EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 41 - Szabad szoftverek mindenkinek a letoltes.lutheran.hu oldalon

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Szabad szoftverek mindenkinek a letoltes.lutheran.hu oldalon

Hogyan kerül egy evangélikus egyházi honlapra szoftvergyűjtemény? A válasz egyszerű: öt éve folyik a gyülekezeti számítógépes program, és ennek kapcsán száznál több egyházközség jutott korszerű számítógéphez. A gépek használatához pedig nem elég a „vas”, kellenek a programok is.

A gyülekezeti gépekhez adott szoftverkínálatot folyamatosan fejlesztettük, most pedig az interneten elérhetővé tettük mindenki számára.

A szoftverkollekció összeállításának szempontjai a következők voltak. Széles tevékenységi kör: szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatnyilvántartás, grafika, képek kezelése, internet, vírusvédelem és biztonság. Minőség: megbízható, jó minőségű programok legyenek. Jogtisztaság és olcsóság: lehetőleg ne kerüljenek pénzbe a szoftverek, de legyenek jogtiszták.

Azt gondolnánk, hogy az utolsó szempontot a legnehezebb kielégíteni, hiszen a jogtiszta szoftver pénzbe kerül (például a Windows). És mivel drága, sokan nem is veszik meg, hanem lemásolják. Éppen ez az, amit szeretnénk elkerülni: fontos számunkra – informatikusként és keresztény emberként egyaránt –, hogy mindennapi munkánk során jogtiszta szoftvereket használjunk. Ha nem ezt tennénk, az olyan lenne, mintha az asztalos lopott gyaluval vagy a taxis lopott autóval keresné a kenyerét. Ugyanakkor jó lenne a költségeket minél nagyobb mértékben csökkenteni – ha lehetséges, akár nullára. És erre meg is van a mód: az internet korszakában egyre több az ingyenes, úgynevezett szabad szoftver, amely bárki számára ellenszolgáltatás nélkül elérhető. Sőt az ilyen programok jó részének a forráskódja is nyilvános, így például a magyarításuknak sincsen akadálya. Ezeket a programokat általában programozók csoportjai fejlesztik, internetes kapcsolattartás mellett, a szabad idejükben. Egyes programokon akár több százan is dolgoznak, s ha egy felhasználó elakad, e-mailben segítséget kérve általában még aznap választ kap a kérdéseire.

A szabad szoftverek ingyenes közreadásának az az alapja, hogy a programokba ültetett tudás olyan kincs, melyet mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni. Az a közösségi összetartás és önzetlen segítőkészség, melyet a szabad szoftverek fejlesztése kapcsán látunk, sok esetben példa lehet a keresztények számára is.

Mit is találunk a letoltes.lutheran.hu oldalon? Olyan szabad szoftvereket, melyek a gyülekezetek (és bárki más) munkáját is megkönnyíthetik. Melyek ezek? Az OpenOffice.org magyar nyelvű irodai programcsomag, mely a Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) ingyenes alternatívája. Az OpenOffice.org ismeri a Microsoft Office állományait, megnyitja és írja is őket. Az adatok HTML formátumba is menthetők, tehát a program honlapkészítéshez is használható. Megtalálható továbbá a Mozilla nevű ingyenes, magyar nyelvű böngésző, mely a Microsoft Internet Explorer versenytársa. Kevésbé érzékeny a biztonsági hibákra, csakúgy, mint az Outlook Express levelezőprogramot helyettesítő Thunderbird, mely többek között beépített segédeszközzel is rendelkezik a nem kívánt levelek (spamek) kiszűrésére. Az érdeklődők rendelkezésére áll a GIMP képszerkesztő program és az Irfanview képnézegető, valamint a Süni evangélikus nyilvántartó program. Vannak biztonsági programok is, például automatikus mentést végző (Cobian Backup), víruskereső (Avast!), tűzfal (Sygate Personal Firewall), internetes betörőprogramok ellenszérumai (ad-ware és spy-ware).

Tudni kell, hogy ezek a programok is folyamatosan fejlődnek, újabb és újabb funkciókkal bővülnek. Ezért a honlapot rendszeres frissítéssel tartjuk naprakészen, így innen mindig elérhető a programok legfrissebb változata. A letoltes.lutheran.hu látogatását egyaránt ajánljuk gyülekezeti számítógépet használóknak, lelkészeknek és hétköznapi internetezőknek.

Bogdányi Gábor – Mesterházy Attila


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az anglikán liturgiáról
Élő víz
Miért tűri Isten az emberi gonoszságot?
Egér a kamrában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Népfőiskolai nap Sárszentlőrincen
Nyíregyházi lépték
Orgonaszentelés Győrben
Láss, ne csak nézz!
Emlékszel?
Carpe diem!
Keresztutak
Október 6. – nemzeti gyásznap
A burgenlandi új harang hangja
Bajor–magyar lelkésztovábbképzés
Comenius projekt
Lelkigondozók gyűlése
Nyolcvanéves a Fébé
Sáfártovábbképzés az EKE presbiteri hétvégéjén
Evangélikusok
Ami minden értelmet meghalad
Zsivora György, a sárszentlőrinci népfőiskola névadója
e-világ
Szabad szoftverek mindenkinek a letoltes.lutheran.hu oldalon
Keresztény szemmel
A múltról a jövőért
Gyülekezeti munka-istentisztelet
Az erőszak legyőzésének évtizede
A hét témája
Állam és egyház az egyesült Európában
Megfelelőek a jogi alapok – interjú Gulyás Kálmán államtitkárral
Érzékeny téma, külföldi előadók – beszélgetés ifj. dr. Fabiny Tiborral
A közelmúlt krónikája
Egyházi ügyek
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Örök örökségünk
Zenés diákévek
Rákóczi postájától napjainkig
A vasárnap igéje
A Krisztusban elrejtett élet gazdagsága
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Önpusztító gondolatok
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 41 Szabad szoftverek mindenkinek a letoltes.lutheran.hu oldalon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster