EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 41 - A Krisztusban elrejtett élet gazdagsága

A vasárnap igéje

Szentháromság ünnepe után 18. vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

A Krisztusban elrejtett élet gazdagsága

1Jn 3,18–24

Megszámlálhatatlanul sokféle ötlet, javaslat, különböző vallások gyökeréből felnövekvő életvezetési gyakorlat kínálatában élünk. Mind azt célozza, hogy helyére kerüljön, vagy újra egyensúlyba billenjen az, amit az emberek elveszettnek, megbomlottnak éreznek az életükben. A piac roskadásig rakott pultjai arról árulkodnak, hogy nagy a kereslet. Sokan térnek vissza azért, hogy újra és újra válogassanak, hogy mást és mást próbáljanak ki. Szeretetet adni és elfogadni gyakran mégsem sikerül. Az ember nem képes önmagával tisztába jönni. A szorongásoktól, félelmektől mentes élet csak álom marad. Pedig jó lenne érezni, hogy a világ nemcsak az ember kényére-kedvére kiszolgáltatott valóság, hanem van valaki, aki mindennél hatalmasabb, és kezében tart mindent. Ez a tapasztalat biztonságot adna, és a jövő reményét jelentené. János apostol szavai végigkísérték a kereszténység két évezredét, felkínálva minden kor emberének, hogy ne tétován keresgéljen, hanem rátalálhasson az igazi kincsre. Hiszen Isten mindenki számára lehetővé tette a Krisztussal való közösség, a bűnbocsánat, a minden körülmények között elfogadó isteni szeretet átélését.

Az egyre inkább elértéktelenedő, kiüresedő szavak korában különösen nagy értéke van a megtapasztalható, kézzelfogható valóságnak. Aki azonban az igazságból való, aki Krisztushoz tartozik, annak a szeretet cselekvése életforma, és nem valamiféle elvárásoknak megfelelni akaró kényszeredett magatartás. Erről tanúskodik az apostol, amikor úgy beszél a cselekvő szeretetről, mint az emberek számára is látható jelről. Mert – és ez különösen időszerű – létezik még olyan élet, amely nem örömpótlékokba, hanem a szeretet adásának és elfogadásának csodájába merülhet el. Ha a keresők ezt a felismerést a keresztény emberen, családon, gyülekezeten, azaz rajtunk keresztül élik át, akkor küldetésünk gyümölcseként örülhetünk ennek.

Tudjuk azonban, hogy ez nem kiváltság. Nem is egy tökéletességet elért állapot eredménye. A Krisztusba vetett hit, az ő követésének mindennapi valósága önmagunkról is teljes képet ad: olyat, amelyben meglátjuk hibáinkat, bűneinket is. Szívünk elítél, de ez nem taszít kétségbeesésbe, mert „Isten mégis nagyobb a mi szívünknél”. Akárhányszor Krisztus keresztjére tekintünk, a mélységek mélységével szembesülünk, azzal a sorssal, amely nélküle a mi részünk is lenne. De azt is tudjuk, hogy ebből az áldozatból számunkra élet fakadt. Ha az ember enélkül, egyedül szembesül önmagával, akkor be kell csapnia magát ahhoz, hogy ne kelljen tudomást vennie mindarról, ami nehezen elhordozható. Ebből nem felszabadultság, hanem a valóságtól való kábult elszakadás fakad. Az erre következő kijózanodás mindig keserű. Ezzel szemben az Isten mindennél nagyobb szeretetére való hagyatkozás az újrakezdés mindennapi erejét, örömét adja.

De valóban egész életen át tartó lehetőségünk van rá, hogy szeressünk, szeretetet kapjunk? Hogy Isten erejével mindennap újat kezdjünk, és reménységgel tekintsünk a jövőbe? Vagy a kezdeti, szalmaláng-lobbanású lelkesedés elmúltával, az első próbatételek után mi is az életmódpiac kiábrándult keresgélői között találjuk magunkat? „Aki pedig megtartja az ő parancsolatait, az őbenne marad, és ő is abban; és ezt, hogy ő bennünk van, abból tudjuk meg, hogy a Lelkéből adott nekünk.” A Vigasztaló, a Pártfogó, az evangélium igazságát mindig szívünkre helyező, a hitet újból megerősítő Szentlélek nekünk adatott. Az ő műve, ha rá tudunk csodálkozni Isten szeretetére. A minden emberi számításon túl Krisztusra hagyatkozó, megtartó hit is egyedül az ő műve. Ő a biztosíték arra, hogy ne akarjunk elszakadni attól, aki az élhető emberi életet és az örök jövőt ajándékozta nekünk.

A Szentháromság ünnepe utáni vasárnapok mostani periódusában ez az istentiszteletek összefoglaló gondolata: „Éljünk elhivatásunkhoz méltóan.” A szeretet megélésében, a hit erejében járni valóban küldetésünk, hiszen Urunk ránk bízta a jó hír továbbadását. Azt azonban ne feledjük, hogy ez csak az ő kegyelméből valósulhat meg. Ahogyan a vasárnapi istentisztelet zsoltárával könyörgünk: „Adj békességet, Uram, azoknak, akik benned bíznak, hallgasd meg azokat, akik segítségül hívnak téged! Láttasd meg velünk, Uram, kegyelmedet, és segítsd meg népedet, hogy hűség sarjadjon a földből, és igazság tekintsen alá a mennyből.”

Imádkozzunk!

Urunk, adj nekünk életet, amely soha nem fárad el szeretetet adni. Adj nekünk hitet, amely bátor szembenézni bűneinkkel, és hozzád fordulni megújulásért. Adj Lelkedből, hogy mindvégig a tiéd maradjunk. Ámen.

Ördög Endre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az anglikán liturgiáról
Élő víz
Miért tűri Isten az emberi gonoszságot?
Egér a kamrában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Népfőiskolai nap Sárszentlőrincen
Nyíregyházi lépték
Orgonaszentelés Győrben
Láss, ne csak nézz!
Emlékszel?
Carpe diem!
Keresztutak
Október 6. – nemzeti gyásznap
A burgenlandi új harang hangja
Bajor–magyar lelkésztovábbképzés
Comenius projekt
Lelkigondozók gyűlése
Nyolcvanéves a Fébé
Sáfártovábbképzés az EKE presbiteri hétvégéjén
Evangélikusok
Ami minden értelmet meghalad
Zsivora György, a sárszentlőrinci népfőiskola névadója
e-világ
Szabad szoftverek mindenkinek a letoltes.lutheran.hu oldalon
Keresztény szemmel
A múltról a jövőért
Gyülekezeti munka-istentisztelet
Az erőszak legyőzésének évtizede
A hét témája
Állam és egyház az egyesült Európában
Megfelelőek a jogi alapok – interjú Gulyás Kálmán államtitkárral
Érzékeny téma, külföldi előadók – beszélgetés ifj. dr. Fabiny Tiborral
A közelmúlt krónikája
Egyházi ügyek
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Örök örökségünk
Zenés diákévek
Rákóczi postájától napjainkig
A vasárnap igéje
A Krisztusban elrejtett élet gazdagsága
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Önpusztító gondolatok
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 41 A Krisztusban elrejtett élet gazdagsága

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster