EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 3 - Kantátazenés istentisztelet

Liturgikus sarok

Musica Sactra X.

Hozzászólás a cikkhez

Kantátazenés istentisztelet

Bach viszonya az evangélikus gyülekezeti énekhez – melynek alapvető istentiszteleti jelentőségét Luthernek és munkatársainak a teológiai munkássága készítette elő – mélyen a lutheri reformáció tradíciójában gyökerezik. A lutheránus énekköltészettel megszületik az evangélikus egyházzene legdrágább zenei kincse, a korál, amely a lutheri egyház sérthetetlen, egyéni arculatát és tanítását megőrző, sajátos öröksége. A korál a liturgia lényeges elemévé vált: a prédikáció mellett – mint az evangélium hirdetésének élő hangja – ez a reformáció egyik legjelentősebb eredménye, melyet a keresztény istentisztelet megújítása terén elért.

Megszületnek az úgynevezett katekizmusénekek, melyekben a tanítás legfőbb tételei közérthetővé válnak. Ez azonban nem a szubjektivitás síkján történik, hanem egy személyességen túli, általánosan érvényes tudatosság szintjén. Így a korál a gyülekezet közös hangja lesz, melynek most már saját, önálló súlya van. Ezáltal az egyes ember énekével az istentiszteleti cselekmény részévé válik.

E liturgikus rendeltetésű énekek mellett az egyházi esztendő szép rendjét követő, a vasárnap evangéliumához igazított főének határozza meg a koráloknak az istentiszteleten betöltött másik alapvető funkcióját.

Az egyházi kantáták szövegbázisát a korálok mellett a Biblia, a zsoltárok, az evangéliumok, ritkábban az epistola és a szabad költemények alkotják.

A főistentiszteleten közvetlenül a napi evangélium felolvasása után szólalt meg az „Evangelien-Motette”, melynek a lutheránus tradíció által meghatározott szerepe az volt, hogy a felolvasott evangélium megértését elmélyítse.

A kantáták szövege – ellentétben az evangélium-motettákéval, melyek a bibliai szöveg érzelmileg színezett, emfatikus ábrázolására törekedtek – a felolvasott evangélium értelmezését, magyarázatát tartotta legfőbb feladatának. A teológus költő, Erdmann Neumeister szövegeivel a kantáta exegézissé, szövegmagyarázattá lesz, zenei prédikációvá válik. Bach összes lipcsei kantátája ennek a lutheránus prédikációmodellnek felel meg: bibliai szövegmagyarázat és teológiai tanítás, melyet annak erkölcsi és gyakorlati alkalmazása követ.

A kantáta leggyakrabban bibliai szövegidézettel kezdődik, amely a nagyszabású nyitókórusban szólal meg. Ez a Szentírás magyarázatának kiindulópontja. A teológiai összefüggések megvilágítását az első recitativo–ária pár szolgálja. Hogy a bibliai szövegből milyen konzekvenciák vonhatók le az igaz keresztény életvitelre, azt a második recitativo–ária pár fogalmazza meg. Majd a kantáta a gyülekezet közös imájával, a korállal zárul.

A kantátakomponista alapállása: „Hiszek, ezért szólok.” Ennek megfelelően a zeneszerző mint igehirdető, exegéta lép a gyülekezet elé. Ahogyan a prédikáció kerül az istentisztelet középpontjába, úgy kerül a zene centrumába a személyes hitvallás. Az ortodox tanítás dogmatikus szigora mellé a egyéni hitvallás istenélményének közvetlensége, melege társul.

Az 1660-as évektől a kantáta lett az evangélikus egyházzene modern műfaja, amely minden istentiszteleti igényt kielégített, s amely tartalmában és formájában mindent egyesített, ami előzőleg különváltan jelent meg. A kantáta a lutheránus egyházzene történeti fejlődésének célja és gyűjtőmedencéje. A gyülekezeti korállal, a korál alapú orgonazenével együtt egyházunk legsajátosabb megnyilvánulása és kinyilatkoztatása. Így az orgonazene, a felolvasott epistola és evangélium, a gyülekezet közös éneke, a kantáta, a prédikáció és az úrvacsora – tehát az egész istentisztelet teljes liturgiája – egyetlen megbonthatatlan, belső egységgé válik.

Bach kantátái mellett számtalan mű maradt még ránk. Graupner 1400, Telemann 1054 alkotást hagyott hátra. Ezért minden egyházzenész testvéremet arra szeretném bátorítani, hogy a tetszetős kórusművek helyett, melyek csak hangulati elemek lehetnek, e páratlanul gazdag lutheránus zenei múlt kompozícióiból – melyek szervesen kapcsolódnak az istentiszteleti liturgiához – válasszanak alkotásokat. Ne feledjük: a felelősségünk óriási, mert ha mi nem őrizzük, ápoljuk és nem adjuk tovább a ránk bízott lutheránus zenei értékeket, helyettünk ezt soha senki nem fogja megtenni. Nem az egyház belső ügyéről van tehát szó, hanem arról, hogy mindannyiunk életének egyetlen értelme, a feltámadt Krisztusról és a teremtő Istenről szóló bizonyságtétel eltűnik-e az emberiség ajkáról.

Kamp Salamon


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Kantátazenés istentisztelet
Élő víz
Amikor az Isten dolgozik...
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A doni áldozatokra emlékeztek
Lelkésziktatás a diakonisszáknál
Magyarországi Ökumenikus Szeretetszolgálat
Szeretetotthon-bővítés Gyenesdiáson
Keresztutak
Cserkészélet a gyülekezetben
Álomból valóság?
Vissza a saját valóságomba?
"Az én békességemet adom nektek" (Jn 14,23-31)
Az egységre törekvés egész esztendőre szóló feladat
Evangélikusok
600 kilométer a hómezőkön át
Terray László 80 éves
e-világ
A megújuló energiaforrások szerepe a környezetvédelemben
Válaszd a Magort!
Hajlék...
Mozdulunk vagy megfagyunk?
Evangélikusok a hajléktalanokért
Hajléktalansirató
Keresztény szemmel
A gyógyító humor
Megkülönböztető jelzés...
Evangélikus tanítás az egyházról
A hét témája
Protestálunk? - PRO-testáljunk
Protestálunk? - PRO-testáljunk!
Nyilatkozat
Hírek szintje
Véleményem szerint...
Többet egy szót se!
TILOS
evél&levél
Részletek egy újságolvasó naplójából
...és még egy levél "az ország templomából"
Tisztelt (és szeretett) Deák téri lelkészeim!
Közlemények, nyilatkozatok
Segítségnyújtás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Mi az igazság?
Az Orsó utcai villa
A vasárnap igéje
Jézus a mértékek mértéke
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 3 Kantátazenés istentisztelet

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster