EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 41 - Érzékeny téma, külföldi előadók – beszélgetés ifj. dr. Fabiny Tiborral

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Érzékeny téma, külföldi előadók – beszélgetés ifj. dr. Fabiny Tiborral

Az Állam és egyház az egyesült Európában címmel megrendezett konferencia egy evangélikus előadóval is büszkélkedhetett. A hitvalló mozgalmak Amerikában témát feldolgozó beszélgetést ifj. dr. Fabiny Tibor vezette. A hermeneutikával, azaz szövegek értelmezésével foglalkozó irodalomtörténész kérésünkre lapunk olvasóival is megosztotta véleményét és benyomásait a szimpóziummal kapcsolatban.

– Megítélésem szerint – bár mindenkit meghívtak – mégis inkább a kisegyházak képviselői jöttek el erre a tudományos ülésre, a történelmi felekezetek részéről mintha tudatosan távol maradtak volna… Egy másik észrevételem az, hogy az összes nagyobb előadást külföldiek tartották, magyar szakemberekre – az utolsó nap kivételével – „csak” korreferátumokat, illetve csoportos beszélgetéseket bíztak. Ez feltehetően a konferencia „érzékeny” témájából is adódik.

– Úgy véli, a szervezők azt nem merték alaposabb vizsgálat tárgyává tenni, hogy hazánkban milyen az állam és az egyház viszonya?

– Azzal együtt, hogy ezt a konferenciát nagyon jó kezdeményezésnek tartom, úgy érzem, hogy a közelmúlt még bizony nagyon is közeli, egyes dolgokat nem vagy csak nagyon finoman megfogalmazva merünk kimondani. Egy új nemzedéknek kell felnőnie ahhoz, hogy a személyes érintettségből adódó sebeken, az esetleges önigazolás-keresésen túl a valóságot tudjuk megmutatni. Ez a nemzetközi konferencia ezt annyiban segítette, hogy rámutatott a téma több megközelítési lehetőségére.

– Az esetlegesen eltérő vélemények és megállapítások nyomán nem mindig születnek egyértelmű megoldások. Sokszor csak újabb megválaszolásra váró kérdések merülnek fel.

– Egyetértek. Ezzel a szimpóziummal kapcsolatban is érdemes elgondolkodni azon, hogy az állam és az egyház viszonyában a felekezetek ma vajon miként találják meg a saját identitásukat, és kerülik el azokat a csapdákat, amelyek a gazdasági-politikai összefonódásokból adódhatnának. Az egyház és az állam szétválasztását ezért is olyan lényeges hangsúlyozni. Én személy szerint úgy látom, hogy az egyháznak valóban egyházzá kell válnia. Dóka Zoltán egykori hévízgyörki lelkész – nagyon találóan – ezt így fogalmazta meg: „Nem szerencsés az, ha az egyház szekularizálódik, az állam pedig klerikalizálódik.” Ebben a három napban is azt akarták világossá tenni az előadók, hogy a szférákat szét kell választani.

– Ez egybecseng Luther két birodalomról szóló tanításával is.

– Reformátorunk szerint el kell választani egymástól az e világi hatalmat, a kardot, illetve az egyház, a kulcsok hatalmát, vagyis az evangélium hirdetését és a szentségek kiszolgáltatását. Ezt szem előtt tartva elmondhatjuk, hogy ez a szakmai tanácskozás nagyon is „evangélikus”.

– Ennek köszönhető, hogy elvállalta az egyik szekció vezetését?

– Többek között. Sokat foglalkoztam Ordass Lajos püspök életével és munkásságával, így az állam és az egyház tematika nagyon is érdekelt.

– Gondolom, emiatt olvashattam nevét az Állam és egyház: a kommunista modell címet viselő beszélgetés résztvevőié között is…

– Igen. Jó volt másokkal együtt szemügyre venni az úgynevezett „kommunista modellt”, amely attól, hogy az állam és az egyház szétválasztására épült, még jól is működhetett volna, ám ez a rendszer az „ellenséges elkülönítést” szorgalmazta. Érdekes, hogy ennek ellenére nagyon erős, kikerülhetetlen összefonódást figyelhettünk meg az állami és az egyházi vezetők között. Ez erősítette az államot, és gyengítette az egyházakat.

A kommunizmus négy évtizede alatt az egyházi vezetők között voltak hitvallók, kompromisszumkeresők és kollaboránsok. Szó volt a szekcióban arról, hogy a „puha diktatúra” az egyházak szempontjából azért volt veszélyesebb, mert az évtizedek nyomása következtében sokan lelkileg behódoltak a hatalomnak. Ezt a hatalom sokszor az egyházi emberek korrumpálásával érte el. Nehéz eldönteni, hogy a korrumpálás vagy a behódolás volt-e előbb.

– Beszéljünk arról a szekcióról is, amelynek nem egyszerűen tagja, hanem vezetője volt. Ebben a csoportban egy egészen más kérdést, nevezetesen az amerikai hitvalló mozgalmak huszadik századi történetét vizsgálták meg közelebbről.

– Amikor a szervezők azzal kerestek meg, hogy elvállalnám-e egy workshop vezetését, akkor arra gondoltam, hogy szívesen beszélgetnék másokkal is arról a témáról, amellyel a közelmúltban a helyszínen, vagyis az Amerikai Egyesült Államokban is sokat foglalkoztam.

– A mai magyar evangélikusok számára mennyiben „aktuális” ez a téma?

– A kérdés természetesen számunkra is tartogat tanulságokat. Az amerikai hitvalló mozgalmak felhívják például a figyelmet arra, hogy az egyház hajója nem halad, ha a vezetők rossz irányba fordítják a kormányt. Szembesítenek azzal a ténnyel, hogy milyen fontos szerepe van az alulról jövő kezdeményezéseknek, az olyan „megmozdulásoknak”, melyeknek a hívők belső meggyőződése a motorja. Végül pedig emlékeztetnek arra, hogy mindenkor – amint egykor a kommunizmusban, úgy ma a szekularizált társadalomban is – meg kell, hogy valljuk hitünket.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az anglikán liturgiáról
Élő víz
Miért tűri Isten az emberi gonoszságot?
Egér a kamrában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Népfőiskolai nap Sárszentlőrincen
Nyíregyházi lépték
Orgonaszentelés Győrben
Láss, ne csak nézz!
Emlékszel?
Carpe diem!
Keresztutak
Október 6. – nemzeti gyásznap
A burgenlandi új harang hangja
Bajor–magyar lelkésztovábbképzés
Comenius projekt
Lelkigondozók gyűlése
Nyolcvanéves a Fébé
Sáfártovábbképzés az EKE presbiteri hétvégéjén
Evangélikusok
Ami minden értelmet meghalad
Zsivora György, a sárszentlőrinci népfőiskola névadója
e-világ
Szabad szoftverek mindenkinek a letoltes.lutheran.hu oldalon
Keresztény szemmel
A múltról a jövőért
Gyülekezeti munka-istentisztelet
Az erőszak legyőzésének évtizede
A hét témája
Állam és egyház az egyesült Európában
Megfelelőek a jogi alapok – interjú Gulyás Kálmán államtitkárral
Érzékeny téma, külföldi előadók – beszélgetés ifj. dr. Fabiny Tiborral
A közelmúlt krónikája
Egyházi ügyek
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Örök örökségünk
Zenés diákévek
Rákóczi postájától napjainkig
A vasárnap igéje
A Krisztusban elrejtett élet gazdagsága
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Önpusztító gondolatok
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 41 Érzékeny téma, külföldi előadók – beszélgetés ifj. dr. Fabiny Tiborral

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster