EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 41 - Zsivora György, a sárszentlőrinci népfőiskola névadója

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Zsivora György, a sárszentlőrinci népfőiskola névadója

Kétszáz évvel ezelőtt, 1804. augusztus 25-én született a Tolna megyei Sárszentlőrincen Zsivora György kiskőrösi származású takácsmester és Madár Zsuzsanna György nevű gyermeke. A keresztség szentségében a falu akkori lelkésze, Nagy István – a későbbi dunántúli püspök – részesítette. A hétgyermekes családapa egy tragikus kocsibaleset következtében fiatalon elhunyt, de a lelkipásztor minden segítséget megadott az eszes gyermek továbbtanulásához.

György a helyi elemi iskolai évek után 1813-ban a soproni Líceumba került. Tanárai közül a legnagyobb hatással Magda Pál statisztikus, a neves társadalomtudós volt rá. Felsőfokú tanulmányait a pozsonyi evangélikus főiskolán folytatta, ahol bölcsészetet, teológiát és jogot tanult. Amikor Pesten 1827-ben letette az ügyvédi vizsgát, szoros kapcsolatba került a nála mindössze egy évvel idősebb Deák Ferenccel, akivel egy ideig együtt is jurátuskodott. Ügyvédi gyakorlata közben élénk érdeklődést tanúsított az irodalmi élet iránt. Amikor rábízták a Közhasznú Ismeretek Tárának felügyeletét, többek között Kisfaludy Sándorral is levelezett.

Élete érdekes fordulatot vett, amikor Sárszentlőrinc akkori földesura, gróf Apponyi Antal – akkor párizsi magyar nagykövet – nevelőt és úti kísérőként magántitkárt keresett a fiának. Balassa János lelkipásztor ekkor Zsivora Györgyöt ajánlotta a követ figyelmébe. A tehetséges ifjú így három évet Párizsban tölthetett. Ott nemcsak francia nyelvtudását tökéletesítette, hanem akadémiai megbízásból a francia nyelvű könyvek és kéziratok magyar vonatkozásairól is tudósított. (Jelentéseit számos más dokumentummal együtt ma is őrzi a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattára.)

Zsivora Györgyöt tudományos munkája elismeréseként a Magyar Tudós Társaság 1833. november 15-én levelező tagjává választotta. Hazajövetele után Pesten telepedett le, számos cikket írt a Tudománytárba és a Conversations-Lexikonba. Tagja lett a pesti evangélikus egyházközségnek, amely hamarosan presbiterré és jegyzővé választotta. Székács József Naplójában elismeréssel ír „a még fiatal, de már igen tisztelt egyénről”, aki erős magyarságtudata folytán csak magyarul volt hajlandó a presbiteri jegyzőkönyvet vezetni.

A reformkor éveiben a rendkívül becsületes, de ugyanakkor élelmes, eszes ügyvéd széles és befolyásos klientúrára tett szert; ő volt például a gazdag Wodiáner család ügyvédje is. Amikor Deák Ferenc 1848-ban igazságügyi miniszter lett, őt nevezte ki a Hétszemélyes Tábla váltóosztályának bírájává. A szabadságharc bukása után azonban visszavonult a magánéletbe, és mint ügyvéd számos birtokpert intézett. A magyar családok birtokviszonyait, kapcsolatait és genealógiáját senki nem ismerte jobban nála.

Az alkotmányosság helyreállása után mint kiváló jogtudós személyes meghívást kapott Scitovszky János bíboros prímástól 1860-ban az esztergomi tanácskozásra, I. Ferenc Józseftől pedig 1861-ben a budai országbírói értekezletre. Az uralkodó Csanád megyei főispánná nevezte ki. E terhes tisztet csak rövid ideig viselte: utóbb mint hétszemélynök, majd kúriai tanácselnök szerzett országos ismertséget és megbecsülést igazságos ítéleteivel, tiszta jellemével.

Egyre gyarapodó vagyonából Pest határában birtokrészeket vásárolt. A 19. század hetvenes éveiben rohamosan fejlődő főváros terjeszkedése és az ezzel járó kisajátítási eljárások sora megsokszorozta a földek bevételét. Az egykori szegény falusi takács fia azonban jól ismerte a Bibliát, és megfogadta Keresztelő János intését: „Akinek két köntöse van, egyiket adja annak, akinek nincs; és akinek van eledele, hasonlóképp cselekedjék.”(Lk 3,11; Károli-fordítás)

Jótékony, karitatív egyéniségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már a szabadságharc utáni években magára vállalta az idős Szentpéteri József ötvösmester évenkénti anyagi támogatását. Az akadémiai kézirattárban őrzött gyűjtőívek jelzik, hogy Zsivora a Nemzeti Casino mágnásainak pártfogását is kieszközölte „az elaggott művész” megsegítésére. Páratlan mértékű jótékonyságának legfőbb bizonysága az 1874-ben írt végrendelete. Ebben a sárszentlőrinci gyülekezetre nyolcezer, a bonyhádi gimnáziumra és a soproni líceumra öt-ötezer, a soproni tanítóképzőre, a pesti evangélikus gyülekezetre, a budapesti evangélikus főgimnáziumra és a protestáns árvaházra tíz-tízezer, a Bethesda kórházra, a Történelmi Társulatra, a Kisfaludy Társaságra, a Képzőművészeti Társulatra, a Jogászegyesületre és a Nemzeti Színház nyugdíjintézetére ezer-ezer forintot, a Magyar Tudományos Akadémiára pedig százezer forintot hagyományozott! E hatalmas adomány mértékét akkor mérhetjük csak fel, ha tudjuk: amikor Széchenyi István 1825-ben a Tudományos Akadémia alapítására hatvanezer forintot ajándékozott, ez az összeg egész évi jövedelmével volt egyenlő.

A sárszentlőrinci népfőiskola névadójának nemes példája legyen biztatás az utókor számára.

Dr. Fabiny Tibor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az anglikán liturgiáról
Élő víz
Miért tűri Isten az emberi gonoszságot?
Egér a kamrában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Népfőiskolai nap Sárszentlőrincen
Nyíregyházi lépték
Orgonaszentelés Győrben
Láss, ne csak nézz!
Emlékszel?
Carpe diem!
Keresztutak
Október 6. – nemzeti gyásznap
A burgenlandi új harang hangja
Bajor–magyar lelkésztovábbképzés
Comenius projekt
Lelkigondozók gyűlése
Nyolcvanéves a Fébé
Sáfártovábbképzés az EKE presbiteri hétvégéjén
Evangélikusok
Ami minden értelmet meghalad
Zsivora György, a sárszentlőrinci népfőiskola névadója
e-világ
Szabad szoftverek mindenkinek a letoltes.lutheran.hu oldalon
Keresztény szemmel
A múltról a jövőért
Gyülekezeti munka-istentisztelet
Az erőszak legyőzésének évtizede
A hét témája
Állam és egyház az egyesült Európában
Megfelelőek a jogi alapok – interjú Gulyás Kálmán államtitkárral
Érzékeny téma, külföldi előadók – beszélgetés ifj. dr. Fabiny Tiborral
A közelmúlt krónikája
Egyházi ügyek
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Örök örökségünk
Zenés diákévek
Rákóczi postájától napjainkig
A vasárnap igéje
A Krisztusban elrejtett élet gazdagsága
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Önpusztító gondolatok
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 41 Zsivora György, a sárszentlőrinci népfőiskola névadója

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster