EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 26 - Új nap - új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap - új kegyelem

Péter így válaszolt Jézusnak: „Te vagy a Krisztus.” Mk 8,29 (Zsolt 16,2; Lk 15,1–3.11b–32; 1Tim 1,12–17; Zsolt 106,1–23) A válasz megszületése mindenkor, mindenki számára fordulópontot jelent. A válasz megszületése a Lélek csodálatos műve. A válasz megszületése áldott felismerés, bizonyosságra ébredés. A válasz megszületése nyílt, őszinte, határozott tanúskodás. A válasz megszületése újjászületés, reménységgel teli kezdet. Ajándékozz meg ezzel a belső meggyőződéssel, Uram Jézus, és szüntelenül erősítsd bennem. Ámen.

Egy folyam ágai örvendeztetik Isten városát, a Felségesnek szent hajlékait. Isten van benne, nem inog meg. Zsolt 46,5–6 (Jn 14,2; Lk 5,27–32; 1Kir 17,17–24) A körülöttünk lévő világot és benne saját magát szemlélve az efezusi filozófus, Hérakleitosz alapvető megállapítást tett: „panta rei”, vagyis minden folyik, szüntelen változásban, mozgásban van. Ennek a változásnak a hullámai elragadnak minket, átcsapnak a fejünk fölött, sőt összezárul fölöttünk a mulandóság tengere, és mi elmerülünk. Hol van biztos pont, menedék a számunkra? Ott, „ahol az élet vize árad, tiszta, mint a kristály” – azaz az élet fejedelménél, teremtő, újjáteremtő Istenünknél. Köszönöm, Uram, hogy Jézus Krisztus által biztos menedékem, oltalmam vagy. Ámen.

Dicsérjétek az Urat mind, ti népek, dicsőítsétek mind, ti nemzetek! Zsolt 117,1 (Mt 24,14; 2Móz 32,30–33,1; 1Kir 18,1–24) Ami kedvünkre van, ami hozzánk szól, ami megérint minket, az kivívja elismerésünket, dicséretünket: egy-egy kiváló művészi vagy sportteljesítmény láttán szívesen csatlakozunk az ünneplők seregéhez. Ne feledjük el azonban, hogy a dicséret elsősorban Urunkat illeti meg. Ne fogyjon ki szívükből a hála az iránt, „ki dolgában oly bölcs, oly szent”, aki vég nélküli hűségét, szeretetét elénk tárta a Jézus Krisztus által. Uram, áldalak és dicsérlek téged megtartó erődért, az értem lehajló szeretetedért. Ámen.

Ujjongás és győzelem hangja zeng az igazak sátraiban: fölemelte jobbját az Úr, az Úr jobbja hatalmasan munkálkodik! Zsolt 118,15.16 (2Kor 2,14; Jn 5,1–16; 1Kir 18,25–46) Életünk során sok nyomorúság, vereség, veszteség ér bennünket. Jó, hogy a legfontosabb küzdelemben a döntő csatát nem nekünk kellett megvívni: Urunk Jézus aratott kettős győzelmet ősellenségünk felett. Ezért zenghet minden vasárnap az ujjongó örömének. Így bármily kicsiny is az Úrban bízók serege, a győzelem bizonyosságával zengheti az élet himnuszát: „Győzelmet vettél, ó, Feltámadott!” Urunk, köszönjük, hogy jó kezekben vagyunk. Kérünk, add, hogy erődben soha ne kételkedjünk. Ámen.

Titeket pedig Isten hatalma őriz hit által az üdvösségre. 1Pét 1,5 (2Kir 6,16; Mt 18,15–20; 1Kir 19,1–18) Minél több értéket halmoznak fel az emberek, minél nagyobb a vagyonuk, annál több őrző-védő kft.-re van szükségük, hiszen a vagyonkárosítók is szaporodnak. A mi legnagyobb kincsünk az Urunkkal való teljes közösségünk, a színről színre való látás, az üdvösség reménysége. Ezt – bár készen van számunkra – mégis veszélyezteti az, aki kétséget, bizonytalanságot támaszt bennünk Urunk és az ő ajándékai iránt. Csak ahhoz fordulhatunk biztonságért, aki hatalma, Lelke által megőrzi, megtartja, megújítja bizodalmunkat. Uram, őrizz meg minket minden gonosztól. Ámen.

Ha az Urat tartod oltalmadnak, a Felségest hajlékodnak, nem érhet téged baj. Zsolt 91,9–10 (2Kor 3,11–12; Mt 27,3–10; 1Kir 19,19–21) A fővárosban és a nagyvárosokban egyre több a hajléktalan, kiszolgáltatott ember. Sokan nem találják a helyüket, hiába keresnek menedéket. Nehéz helyzetben lévők, bajbajutottak sokasága él körülöttünk. Mind istentelen, hitetlen lenne? Nem hiszem. Jézus is arról beszélt, hogy nincs hová lehajtania a fejét. Sőt az, aki egy az Atyával, átélte az elhagyatottság legmélyebb állapotát is! Urunk ennek ellenére menedéket, oltalmat kínál nekünk. Nem a nyomorúságtól, bajtól, szenvedéstől, haláltól akar megkímélni minket, hanem azt ígéri, hogy mindezekből kiszabadít, ha benne bízunk. Uram, hozzád fordulok, te vagy reménységem. Ámen.

Legyetek tehát Isten követői, mint szeretett gyermekei, és éljetek szeretetben. Ef 5,1–2 (Zsolt 147,14; Róm 8,1–6; 1Kir 21,1–16) Ha az élettartalom- és az életformaváltás megtörtént nálunk, az azt jelenti, hogy meghallottuk Urunk hívását. Új emberként, Isten gyermekeiként Jézus nyomában járunk. Ennek fokmérője és a lényeget mutató jellemzője a megélt, megtapasztalható, munkálkodó, önfeláldozó szeretet. Erről ismernek meg bennünket. Valóban ez látszódik rajtunk? Vajon tényleg minden körülmények között az ő gyermekei, követői vagyunk? Érdemes újra és újra önvizsgálatot tartanunk, és bűnbánattal kérni Urunk segítségét. Tévelygő gyermekeidnek, Urunk, kegyelmezz, és terelj vissza az útra Fiadhoz, az Úr Jézushoz. Ámen.

Smidéliusz Zoltán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Látogatóban a linköpingi evangélikusoknál
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A református istentisztelet jelene és jövője
Élő víz
Fázós méhek
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
"Sokszínűek, de egyszívűek"
Büki beiktató
Hálaadás Somogyország fővárosában
Lelkészcsalád-találkozó
Megújult a balatonalmádi templom
Óvári jubileumok
Keresztutak
Hogyan tovább, egyház?
Bibliai legó
Ökumenikus Egyetemi Lelkészségi Központ Miskolc-Egyetemvárosban
Terítéken a presbiterek szolgálata
Evangélikusok
Emlékezés női szolgálókra
e-világ
Isten Igéje az interneten
Keresztény szemmel
Az egyház reprezentánsai
Oázis a rossz hírek sivatagában
Közkönyvtári körkép
Egy (jó) választás
A hét témája
A nap, amelyet az Úr rendelt
Felvonulás Jézusért! - avagy egy keresztény demonstráció krónikája
evél&levél
Tudom, hogy...
Nem csupán…
Balkézről
Kényszerpályán?
Válasz
Paksi anziksz
Szobor-félreállítás
156 levél egy EvÉlet-levélre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Harangtörténeti kiállítás az Örökség Galériában
Bach-hét a Deák téren
Jótékonysági koncert
A vasárnap igéje
Adósok vagyunk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
"Házimozi" mint házioltár
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 26 Új nap - új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster