EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 4 - Zarándokének ma

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Zarándokének ma

Metróimádság

Milyen jó, hogy Budapesten gyorsan lehet közlekedni a metróval. Sokszor utazom így, és az a gondolatom támadt, hogy ezt az időt imádkozással is tölthetem.

Beszállok az Örs vezér terén. Uram, én nem vagyok a honfoglaló magyarok ivadéka, de magyar vagyok, és Magyarország a hazám. Köszönöm neked szép szülőföldemet. Tekints kegyelmesen hazámra. Adj vezetőinek bölcsességet, vezesd népünket a boldogulás útján. Állítsd meg népünk fogyását és romlását, hirdettesd itt drága mentő igédet.

Pillangó utca. Istenem, magasztallak teremtő hatalmad csodáiért, a növény- és állatvilág szépségéért, a pillangó színpompájáért. Fáj, hogy teremtett világodat szennyezi, rontja és tönkreteszi az emberi önzés és felelőtlenség. Szabj határt ennek, és oltalmazd a Földet!

Népstadion. A sport is a te ajándékod, Uram. Köszönöm, hogy ép testet adtál nekem, melyet fiatal koromban atlétikával is edzhettem. Adj kedvet a fiataloknak a testedzésre! A versenyszerű sportolást óvd meg a hiú dicsőségkereséstől és az üzleti szellemtől. A stadionoktól tartsd távol a nemtelen indulatok eluralkodását.

Keleti pályaudvar. Naponta sok vonat érkezik ide, és indul innen rengeteg utassal. Köszönöm, Uram, hogy a vonatok, autóbuszok, villamosok, repülőgépek segítségével gyorsan eljuthatunk oda, ahová akarunk. Vigyázz a járművek vezetőire és utasaira. Hárítsd el a baleseteket, és ha mégis bekövetkeznek, állj segítségeddel a szenvedők és károsultak mellé.

Blaha Lujza tér. Itt áll a közelben a patinás Szent Rókus Kórház. Uram, milyen sok beteg szenved itt és a többi kórházban meg az otthonokban! Te ismered a kínzó szenvedést, hiszen betegségeinket viselted, fájdalmainkat hordoztad. Állj ott a betegágyaknál és a műtőkben. Hiszem, hogy ma is van hatalmad arra, hogy csodálatos gyógyulásokat adj. De amikor más a szándékod, legyen elég a szenvedőnek a te kegyelmed. Áldd meg az orvosok és ápolók áldozatos munkáját.

Astoria. Fővárosunk számtalan szállodája közül áll itt az egyik. Megváltó Uram, neked csak egy istálló jutott, és később sem volt sokszor hová lehajtanod a fejedet. Köszönöm, hogy értem vállaltad ezt, hogy Atyád házában nekem is legyen hajlékom. De köszönöm az átmeneti szállást is ezen a földön, azt, hogy van hol laknom. Uram, légy könyörületes a hajléktalanokhoz!

Deák Ferenc tér. Megszakítom az utazást, mert vásárolok a Huszár Gál könyvesboltban. Haladok felfelé a mozgólépcsőn, és látom, hogy a másik oldalon sokan lefelé haladnak. Jézusom, eszembe jut a te szavad: „Bizony, bizony mondom néktek: meglátjátok a megnyílt eget és az Isten angyalait, amint felszállnak és leszállnak az Emberfiára.” Hadd legyek én is angyalod, követed! Jákób még létrán látta közlekedni az angyalokat, de nekik bizonyosan éppen olyan könnyű volt ez, mint nekem a mozgólépcsőn. Milyen nehéz lenne, ha csak álló lépcsőn, saját erőmből juthatnék fel. Uram, köszönöm, hogy veled a nehéz út is könnyű. Utazom a metrón. A Deák tértől folytatom utamat. Itt van Budapest legnagyobb evangélikus temploma. Hálát adok, Uram, az „evangélikus szigetért” és egész egyházunkért. Kérlek, áldd meg az igehirdetőket és igehallgatókat, a püspököket és egyházunk elöljáróit, iskoláinkat az ott oktatókkal és tanulókkal, múzeumunkat és könyvesboltjainkat, kántorokat és az egyházi zene munkásait, szeretetintézményeinket az azokban szolgálókkal és gondozottakkal együtt. Elevenítsd meg egyházunkat Szentlelkeddel, hogy áldásodat sugározhassa embertársaink felé.

Kossuth Lajos tér. Hazánk szíve dobog itt, hiszen itt áll a Parlament gyönyörű épülete. Istenem, köszönöm, hogy fenntartod a törvényes rendet. Segítsd a törvényhozás felelős munkáját, a tanácskozások menetét. Add, hogy a kormányzó pártok és az ellenzék ne egymást támadva, hanem egymást segítve fáradozzanak hazánk jövendőjén, hogy csökkenjenek a társadalmi feszültségek, és visszaszoruljon a bűnözés. Ahogy továbbutazom a metrón, észre sem veszem, hogy nemcsak irdatlan földtömeg van fölöttem, hanem ott hömpölyög a Duna óriási víztömege is. Uram, köszönöm, hogy oltalmazol akkor is, amikor semmi veszélyt nem látok, ami elpusztíthatná életemet. Őrizd meg a mélységben dolgozókat, a metró új vonalainak építőit, a bányászokat is.

Batthyány tér. A sok fővárosi áruház egyike található itt. Köszönöm, Uram, hogy megvásárolhatom mindazt, ami életem fenntartásához szükséges. Óvj meg az elégedetlenségtől és a kapzsiságtól. Segíts, hogy a csalfa reklámok helyett rád figyeljek, aki az egy szükségeset kínálod csendben és ingyen. A kereskedelemben dolgozókat ajándékozd meg tiszta kézzel, és fáradságos munkájukban segítsd őket, éppúgy, mint a többi munkaadót és munkavállalót.

Moszkva tér. Idegen ország fővárosáról kapta nevét. Istenem, aki a világ minden országának ura vagy, kormányozd irgalmaddal ezt a világot. Ne engedd háborúskodni a népeket. Ne engedd, hogy a nagyhatalmak rákényszerítsék hatalmukat a kis népekre. Fékezd meg a gyűlölködést és a terrorizmust. Sok országban üldözik követőidet. Mentsd meg őket, és segítsd hatalmaddal a misszió munkásait, hogy szeretetedet Jézusban sokan megismerjék.

Déli pályaudvar. Végállomás. Uram, nemcsak a metró, hanem saját földi életem végállomásához is elérkezem nemsokára. De tudom, hogy ez nem más, mint megérkezés. Korom miatt a metrón ingyen utaztam. Velem együtt ingyen érhetik el az örök célt azok is, akiknek itt, a metrón jegyet kellett váltaniuk. A jegyváltást – a megváltást – te, Uram, drágán megfizetted. „Soha én ezt nem tudom meghálálni, Jézusom!”

Marschalkó Gyula


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új keyelem
Liturgikus sarok
Énekeljük az istentiszteletet?
Élő víz
Földrengések
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Rákoscsaba ünnepe
Együtt - a jövőért
Keresztutak
In memoriam dr. Dobos Károly
Brassói emlék
Krisztus békéje teszi erőssé a keresztények egységét
A bajbajutottak szolgálatában
"Nem tudok jó lenni..."
Evangélikusok
Licisták vendégségben
Áttörés 2017-ben?
e-világ
Egyházkerületünk az internet országútján
Lelkiismeret-vizsgálat
Keresztény szemmel
Salamon töke
Hála, pénz
Csodák pedig vannak
Pálfordulás
A hét témája
A híd
Miképpen mi is...?
Imalecke
Zarándokének ma
evél&levél
Csak az igazat!
Válasz
Pótcselekvésre pótcselekvés (Keresztgyalázások)
Közlemények, nyilatkozatok
A liturgikus rend reformja
Hirdetési díjak az Evangélikus Életben 2004. február 1-Jétől
A közelmúlt krónikája
Doni emlékezés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Meghitt órák Molnár-C. Pál egykori műtermében
Balogh János: Túrkevétől Óceániáig
Előszó
Meghívó
Protestantizmus és európai kultúra
Kölcsey Ferencre emlékeztek
A vasárnap igéje
A cselekvő Szeretet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 4 Zarándokének ma

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster