EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 04 - „Emlékezzél a te Fiadra, vétkeimnek szép váltságára!”

A vasárnap igéje

Hetvened vasárnapja

Hozzászólás a cikkhez

„Emlékezzél a te Fiadra, vétkeimnek szép váltságára!”

Mt 9,9–13

Hetvened vasárnapja fordulatot jelent az egyházi esztendőben. Az idén ez különösképpen szembetűnő, mivel a korai húsvét miatt csak két vízkereszt utáni vasárnapot ünnepeltünk. De nem lettünk szegényebbek, hiszen így a szokottnál is jobban látható az ív, amely a karácsonyt, a testté lett Ige ünnepét nagypéntekkel és húsvéttal, ezzel az elválaszthatatlan egységet alkotó két ünneppel összeköti. Idén még hangsúlyosabb, hogy az igehirdetés alapigéi hetvened vasárnapjától húsvétig a karácsonykor testté lett Igének, Jézus Krisztus Urunknak a dicsőségét ragyogtatják felénk, hogy általa megváltásunk titka beépüljön életünk épületébe.

A kiváltságos három tanítványt a színeváltozás hegyén lenyűgözte Jézus Krisztus minden képzeletet meghaladó dicsősége. Szerették volna „belakni” ezt a ragyogást, de útjuk – Jézuséval együtt – „lefelé” vezetett. Szájukon a hallgatás pecsétje, hogy Jézus Krisztus dicsőségét a „lefelé tartás” alázatában és önmagát áldozatra szánó irgalmában ismerjék fel, és hirdessék, amikor eljön az ideje.

Máté elhívása ennek a különös dicsőségnek az egyik felvillanása. Becsülnünk kell az evangélistát, hogy boldogságát szűkszavúsága mögé rejti. Micsoda regényt lehetett volna kerekíteni ebből az eseményből! Ám ő csak a tényekről beszél. De hát nincs is izgalmasabb a ténynél: Jézus – a rá jellemző módon – nem törődik a társadalom előítéletével. Mélyre ereszkedik, megszólít egy vámszedőt, és a vámszedő elindul Jézus után. Egyetlen szó sem esik arról, hogy mit hagyott ott Lévi, milyen kockázatot vállalt, milyen áldozatot hozott. Az új név arról beszél, amit kapott: Isten ajándékát nem csupán nevében hordozza, hanem Jézusban ismeri föl, akit követ.

Jézus Krisztus dicsősége nem attól ragyogó, amit a kiváltságosok el tudtak volna dadogni az elmondhatatlanból, hanem ott villan fel, ahol tekintete ráesik arra, aki „lent” van. A tanítványságnak is ez a titka: komolyan venni ezt a csodát. A tanítvány nem propagandista, aki „felturbózza” a maga döntését. A tanítvány ajándékhordozó. Van, amiért szűkszavú és szerény lehet. Kétszeresen megindító ez az ajándék: csak Jézus követésre hívó szavából derül ki, hogy honnan szólít el, és csak az ő szava elég erős ahhoz, hogy a kényelmesen vámoló elinduljon Jézus követésének egy egész életen át tartó, izgalmas útjára. Előbb ismeri a töredelmet és a feloldó hívás erejét, mintsem meg tudná fogalmazni ezeknek a definícióját (Kempis Tamás után szabadon). Nem Máté döntésében, hanem az őt elhívó Jézus szavának erejében és irgalmában ragyog fel Krisztus dicsősége. De Máté boldog ebben az új minőségében. Boldogságát nem extázisban, hanem ünnepi vendégségben éli meg. Nem tagadja meg barátságát azoktól, akik vele együtt pokolravalónak számítottak. Új névvel, új emberként is ember marad. Nem mentegetőzik Jézus előtt az asztaltársaság miatt.

Jézus sem vonja ki magát Máté öröméből: elfogadja a meghívást, és nem feszeng ebben a különös társaságban. Tudja, hogy Máténak lesz még ideje megtapasztalni tanítványsága örömének a böjtjét. Nem félti a Mátéban elkezdődött újat a régi vonzásától. Jézus hívásának ereje Mátéban valóban nagyobb a régi környezet visszaszívó hatalmánál.

Máté örül. Jézus pedig nem emeli fel az ujját: Máté, csak óvatosan! Ő sem volt óvatos Lévivel: biztos volt a mélységben lévőknek a felé áradó, áldozatos szeretetében. Nem kért óvadékot Mátétól. Ellenkezőleg: ő tette le azt Mátéért. A tanítványok mind ezt tanúsítják, amikor örülnek. Ebből a tapasztalatból élnek: Jézus elhívott bennünket a „vámház asztalától”, és asztalhoz telepedett velünk, sőt magát adta nekünk. Ez a tény vonz, és nem az, amit a tanítvány még fel tud tálalni a magáéból körítésnek.

A farizeusok nagyon jól értik mindezt. Ezért is nem Lévi „Mátéságán” hüledeznek, hanem Jézuson botránkoznak meg. Máté megindul, a farizeusok pedig felindulnak, mint mindig. Vagy azon botránkoznak, hogy Jézus túl messzinek tűnik, vagy azon, hogy túlságosan közel jön.

Jézus és tanítványai pedig egyszerűen örülnek. Jézus azért, mert Lévi Mátévá gyógyult, Máté pedig azért, mert orvosára talált. A megdicsőülés hegye és a Golgota nincs is olyan messze egymástól!

Imádkozzunk!

„Ó, üdvösségünk, Jézusunk, / szerelmünk, vágyunk, örömünk, / világteremtő Istenünk, / ki végül egy vagy közülünk! / Miféle jóság késztetett, / hogy vétkeink magadra vedd, / hogy értünk kínhalálba menj, / s a halálból minket kiments? (…) E jóság legyen most velünk: / légy győztes bűneink fölött, / irgalmad útján vezess, / s arcoddal lelkünk betöltsed. Ámen.” („Iesu nostra redemptio…” Részlet a Himnuszok – Válogatás a Római breviárium himnuszaiból című kötetből. Fordította Farkasfalvy Dénes O. Cist. Szent István Társulat, Budapest, 1984. 242. o.)

Fehér Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Luther a papi szolgálatról
Élő víz
Gondolatok az imádkozásról
Hitünk titkai
Heti útravaló
Keresztutak
Vatikáni ima
Krisztus az egyház egyetlen fundamentuma
Szemelvények az ökumenikus imahét történetéből
Imahétnyitó istentisztelet
Az Egyházak Világtanácsa főtitkárának pásztori üzenete
A házigazda: Lengyelország
Buttiglione „új inkvizícióval” vádolja az Európai Parlamentet
Állam, egyház, politika
Imádsággal a bűnözők ellen
Jogunk van a megszólalásra
Hangfogó nélkül
Istenhívő lett az ateizmus bajnoka
Evangélikusok
„A történelmet nem tanulni kell, hanem megérteni”
Emlékezés Bácsi Sándorra
e-világ
Segélyszervezetek az interneten
Keresztény szemmel
A kereszténység utáni korban élünk-e?
Ellentámadásra készülnek a humanisták és az ateisták
Humanizmus – antihumanizmus
Pestises erkölcsi tudat
Visszhangok – böjt előtt
A menyasági koldus
A hét témája
Reményik-kiállítás
Reményik Sándorra emlékezünk
Eredj, ha tudsz!
evél&levél
Céltévesztés
Válasz a Céltévesztésre
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
Hetvenhat éve született Martin Luther King
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A fény lovagjaitól az Univerzális Életig
Színes rongyszőnyeg az élet…
Egy csepp emberség
A vasárnap igéje
„Emlékezzél a te Fiadra, vétkeimnek szép váltságára!”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Az Úr a megtört szív egyetlen menedéke
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 04 „Emlékezzél a te Fiadra, vétkeimnek szép váltságára!”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster