reményeink szerint – az új kollégiumszárny átadásával veheti kezdetét.

K. D.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Látogatóban a linköpingi evangélikusoknál
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A református istentisztelet jelene és jövője
Élő víz
Fázós méhek
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
"Sokszínűek, de egyszívűek"
Büki beiktató
Hálaadás Somogyország fővárosában
Lelkészcsalád-találkozó
Megújult a balatonalmádi templom
Óvári jubileumok
Keresztutak
Hogyan tovább, egyház?
Bibliai legó
Ökumenikus Egyetemi Lelkészségi Központ Miskolc-Egyetemvárosban
Terítéken a presbiterek szolgálata
Evangélikusok
Emlékezés női szolgálókra
e-világ
Isten Igéje az interneten
Keresztény szemmel
Az egyház reprezentánsai
Oázis a rossz hírek sivatagában
Közkönyvtári körkép
Egy (jó) választás
A hét témája
A nap, amelyet az Úr rendelt
Felvonulás Jézusért! - avagy egy keresztény demonstráció krónikája
evél&levél
Tudom, hogy...
Nem csupán…
Balkézről
Kényszerpályán?
Válasz
Paksi anziksz
Szobor-félreállítás
156 levél egy EvÉlet-levélre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Harangtörténeti kiállítás az Örökség Galériában
Bach-hét a Deák téren
Jótékonysági koncert
A vasárnap igéje
Adósok vagyunk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
"Házimozi" mint házioltár
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 26 "Sokszínűek, de egyszívűek"

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster