EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 38 - A teremtés megőrzése – civil kezdeményezésre

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A teremtés megőrzése – civil kezdeményezésre

A globális és helyi ökológiai rendszerek mind súlyosbodó sérülései, működésük ebből fakadó, nap mint nap tapasztalható zavarai – az, amit a szakemberek öszszességében ökológiai válságként szoktak emlegetni – egyre sürgetőbb feladat elé állítják az emberi társadalmat. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a válság természetének megértéséhez és a gondok orvoslásához nem elegendőek a technikai, jogi, gazdasági eszközök, hogy ennél mélyebbre kell ásnunk, és át kell gondolnunk az emberi társadalom belső struktúrájával, a szociális igazságossággal kapcsolatos elképzeléseinket, valamint az ember és a természeti környezet, a teremtett világ kapcsolatát illető felfogásunkat is.

A környezeti krízis nem pusztán technikai kérdést, hanem legalább annyira erkölcsi válságot is jelent. Az erkölcs új dimenzióinak igényével a társadalom természetes módon fordul útmutatásért az egyházakhoz, arra várva, hogy a modern társadalom által felvetett, a mindennapjainkat is érintő morális kérdésekben az egyházak foglaljanak állást, fogalmazzák meg álláspontjukat.

Az ökológia és a vallás ilyen összekapcsolása sokak számára szokatlannak tűnhet. Pedig az egyes egyházakon belül évtizedek óta mind hangsúlyosabb szerepet kap a környezeti, ökológiai kérdésekkel való felelősségteljes szembenézés. Nemzetközi szinten nemcsak a környezeti krízis teológiai vonatkozásainak elemzése tölt meg könyvtárakat, de a különböző egyházak – abból a felismerésből kiindulva, hogy a hívő embereknek hitükből fakadó felelősségük van a teremtett világ megőrzésében – a mindennapok szintjén is egyre többet tesznek a környezeti problémák kiküszöbölése, megelőzése érdekében.

Magyarországon ez a munka még csak a kezdeteknél tart. A hazai egyházak körében korántsem tapasztalható az a fajta intenzív munka, amely a nyugat-európai vagy tengerentúli egyházak ökológiai tevékenységét jellemzi. Ebben a helyzetben egy civil ökológiai szervezet, a Védegylet úttörő munkára vállalkozott: a hazai egyházak, papok, lelkészek, hívek figyelmének az ökológiai problémák felé való irányítására. A szervezeten belül működő vallás és ökológia munkacsoport évek óta igyekszik a maga eszközeivel hozzájárulni az ökológiai tudatosság növeléséhez az egyházakban. Az ökumenikus alapon működő munkacsoport festői természeti környezetben rendezett konferenciasorozattal igyekezett megteremteni azokat az alapokat, amelyekre támaszkodva partnerként hozzásegítheti az egyházakat a környezeti válságból fakadó feladatok színvonalas ellátásához. 2001-ben Dobogókőn az ember és a teremtett világ kapcsolatának a teológiai aspektusairól beszélgetett számos hazai egyház és társadalmi szervezet mintegy ötven képviselője. A következő évben négy felekezet, illetve vallás (katolikus, református, evangélikus és zsidó) tagjai, teológusai, hivatalos képviselői és más érdeklődők vitatták meg a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban, hogy milyen lehetőségek állnak az egyházak rendelkezésére a környezeti problémákkal szembeni gyakorlati fellépés során. A gyönyörű parkkal övezett épület mint helyszín és az azt működtető Nádasdy Alapítvány mint partner azóta állandó szereplői a Védegylet munkacsoportja által szervezett eseményeknek. Tavaly augusztusban egyházi ifjúsági vezetők vehettek részt a hit és az ökológia kapcsolatára, valamint a környezeti nevelés elméleti és gyakorlati kérdéseire koncentráló képzésen.

A munkacsoport folyamatosan újabb területek felé igyekszik megnyitni tevékenységét. A napokban jelenik meg a Védegylet kiadásában a csoport munkatársai által szerkesztett, válogatott és fordított hiánypótló kiadvány, amely öt egyháznak, illetve vallásnak (római katolikus, ortodox, református, evangélikus és zsidó) az ökológiai válság témakörében kibocsátott dokumentumaiból közöl válogatást magyar nyelven. Az egri Magyar Katolikus Rádió ősztől műsorsorozatot indít az ökológia és vallás témakörben a Védegylet munkacsoportjának részvételével. A további kiadványok tervei is készen vannak, és az egyházi sajtóval kialakított kapcsolatok erősödésével a remények szerint egyre gyakrabban jelenhetnek majd meg a témával foglalkozó írások, műsorok, valamint a munkacsoport tevékenységéről szóló beszámolók az egyházi médiában.

A munkacsoport működése nyitott: minden, a téma iránt érdeklődő és tenni akaró ember bekapcsolódhat a munkába, vagy más módon támogathatja a csoport tevékenységét.

(A Védegylet vallás és ökológia munkacsoportjának címe: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel.: 1/269-1243; iroda@vedegylet.hu, www.vedegylet.hu)

Jávor Benedek


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A metodista istentisztelet tradicionális és mai jellegzetességei (II.)
Élő víz
Mi a neved?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kinek van szüksége templomokra?
Lelkészavatás a Balaton északi fővárosában
Ordináció Pécsett
Bajai stafétaváltás
Egyesítő öröm Bokodon
Alapkőletétel Péteriben
Keresztutak
Nem vizet prédikáltak...
Újratemették a cári nagyhercegnőt Ürömön
Kik törődnek a nyugat-európai magyar gyülekezetekkel?
Új iskolában új szakképzés Beregszászon
Sport és spiritualitás
Evangélikusok
Táborszky László
Kelemen Erzsébet diakonissza testvérünk halálára
e-világ
„Semmi felől ne aggódjatok…”
A teremtés megőrzése – civil kezdeményezésre
Akiket nem lenne szabad elfelejteni…
Keresztény szemmel
Útravaló politikusoknak
Igekötő – igei megvilágításban
A hét témája
Finn ifjúsági stratégiai program
evél&levél
Tanévkezdés Kodaikanalban
Gyűjtsd össze népedet!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kiváló kötetek a könyvek könyvéről
Égi jeladás
Az ősök nyomában
Tudásvárat épít a Duna Televízió
A vasárnap igéje
Kire figyeljünk?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Féltékenység helyett önbecsülés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 38 A teremtés megőrzése – civil kezdeményezésre

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster