EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 4 - A bajbajutottak szolgálatában

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

A bajbajutottak szolgálatában

Beszélgetés Lehel Lászlóval, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat igazgatójával

Kokónál repetáznak a gyerekek
Az 1991-ben alakult Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat (MÖSZ) Magyarország egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert segélyszervezete (kiemelten közhasznú szervezet). Alapítói között ott találjuk a történelmi protestáns egyházakon kívül a metodista, unitárius és ortodox egyházakat, valamint bel- és külföldi magánszemélyeket. A nemzetközileg is elismert segélyszervezet közel száz munkatárssal dolgozik, jelen van a világ különböző válságövezeteiben. A MÖSZ igazgatója, Lehel László evangélikus lelkész január 11-én a Deák téri gyülekezet meghívásának eleget téve tartott előadást a szolgálat szerteágazó tevékenységéről. A szeretetvendégséget követően kértünk interjút tőle.

– A világ mely területén van most leginkább szükség az önök segítségére, aktív közreműködésére?

– Több nemzetközi helyszínen vagyunk jelen. Pillanatnyilag két közel-keleti országra összpontosul segítségnyújtásunk: Irakra és Afganisztánra. Mindkét helyen nagyon komoly nemzetközi munka folyik, nem közömbös, hogy egy magyar protestáns segélyszervezet egy muzulmán közegben dolgozhat. Az ezzel ellentétes híresztelésekkel szemben a lakosság részéről nagyon szívélyes fogadtatásban részesültünk. Mindkét országban iskolákat építünk vagy újítunk fel, a magyar árakhoz viszonyítva meglehetősen kedvező feltételek között. Hat-tíz millió forintból megoldható olyan iskolák létesítése, ahol 500-1000 gyermek tanulhat kulturált körülmények között.

– Mióta vannak jelen ezekben az országokban?

– Irakban tavaly óta, Afganisztánban pedig 2001 decembere óta dolgozunk. Nem ez az első eset, hogy ilyen közegben tevékenykedünk. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy Csecsenföldön 1995 óta vagyunk jelen. Az a tapasztalatunk, hogy az ilyen krízisövezetekben a lakosság nyitottan fogadja a külföldi segítségnyújtást. Különösen ha ez egy kis ország és nem egy világhatalom képviseletében történik.

– Milyen nemzetközi partnereik vannak?

– Több mint tízezer hazai támogatónk van, mindemellett igyekszünk nemzetközi forrásokat is mozgósítani. Szoros együttműködésben állunk az ACT Internationallel. Ezt a szövetséget, amely az egyházi hátterű segélyszervezeteket tömöríti, az Egyházak Világtanácsa és a Lutheránus Világszövetség hozta létre. Támogatóként megemlíthető az EU Humanitárius Szervezete, az ECHO, amely évente több száz millió eurót költ segélyezésre úgy, hogy ezeket az összegeket segélyszervezeteken keresztül juttatja el a rászorulókhoz. A magyarországi segélyszervezetek közül eddig egyedül a MÖSZ írhatott alá együttműködési megállapodást az ECHO-val, ez az alapja annak, hogy pályázhatunk az Európai Unió pénzforrásaira. Az eddigiek során több ország külügyminisztériuma is támogatta már munkánkat.

Egy másik fontos támogató lehet a mindenkori magyar kormány, hiszen az Európai Uniónak van egy olyan elvárása, mely szerint a nemzeti jövedelem egy bizonyos százalékát fel kell használni humanitárius és fejlesztési célokra – ennek egy töredékét használja fel pillanatnyilag Magyarország –, így a magyar külügyminisztérium is támogatóvá válhat. A jelenlegi kormány külügyminisztériuma eddig nem támogatott minket. (Az előző kormányzati ciklus alatt ötvenmillió forinttal járult hozzá a tárca a munkánkhoz.)

– A nemzetközileg elismert partnerekkel való megállapodás, együttműködés egyfajta minőségbiztosítást is jelent a MÖSZ számára. Mennyiben alakult át a szervezett segítségnyújtás az elmúlt években? Mindannyian emlékszünk még arra az időszakra, amikor spontán indultak el a teherautók mindenféle hasznos holmival, és önkéntesek igyekeztek segíteni legjobb tudásuk szerint…

– Ma már nem abból áll a segélyszervezeti munka, hogy valamit összegyűjtök, gyorsan szétosztom, majd távozom. Nagyon átgondolt, szervezett és tervezett munkává vált ez a szolgálat, amelynek nagyon komoly pénzügyi háttere és elszámolási kötelezettsége van. Egy segélyakciót minden részletében alaposan meg kell tervezni, ha valóban segíteni akarunk, és nem a felszíni problémákkal foglalkozunk.

– A humanitárius segítségnyújtáson kívül tevékenységük másik alappillére a Magyarországon végzett szociális munka…

– Van egy elég kiterjedt intézményhálózatunk: 16 intézménnyel rendelkezünk. Ezek többsége az ország keleti régiójában helyezkedik el – nem véletlenül. Szerteágazó munkát végzünk, vannak olyan feladatok, amelyeket átvállaltunk az államtól. Ezekre természetesen megkapjuk a támogatást az önkormányzatokon vagy az illetékes hivatalokon keresztül. Ám vannak olyan feladatok is, amelyekre csak részleges állami támogatást kapunk, mégis felvállaltuk őket, mert fontosak a számunkra. Jelenleg egyik legfontosabb intézményünk a Budapest déli területét ellátó drogambulanciánk. Itt fontos megjegyeznem, hogy saját anyagi erőforrásainkból tartjuk fenn ezt a létesítményt. A családok átmeneti otthonait több városban is működtetjük. Krízishelyzetbe került embereknek próbálunk meg ezekben segíteni, akiknek a tartós munkanélküliség, a családon belüli erőszak vagy az alkohol miatt zsákutcába került az életük. Szociális központjainkban többek között gyermekjóléti szolgálat, munkaközvetítés, szociális étkeztetés, a hajléktalanok számára nappali melegedő, illetve jogsegélyszolgálat működik, de foglalkozunk házi betegápolással és a nyugdíjasok számára tanácsadással is.

– Milyen irányelvek szerint végzik munkájukat?

– Igyekszünk a szociális kihívásokra reagálni és komplex ellátást biztosítani, keresztény hitünkre alapozva minden tettünket. Fontos az elkötelezettség, a szakmai hozzáértés és természetesen a munkatársaink folyamatos képzése is.

– Magyarország kis ország, mégis négy segélyszervezet működik hazánkban, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A sok bába közt nem vész el a gyerek? Hogyan értékeli a hazai segélyszervezetek egymáshoz való viszonyát?

– Az itthoni helyzet nem jobb és nem rosszabb az általunk külföldön tapasztaltaknál. Nyilvánvaló, hogy egy olyan országban, ahol a katolikusok vannak többségben, a protestáns egyházak összefognak, és közös szervezetet hoznak létre. Inkább azt hangsúlyoznám, hogy a feladatmegosztás a lényeges. Ami bennünket illet, fontos azt látnunk, hogy mi nagyon erősek vagyunk a nemzetközi humanitárius munkában. Mi voltunk az elsők, akik külföldön megjelentünk, és azóta is tartósan jelen vagyunk egy-egy országban. Jó lenne azt mondani, hogy minden esetben mi koordináljuk a segélyakciókat. Nos, ez nem mindig sikerül. Ennek ellenére jó a kapcsolat a segélyszervezetek között, figyelünk egymás munkájára.

– Hogyan értékeli a kormányzati szervekkel való együttműködésüket?

– A szociális vonalon semmilyen törést nem tapasztaltunk. Ugyanolyan az együttműködés, mint korábban, olyan szakemberekkel dolgozunk, akik a jelek szerint pontosan tudják, hogy ebben a munkában minden szereplőre szükség van. Más a helyzet a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma esetében. Több javaslatot is tettünk az együttműködésre vonatkozólag, de eddig nem érkeztek pozitív visszajelzések. Úgy gondolom, hogy a humanitárius munkát nem lenne szabad politikai irányvonalak mentén felszabdalni.

Szabó Szilárd


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új keyelem
Liturgikus sarok
Énekeljük az istentiszteletet?
Élő víz
Földrengések
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Rákoscsaba ünnepe
Együtt - a jövőért
Keresztutak
In memoriam dr. Dobos Károly
Brassói emlék
Krisztus békéje teszi erőssé a keresztények egységét
A bajbajutottak szolgálatában
"Nem tudok jó lenni..."
Evangélikusok
Licisták vendégségben
Áttörés 2017-ben?
e-világ
Egyházkerületünk az internet országútján
Lelkiismeret-vizsgálat
Keresztény szemmel
Salamon töke
Hála, pénz
Csodák pedig vannak
Pálfordulás
A hét témája
A híd
Miképpen mi is...?
Imalecke
Zarándokének ma
evél&levél
Csak az igazat!
Válasz
Pótcselekvésre pótcselekvés (Keresztgyalázások)
Közlemények, nyilatkozatok
A liturgikus rend reformja
Hirdetési díjak az Evangélikus Életben 2004. február 1-Jétől
A közelmúlt krónikája
Doni emlékezés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Meghitt órák Molnár-C. Pál egykori műtermében
Balogh János: Túrkevétől Óceániáig
Előszó
Meghívó
Protestantizmus és európai kultúra
Kölcsey Ferencre emlékeztek
A vasárnap igéje
A cselekvő Szeretet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 4 A bajbajutottak szolgálatában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster