EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 38 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Nem maradok el tőled, nem hagylak el. Józs 1,5c (ApCsel 7,56–58; Mt 6,25–34; 1Pt 5,5–11; Zsolt 127) Mint egykor Józsuét, Szentlelkeddel vezesd és bátorítsd vezetőinket a hűséges szolgálatban, Urunk! Akik nagy felelősséget bíztál, azoknak segítsd elhordozni a felelősség testi-lelki terheit. Óvd meg őket a kiégéstől, a megfáradástól! Emberekben talán csalódnunk kell, de kérünk téged: te maradj hűséges hozzánk! Vigasztald a magányosokat, bátorítsd az elárvultakat, karold fel az özvegyeket, hordozd féltő tenyereden az elváltakat, az elhagyottakat, a kicsinyeket és a gyengéket!

A jó ember könyörületes, és kölcsönt ad, ügyeit törvényesen intézi. Zsolt 112,5 (2Kor 9,6; Fil 4,8–14; Jer 21,1–14) Urunk! Kérünk, adj a talentumok mellé szerető és irgalmas szívet is! Emlékeztesd a gazdagokat és a törvényesség őreit, hogy hamarosan számot kell adniuk életükről szent színed előtt! Indítsd őket arra, hogy meghallják a bajbajutottak hangját, és segítsenek rajtuk! Állítsd meg, Urunk, a korrupció és a szeretetlenség térnyerését! Légy menedéket nyújtó, erős vára a hozzád menekülőknek!

Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet örökségül választott. Zsolt 33,12 (1Kor 6,9; 1Tim 6,/3–5/6–11a; Jer 23,1–8) Világméretű egyházadban, Urunk, nekünk is otthont biztosítasz: köszönjük ezt neked! Noha mi naponként csak elégedetlenkedünk, és hűtlenül elfordulunk tőled, te mégis, még ma is népednek tekintesz bennünket. Bocsásd meg nekünk, hogy oly sokszor emlegetünk téged, mindennapjaink azonban meghazudtolnak bennünket. Indíts minket és egész magyar népünket igaz megtérésre! Balsorstól tépett, elégedetlen népedből formálj hálás, hűséges nemzetet – amelyre örömmel tekinthetsz, s amelyre mi is büszkék lehetünk!

Örök szeretettel szerettelek, azért vontalak magamhoz hűségesen. Jer 31,3 (Jn 1,48; ApCsel 27,33–44; Jer 25,1–14) Tékozló fiak és tékozló lányok ezrei jutottak fogságba: messzebbre és mélyebbre, mint egykor Izrael fiai Babilóniában. Gyűjtsd össze és keltsd új életre azokat, akik eltévedtek! Akiken se orvosok, se pszichológusok, se családtagok nem tudnak segíteni: te még azokon is könyörülhetsz. Kérve kérünk, lásd meg és szánd meg a disznóvályú mellé züllött gyermekeidet, és gyógyítsd meg őket! Hiszen nekik rajtad kívül senki sem segíthet.

Éneklek az Úrnak, amíg élek, zsoltárt zengek Istenemnek, amíg csak leszek. Zsolt 104,33 (Jak 5,13; Lk 10,38; Jer 26,1–19) Hálásan köszönjük mi is számtalan ajándékodat. Jóval többet adtál nekünk már eddig is, kegyelmes Jézusunk, mint azt megérdemeltük volna. Tudjuk jól: adósaid vagyunk. Családdal, barátokkal, testvérekkel támogatsz minket, bűnbocsátó irgalmadról hallhatunk ma is. Részesíts minden embert irgalmad örömében! Éreztesd és láttasd meg mindenkivel kereszted titkát és feltámadásod diadalát!

Isten azonban látta nyomorúságomat és kezem munkáját. 1Móz 31,42 (1Kor 15,58; Lk 22,35–38; Jer 27,1–22) Másokhoz képest kevés az, amit a tulajdonunknak mondhatunk. Mégis, te gondot viselsz ránk mind ez idáig. Köszönjük, hogy még a legnehezebb időkön is átsegítettél minket. Lásd meg, Atyánk, igyekvésünket, fáradozásainkat. Áldásodért könyörgünk: adj munkát a munkanélkülieknek, mutass kiutat a csüggedőknek, segítsd tisztes megélhetéshez a becsületesen dolgozni akarókat! Add vissza az emberek munkakedvét s a munka becsületét!

Amikor elcsüggedt a lelkem, az Úrra gondoltam, és imádságom eljutott hozzád. Jón 2,8 (2Tim 4,17; Lk 6,20–26; Jer 28,1–17) Hányszor álltam már a szakadék szélén, s te mindig megtartottál engem! Köszönöm, Istenem. Vigyázz azokra is, akik most vannak veszélyben! Tartsd meg testi-lelki épségben a kételkedőket, a keresőket, a becsapottakat, akik felett összecsaptak a hullámok, és akik magukat hibáztatva akarnak a hullámokba ugrani! Mutass fényt, űzd el az árnyakat, szabadíts fel bűneink terhétől: evangéliumod melegére vágyunk, Urunk! Telepedj mellénk, szólíts nevünkön minket, biztass és vigasztalj, igazíts helyre bennünket, és ölelj magadhoz újra, Istenünk!

Szigethy Szilárd


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A metodista istentisztelet tradicionális és mai jellegzetességei (II.)
Élő víz
Mi a neved?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kinek van szüksége templomokra?
Lelkészavatás a Balaton északi fővárosában
Ordináció Pécsett
Bajai stafétaváltás
Egyesítő öröm Bokodon
Alapkőletétel Péteriben
Keresztutak
Nem vizet prédikáltak...
Újratemették a cári nagyhercegnőt Ürömön
Kik törődnek a nyugat-európai magyar gyülekezetekkel?
Új iskolában új szakképzés Beregszászon
Sport és spiritualitás
Evangélikusok
Táborszky László
Kelemen Erzsébet diakonissza testvérünk halálára
e-világ
„Semmi felől ne aggódjatok…”
A teremtés megőrzése – civil kezdeményezésre
Akiket nem lenne szabad elfelejteni…
Keresztény szemmel
Útravaló politikusoknak
Igekötő – igei megvilágításban
A hét témája
Finn ifjúsági stratégiai program
evél&levél
Tanévkezdés Kodaikanalban
Gyűjtsd össze népedet!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kiváló kötetek a könyvek könyvéről
Égi jeladás
Az ősök nyomában
Tudásvárat épít a Duna Televízió
A vasárnap igéje
Kire figyeljünk?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Féltékenység helyett önbecsülés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 38 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster