EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 4 - Krisztus békéje teszi erőssé a keresztények egységét

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Krisztus békéje teszi erőssé a keresztények egységét

Imahétmegnyitó istentisztelet a Deák téren

Imahétmegnyitó istentisztelet a Deák téren
Évtizedes hagyomány, hogy a Krisztus-hívő közösségek közös elcsendesedéssel és imádkozással kezdik az új évet. Most is nagy várakozás előzte meg a Budapest-Deák téri templomunkban tartott megnyitó istentiszteletet, melyen egyházaink vezetői szolgáltak, és hívtak egységre, békességre mindenkit. A teli templom, a szárnyaló ének és a gazdag liturgia is arról tanúskodott, mennyire várták a Krisztus-hívők a találkozást. Az istentisztelet liturgiáját ez évben egy szír ökumenikus csoport állította össze. Az ő szavaikkal imádkoztak a keresztények itt, Magyarországon – és szerte a világban is.

Az alkalom a házigazda, Gáncs Péter püspök köszöntésével kezdődött, aki kiemelten szólt arról, hogy ma is nagy szükség van a békességre. Napjaink eseményei, a felkorbácsolt indulatok, a gerjesztett szembenállások erősítik az ősi vágyat: Atyánk színe előtt kell elrendeznünk dolgainkat, Krisztus békéjét kell kérnünk, és ebben megerősödnünk. A liturgia szír imádságait a Déli Egyházkerület vezetője D. Szebik Imre püspökkel közösen kezdte el mondani, majd fohászukba bekapcsolódott dr. Mészáros Kálmán baptista egyházelnök, Csernák István metodista szuperintendens, a zárórészben pedig (képünkön) Sofronie ortodox püspök, Denis Moss anglikán kanonok, Kalota József ortodox érseki vikárius és Magyar István ortodox protoierei.

A megnyitó istentiszteleten két igehirdetés is elhangzott. Elsőként dr. Erdő Péter bíboros érsek Jn 14,23–31 versei alapján szólt arról, hogy a különféle felekezetek hívei azért gyűltek össze ezen az estén, hogy kieszközöljék Istentől a keresztények egységét. Ha Isten Igéjét közösen olvassuk, és valóra váltjuk, erősödik egységünk. Istennel való megbonthatatlan barátságunk a béke alapja – hangsúlyozta a prímás. Közös keresztény küldetésünk, hogy ezt a békét sugározzuk, és erre neveljünk másokat is. A békének az igazságra kell épülnie, és szeretettel kell párosulnia. Vannak gonosz tettek, melyeket nem lehet jóvátenni. Ilyenkor csak az irgalmasság és a szeretet segíthet. Közös igehallgatásunk és imádkozásunk is ebben segítsen minket – zárta szavait Erdő Péter.

Dr. Szabó István református püspök Lk 15,1–2.11–32 alapján kiemelte: azt a békességet kívánjuk megnyerni, melyet Krisztus ad számunkra, s nem a világ. E békesség nélkül nem hiteles a szolgálatunk, és teljes örömünk sincs. Krisztus békessége nélkül nem juthatunk Atyánkhoz. A példázatban szereplő két fiú azt mutatja meg számunkra, hogy sem a határtalan vágyakozás, sem a megkeményedett gőg nem vezet jóra. Pál apostol is arra kér minket: „Krisztusért kérünk: béküljetek meg az Istennel!” (2Kor 5,20) – helyezte a résztvevők szívére a Dunamelléki Egyházkerület püspöke.

Az igehirdetésekhez szorosan kapcsolódott a gyülekezet imádsága, mely a szír liturgia szerint hangzott el: „Te, aki (…) azt mondtad tanítványaidnak, a szent apostoloknak: békességet hagyok néktek, az én békességemet adom nektek. Most, békesség és biztonság Ura, add meg nékünk ezeket az áldásokat, és tisztíts meg minden bűntől, minden kétarcúságtól, minden képmutatástól, minden gonoszságtól és minden ügyeskedéstől. Öltöztess fel örök békéddel úgy, hogy megtarthassuk az apostoli hitet, bizalmunkat, és egységben élhessük a szeretet kötelékét.”

A Lutheránia énekkar két mű megszólaltatásával gazdagította az alkalmat: Mendelssohn „Uram, bízunk benned” című darabjával – melyben Medveczky Szilvia énekelt szólót – és Szokolay Sándor Locarnói motettájával. A kórust dr. Kamp Salamon vezényelte. A gyülekezeti éneklést Trajtler Gábor orgonaművész vezette, és orgonán is ő működött közre.

Az istentisztelet offertóriumát a szervezők azoknak az iráni gyermekeknek a megsegítésére ajánlották fel, akik a közelmúltban a földrengés során elveszítették hozzátartozóikat. Az adakozás nyomán 152 204 forint gyűlt össze.

A hét folyamán az ökumenikus imahét rendezvényei a fővárosban és országszerte tovább folytatódtak. A világ keresztényeinek imádkozó közösségéhez csatlakozva azért könyörögtek hazánkban is, hogy erősödjön a Krisztus-hívők egysége, és Krisztus békéje töltse be a világot.

Tóth-Szöllős Mihály


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új keyelem
Liturgikus sarok
Énekeljük az istentiszteletet?
Élő víz
Földrengések
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Rákoscsaba ünnepe
Együtt - a jövőért
Keresztutak
In memoriam dr. Dobos Károly
Brassói emlék
Krisztus békéje teszi erőssé a keresztények egységét
A bajbajutottak szolgálatában
"Nem tudok jó lenni..."
Evangélikusok
Licisták vendégségben
Áttörés 2017-ben?
e-világ
Egyházkerületünk az internet országútján
Lelkiismeret-vizsgálat
Keresztény szemmel
Salamon töke
Hála, pénz
Csodák pedig vannak
Pálfordulás
A hét témája
A híd
Miképpen mi is...?
Imalecke
Zarándokének ma
evél&levél
Csak az igazat!
Válasz
Pótcselekvésre pótcselekvés (Keresztgyalázások)
Közlemények, nyilatkozatok
A liturgikus rend reformja
Hirdetési díjak az Evangélikus Életben 2004. február 1-Jétől
A közelmúlt krónikája
Doni emlékezés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Meghitt órák Molnár-C. Pál egykori műtermében
Balogh János: Túrkevétől Óceániáig
Előszó
Meghívó
Protestantizmus és európai kultúra
Kölcsey Ferencre emlékeztek
A vasárnap igéje
A cselekvő Szeretet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 4 Krisztus békéje teszi erőssé a keresztények egységét

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster