EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 3 - Hírek szintje

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Hírek szintje

Lovas István beszédet tart
Polgári körök tüntettek a Tilos Rádió budapesti stúdiójánál január 11-én, vasárnap délután. A demonstráció résztvevői a rádióban karácsonykor elhangzottak miatt a médium betiltását követelték. A megmozdulást szervező Rákosmenti Polgári Körök Egyesülésének elnöke – a tüntetés első szónokaként – leszögezte: azért gyűltek össze a stúdió előtt, hogy „szelíd, de határozott választ” adjanak a rádió „keresztényellenes műsoraira”. Pesti Imre hangsúlyozta, „a Tilos Rádió nemcsak szenteste, nemcsak advent idején gyalázott meg keresztény jelképet, szentet és vallást, de közerkölcsöt romboló megnyilatkozásaival folyamatosan életben tartotta a keresztények és a keresztény erkölcs iránti gyűlöletet”.

A Tilos Rádió műsoraival kapcsolatos panaszok ügyében az elmúlt hét közepén az Országos Rádió és Televízió Testület, az ORTT tagjai is tanácskoztak, ám döntést nem hoztak, mert az adó keresztény-ellenes kirohanásait szankcionáló indítványok egyike sem kapott többséget az ötfős testületben. A javaslatok között szerepelt a műsorszolgáltatási szerződés azonnali felmondása, illetőleg „közigazgatási eljárás megindítása a Tilos Rádió 2003. december 9-i, 19-i és 24-ei műsoraiban elhangzottakkal kapcsolatban”.

December 9-én a karácsonyi köztéri keresztekről szólva az hangzott el a rádióban, hogy „mennyivel keresztényibb cselekedet lett volna ezeket a fákat fölaprítani, fölhasogatni, és szétosztani a szegény emberek között”. Tíz nappal később a rádióban Jézus Krisztust fatytyúnak titulálták, karácsony szentestéjén pedig a műsorvezetők egyike obszcén szövegkörnyezetben kijelentette: „Kiirtanám az összes keresztényt.”

A szentestén elhangzott kijelentés ellen több párt, civil szervezet és egyház is felemelte szavát, sőt az elmúlt héten „közösség elleni izgatás bűncselekményének gyanúja miatt” a IX. kerületi ügyészség nyomozást rendelt el. Az inkriminált adások egyikében a műsorkészítők szükségesnek tartották hangsúlyozni zsidó mivoltukat. Vélemények szerint ezzel hozható összefüggésbe, hogy a tüntetés során egy izraeli zászlót is elégettek a rádió épülete előtt, jóllehet ezt a cselekményt a szervezők közönséges provokatőrök számlájára írják. A zászlóégetés miatt néhány órával később Izrael Állam budapesti nagykövetsége közleményben tiltakozott.

Összesen egyébként mintegy 4-5 ezren vettek részt a demonstráción, melyen – többek között – felszólalt Melocco Miklós szobrászművész és Döbrentei Kornél költő is. (A megmozdulást levélben üdvözölte Gyulay Endre szeged– csanádi megyés püspök.)

„Magyarországon a magyar nemzetet és a kereszténységet gyűlölő kisebbség immár öt évtizede sanyargatja, gúnyolja, szorítja ki a többséget a nemzeti erőforrások totális birtoklásáért folytatott harcában” – jelentette ki a demonstráció „vezérszónoka”, Lovas István. Az újságíró, aki szerint „a Tilos Rádió az állami pénzen támogatott magyar- és keresztényellenes rasszisták adója”, hozzátette: „Ha nem akarjuk, hogy mi és gyermekeink hamarosan rezervátumokban éljünk, miközben lenáciznak bennünket, amiért sorsunk ellen tiltakozni merünk, ettől a pillanattól kezdve gyakoroljunk nulla toleranciát vadászainkkal szemben.” Jóllehet a demonstráció végén a tüntetők hógolyókkal dobálták meg a rádiónak helyet adó épületet, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint rendőri intézkedés nem történt.

A Tilos Kulturális Alapítvány által működtetett rádió 1991. augusztus 21-én, kalózadóként indult Budapesten. 1995-től 2000-ig stúdióengedéllyel földi frekvencián működött, majd 2003-ig csak kábelen és interneten volt fogható. Az adó a médiahatóságtól hét évre elnyert földi frekvencián tavaly márciusban kezdte meg műsora sugárzását.

„A provokálókból álló szűk csoportnak a rendezvény utáni minden megnyilatkozása élesen szemben áll a polgári körök szellemével, ezért a leghatározottabban elhatárolódunk a történtektől, és elítéljük azt” – nyilatkozta Pesti Imre az MTI-nek vasárnap kora este. A Rákosmenti Polgári Körök Egyesülésének elnöke hangsúlyozta, hogy nem keresztényi bármely nemzet zászlajának meggyalázása, és ugyanolyan mértékben visszautasítandó, mint a keresztények kiirtására szóló felhívás.

(Forrás: MTI)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Kantátazenés istentisztelet
Élő víz
Amikor az Isten dolgozik...
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A doni áldozatokra emlékeztek
Lelkésziktatás a diakonisszáknál
Magyarországi Ökumenikus Szeretetszolgálat
Szeretetotthon-bővítés Gyenesdiáson
Keresztutak
Cserkészélet a gyülekezetben
Álomból valóság?
Vissza a saját valóságomba?
"Az én békességemet adom nektek" (Jn 14,23-31)
Az egységre törekvés egész esztendőre szóló feladat
Evangélikusok
600 kilométer a hómezőkön át
Terray László 80 éves
e-világ
A megújuló energiaforrások szerepe a környezetvédelemben
Válaszd a Magort!
Hajlék...
Mozdulunk vagy megfagyunk?
Evangélikusok a hajléktalanokért
Hajléktalansirató
Keresztény szemmel
A gyógyító humor
Megkülönböztető jelzés...
Evangélikus tanítás az egyházról
A hét témája
Protestálunk? - PRO-testáljunk
Protestálunk? - PRO-testáljunk!
Nyilatkozat
Hírek szintje
Véleményem szerint...
Többet egy szót se!
TILOS
evél&levél
Részletek egy újságolvasó naplójából
...és még egy levél "az ország templomából"
Tisztelt (és szeretett) Deák téri lelkészeim!
Közlemények, nyilatkozatok
Segítségnyújtás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Mi az igazság?
Az Orsó utcai villa
A vasárnap igéje
Jézus a mértékek mértéke
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 3 Hírek szintje

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster