EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 38 - „Semmi felől ne aggódjatok…”

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

„Semmi felől ne aggódjatok…”

A Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának konferenciája és közgyűlése

Istentől megáldott testvéri, baráti légkörben került sor Ajkán a Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának VIII. országos konferenciájára, illetve XIII. közgyűlésére augusztus 27–29. között, mintegy százötven résztvevővel. A konferencia fő témája az úgynevezett „kiégési szindróma” volt.

A megnyitó istentiszteletet az Ajkai Református Egyházközség templomában tartották; az alkalmon a gyülekezet lelkipásztora, Sándor József hirdette Isten igéjét, közreműködött az ajkai református pedagógus énekkar.

A konferenciát az első napon Kuti Csaba, a Veszprém megyei Közgyűlés elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka köszöntötte. A nyitó előadást dr. Buksa Ildikó zalaegerszegi főorvos tartotta „Kiégés: a test és lélek sóhaja és a szellem válasza” címmel. A kiégési szindróma krónikus megterhelések, stresszek nyomán fellépő testi és lelki kimerülés, amely a reménytelenség, céltalanság érzésével jár. A folyamatnak több szakasza is van. A kiégés egyetlen ellenszere a Krisztusban való égés.

Ezután Győri János Sámuel evangélikus lelkész „Milyen tűz ég a családi tűzhelyekben?” című, vetítéssel egybekötött, igen érdekes előadása következett.

Az első nap estéjén zajlott a Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának (KOMT) közgyűlése is. A szervezet 1989-ben alakult meg, elnöke dr. Drenyovszky Irén főorvos. A KOMT keretében működik a Megnyugvás Hospice Alapítvány, valamint a Keresztyének az Egészségügyben Lelkigondozói és Diakóniai Műhely; ez utóbbi szervezetek beszámolói is elhangzottak a közgyűlésen.

A második napon Győri Gábor áhítata után további köszöntések is elhangzottak, illetve dr. Drenyovszky Irén elnök hivatalosan is megnyitotta a KOMT-konferenciát. Ezután dr. Bodnár Ákos nyugalmazott főorvos, a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinatának világi elnöke hangsúlyozta, hogy a kiégés ma az egészségügyben is jelentkezik, talán fokozottabban is, mint máshol, ezért kell nekik különösen is az Úr Jézus Krisztus kegyelmében bizakodva kell végezniük szolgálatukat.

A konferencián egyaránt képviseltette magát a római katolikus, a református és az evangélikus egyház. Ezt tükrözték az előadások és a szolgálatok is. Dr. Németh Dávid professzor, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese a kiégés spirituális vonatkozásairól tartott előadást. A keresztény ember egyik fő jellemvonása a szeretet kell, hogy legyen, amelyet Jézus Krisztus mutatott meg számunkra – hangsúlyozta. Sajnos azonban egyre kevésbé gyakoroljuk hitünket – ez pedig már elvezethet a kiégéshez. Meg kell tanulnunk Istent dicsőíteni fogyatékosságunk, erőtlenségünk ellenére is! Kölcsönös segítőkészségre van szükség. Nem jó, ha emberileg túl magas követelményeket állítunk magunk elé, mert ezeket nem fogjuk tudni teljesíteni. A keresztény ember Istentől kapja erejét, szolgálatát, bizonyságtevését – nekünk pedig Istennek kell munkánkat, javainkat, szolgálatainkat felajánlani – emelte ki a professzor.

Dr. Kassai Farkas Ákos pszichiáter főorvos a „Két végén égetett gyertya” című előadásában több szempontból is elemezte a kiégési szindrómát. Számos szemléltető ábrát is bemutatott. Elmondta, hogy a tünetegyüttes testi és lelki elfásulásként jelentkezik, amelynek oka a sok stressz, a motiváció hiánya a munkában, a megromlott munkahelyi kapcsolatok, az énkép helytelen értelmezése, az önértékelés hiánya vagy a helytelen önértékelés lehet. Ha a kiégés egy lelkesedési periódus után keletkezett, jelentkezhet a stagnálás, a frusztráció, az apátia és a kiábrándultság. A főorvos ismertette annak a kérdőíves felmérésnek a tanulságait is, amelyet orvosok között végeztek el. Az eredmények szerint a kiégésben szerepet játszik az egyedüllét, a hit hiánya, az Istentől való elszakadás, illetve az, hogy az orvosokat sem készítették fel kellőképpen a pszichés terhelés elviselésére, holott erre igen nagy szükség lenne. Az orvosok negyedrésze úgy nyilatkozott, ha újrakezdhetné, nem lenne újra orvos. Tehát a kiégés a gyógyításban is jelentkezik! A megoldás: problémaelemzés, az értelmi és érzelmi elemek összhangjának kialakítása, támogatás – de mindennek az alapja az Istenben való hit!

Rendkívül nagy érdeklődés kísérte dr. Olofsson Placid 88 éves bencés szerzetes előadását a túlélés négy alapszabályáról. (Olofsson Placid csaknem egy évtizedig volt a Szovjetunióban a gulágon, de papi hivatását sokáig még hazatérte után sem gyakorolhatta. A közelmúltban mutatta be vasmiséjét a Szent Imre-templomban.) A négy alapszabály a következő: a szenvedést soha nem szabad dramatizálni, nem szabad panaszkodni; észre kell venni az élet apró örömeit, továbbá meg kell próbálni megmutatni, hogy mi is vagyunk olyan értékes emberek, mint ellenfeleink. Az tudja igazán kiállni a próbákat, akinek van kibe kapaszkodnia: Jézus Krisztusba!

A második napon zajlott kerekasztal-megbeszélésen részt vett dr. Makó János főorvos, dr. Böszörményi Dalma pszichiáter, hospice-szakértő, dr. Margittay Erzsébet háziorvos, dr. Pollner Kálmán főorvos, dr. Süle Ferenc pszichiáter főorvos – a valláspatológia mint önálló diszciplína megalapítója hazánkban –, dr. Szilva Anna a Református Iszákosmentő Misszió részéről és dr. Vörös Gabriella bőrgyógyász Szatmárnémetiből. A mintegy kétórás beszélgetést dr. Böszörményi Dalma főorvos bizonyságtételével tudjuk a legjobban szemléltetni. A kiégés ellenszere a Jézusban való „égés” – ahogyan Kálvin János is mondta: szívemet égő áldozatul ajánlom fel! Szólt arról, hogy tudnunk kell: mire, milyen szolgálatra küld ki az Úr minket, van-e testi-lelki erőnk, hitünk ezt elvállalni, megtörténik-e a lelki bemosakodás. A főorvos vázolta, illetve érzékeltette, hogy mit is jelent a hospice szolgálat, a betegek, haldoklók között végzett munka, mit jelent a hospicecsoportos munka, ahol a haldoklóval együtt kicsit az őt kísérők is meghalnak. Hit és kegyelem nélkül – Jézus nélkül – mindez könnyen vezethet kiégéshez. Bizonyságtételét az egyik ott lévő hospiceönkéntes, Sántháné Geguss Sára hitvallásos szavai egészítették ki. Úgy véljük, ez a bizonyságtevő szemlélet hatotta át nemcsak a kerekasztal résztvevőit, hanem a konferencia egész hallgatóságát; soraikból szintén több hozzászólás érkezett.

A konferencia résztvevői Devecserben megtekintették a budapesti Jákim Stúdió előadását, valamint Wagner Mária bibliai fotókiállítását, majd részt vettek a dr. Márfi Gyula veszprémi érsek által celebrált szentmisén.

A konferencia a harmadik napon dr. Horváth Anna vezetésével morzsaszedéssel, majd az evangélikus templomban istentisztelettel – amelyen Vajda István lelkész szolgált – fejeződött be. Az áldott szellemiségű konferencia hazánk egyik gyöngyszemére, a Somló hegyre tett kirándulással zárult. Hordozzuk imáinkban a KOMT és a Megnyugvás Hospice Alapítvány munkáját, szolgálatát!

Kolosváry Bálint


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A metodista istentisztelet tradicionális és mai jellegzetességei (II.)
Élő víz
Mi a neved?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kinek van szüksége templomokra?
Lelkészavatás a Balaton északi fővárosában
Ordináció Pécsett
Bajai stafétaváltás
Egyesítő öröm Bokodon
Alapkőletétel Péteriben
Keresztutak
Nem vizet prédikáltak...
Újratemették a cári nagyhercegnőt Ürömön
Kik törődnek a nyugat-európai magyar gyülekezetekkel?
Új iskolában új szakképzés Beregszászon
Sport és spiritualitás
Evangélikusok
Táborszky László
Kelemen Erzsébet diakonissza testvérünk halálára
e-világ
„Semmi felől ne aggódjatok…”
A teremtés megőrzése – civil kezdeményezésre
Akiket nem lenne szabad elfelejteni…
Keresztény szemmel
Útravaló politikusoknak
Igekötő – igei megvilágításban
A hét témája
Finn ifjúsági stratégiai program
evél&levél
Tanévkezdés Kodaikanalban
Gyűjtsd össze népedet!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kiváló kötetek a könyvek könyvéről
Égi jeladás
Az ősök nyomában
Tudásvárat épít a Duna Televízió
A vasárnap igéje
Kire figyeljünk?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Féltékenység helyett önbecsülés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 38 „Semmi felől ne aggódjatok…”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster