EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 32 - Rövid szöveges üzenet

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Rövid szöveges üzenet

A téma nemcsak az utcán hever, hanem néha a templompadban is… De vegyük csak sorra, mit is láttam a közelmúltban azon a kánikulai vasárnap délelőtti istentiszteleten! Már az gyanús volt, hogy látótávolságon belül, a hosszú templompad másik vége felé egy számomra ismeretlen, középkorú úr az első oltári szolgálattól kezdve folyamatosan meredten néz lefelé. Azt gondoltam, biztosan imádkozik, de mert a felcsendülő énekversek sem zavarták meg abban, amivel foglalatoskodott, egy oldalpillantással megfejtettem a titkot: az úr folyamatosan üzenetet ír! Nem is olyan rövidet, mert bizony, eltartott az a prédikáció kezdetéig is. Eddig nem is gondoltam, hogy a templom hűvösében milyen, eddig ki nem aknázott lehetőségek rejlenek még!

De az üzenet minden bizonnyal csendben elszállt, mert az úr az igehirdetés közben sűrűn elővette kézi készülékét: láthatóan a választ leste. Többfunkciós templomunk lehetőségei tehát újabbal bővültek. A méternyi vastag falak ellenére a rövid és kevésbé rövid szöveges, de a szöveg nélküli (szívből jövő) üzenetek is akadálytalanul eljutnak innen a címzetthez. Nincs itt összevissza zavaró (diabolos) tényező, jók a sugárzási feltételek és a térbeli viszonyok. (Közelebb vagyunk az éghez?!) Gondolom, csak egy akadálya lehet a kommunikációnak: ha készülékünk energiatartalékai vészesen fogyni kezdenek. Én azt tapasztaltam, hogy ilyenkor van leginkább szükség az újratölt(ekez)ésre. A hit energiái nem csökkenhetnek olyan alacsony szintre, hogy ezt a szívből jövő halk sóhajt is meg ne hallja és hallgassa a minden üzenetek ismerője, s a szükséges új erő is még éppen időben érkezik meg, ha ki nem kapcsoljuk közben magunkat ebből az erőtérből.

Ezt felfedezve elkezdtem drukkolni az ismeretlen hangtalan szövegelő ellen: bárcsak ne érkezne meg addig a földi válasz, ameddig a mennyei adásidő tart, hogy fülei sztereó parabolaantennáin át a szívébe érjenek el annak a rövid, de tömör üzenetnek a szavai, amelyet minden mobil és immobil hallgatónak küldött János apostol ezen a délelőttön, és lelkészünk szinkronizált, hogy magyarul is megértsük, és válaszoljunk is rá: „Ezt azért írtam nektek, akik hisztek Isten Fia nevében, hogy tudjátok: örök életetek van” (1Jn 5,13)!

Az üzenet vételét illik nyugtázni is. A szívből jövő, visszaigazolást jelző hálaszavak (imádságok) és a tettek képüzenetei gyorsabban feljutnak az Úr elé – akivel valóban jobb lehet ez a hiábavaló világ is –, mint bármelyik, földi átjátszóállomáson át a szomszéd városba küldött emberi üzenet.

Ez esetben viszont elmaradt ez a látható visszajelzés, és ellendrukkolásom is eredménytelen maradt: az ismeretlen úr, aki az Úr számára nem ismeretlen, itt hagyva csapot-papot, jóval az istentisztelet vége előtt – amint megérkezett a várva várt üzenete – sietősen távozott. Gondolom, az üzenet nyomába eredt. Csodálatos, majdnem mindent tudó készülékének memóriája nem rögzítette sem MP3, sem szöveges formátumban Jánosnak ezt a kétezer éve elküldött és most számunkra is megszólaló üzenetét, de az a reménységünk, hogy a mindent megelevenítő Lélek képes azt akkor és oda postázni a szívek hangpostájára, amikor és ahol arra éppen a legnagyobb szükség van; hiszen az ő frekvenciáján még soha nem volt adáshiba! A hiba, mint tudjuk, csak a mi készülékünkben lehetséges. De akinek van füle a hallásra, és szeme az olvasásra, az minden kiegészítő eszköz nélkül is tudhatja és hiheti a jelen időben és non-stop közvetített igazi jó hírt: „Örök életetek van”! Ne töröljük ki ezt a rövid szöveges üzenetet soha a szívünkből, mert e földön valóban az öröklét a tét, még akkor is, ha más, életfontosságúnak tűnő, sürgős üzenetet kapunk.

A süllyedő Titanic óriáshajóról már későn adták le ezt az igazán rövid, hárombetűs szöveges üzenetet, az S. O. S. jelzést: „Mentsétek meg lelkeinket!” De előzőleg a jéghegy veszélyére figyelmeztető jelzésekre a rádiósuk így válaszolt: „Hagyjatok már békén!” S mintegy végső hangüzenetként, a zenekar az utolsó percig ezt az éneket játszotta: „Hadd menjek, Istenem, / Mindig feléd” (EÉ 521).

–i –s


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A görög katolikus istentisztelet gazdagsága (I.)
Élő víz
De hol az öröm?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás Szentantalfán
Igény alulról – segítség felülről
"Elmegyek, és meggyógyítom!"
Keresztutak
Nagy találkozás Tiszadobon
Spanyolcsizma
Erdő Péter az Egyesült Államokban
Ökumenikus sátor a Szigeten
Egyházak az olimpián
Közeledés Krisztus útján
Messiásnak hitt színész
Szamártár Szentendrén
"Fiatalkori látomásomat követtem"
Gospel Sasok és Szürke Verebek Németországban
Evangélikusok
Az egymásrautaltság szabadsága
Megtartotta hitét, magyarságát
Nehéz évtizedek az egyház élén
Humor az egyházban
e-világ
Reformátusok az interneten
Keresztény szemmel
Hervadhatatlan és elhervadó koszorúk
Rövid szöveges üzenet
Csillagok közelről és távolról
Szabad idő és felelősség
evél&levél
Az Oratio oecumenica rovatról
A "homokviharról" (EvÉlet, 2004. július 25.)
Levél a clevelandi magyar evangélikusoktól
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Képzelt riport egy magyarországi kultúrfesztiválról
A két Hornyánszky
A vasárnap igéje
Éljünk - Ne éljünk? Éljünk - Ne éljünk? Éljünk!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Családban vagy az idősek otthonában?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 32 Rövid szöveges üzenet

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster