EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 04 - Hitünk titkai

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Hitünk titkai

Az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület 2005 tavaszán Hitünk titkai – Teológia Luther nyomán – mindenkinek címen tart előadás-sorozatot. A teológiát a hitről való gondolkodásnak tekintjük, tehát azt mondjuk, hogy a teológia elsősorban nem szakma (persze bizonyos mértékben az is), még kevésbé egy elit társaság tudománya, hanem végső soron minden hívő ember teológusnak tekinthető. Az egyes hívőn múlik, hogy értelmével mennyire védekezik a sokszor észrevétlenül jelentkező kísértés ellen, hagyja-e, hogy hitében elkényelmesedjen, elpuhuljon, vagy könnyedén, sokszor felelőtlenül csak régi paneleket recitáljon, így kitéve magát annak a veszélynek, hogy mondanivalója a világ számára hiteltelenné és erőtlenné válik, hogy aztán e mondanivaló hiányát éppen e világi szenvedélyek által próbálja meg pótolni.

A teológusi lét, a teológusi egzisztencia mindenekelőtt habitus, magatartásmód. Istent nemcsak teljes szívünkkel, lelkünkkel, hanem elménkkel is szeretnünk kell. A teológia az egész egyház tudománya. A 16. században azért győzhetett a reformáció, mert hitünk tanítását, a teológiát káték formájában kivitte a néphez. Hitünk alapvető kérdéseiről tehát beszélnünk kell. Tudnunk kell kérdezni, tudnunk kell válaszolni, s tudnunk kell még jobb kérdéseket feltenni. De persze csak akkor, ha kérdésfeltevésünket nem a paradicsomi kígyó „Valóban ezt mondta?” cinizmusa motiválja, hanem az a vágy, hogy Isten országának igazságát még jobban megismerhessünk, s annak titkát még nagyobb odaadással szemlélhessük.

Ezzel el is érkeztünk a sorozat címéhez: Hitünk titkai. A katolikus liturgiában hallhatjuk ezt a kifejezést: „Íme, hitünk szent titka.” Mi, a Bibliát szerető és olvasó protestánsok jól tudjuk, hogy a „titkok az Úréi, a mi Istenünkéi, a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a fiainkéi mindörökké” (5Móz 29,29). Szeretjük azt a fényt és világosságot, amelyet a Szentírásból kapunk, de gyakran elfeledkezünk arról, hogy maga a Szentírás tárja fel számunkra, hogy hitünk legnagyobb kérdései titkok maradnak. A felvilágosodás nyomán mi a racionalizmus gyermekei is vagyunk, ezért hajlamosak vagyunk mindent értelmünk segítségével megmagyarázni. Nem tiszteljük eléggé hitünk titkait, amelyek előtt csak levetett saruval jelenhetünk meg – itt minden emberi okoskodásnak, beszédnek el kell hallgatnia.

Sorozatunk előadói arról fognak majd szólni, hogy Isten rejtőzködő és kinyilatkoztató lénye, a testté létel, a kereszthalál, a feltámadás és az új élet, a kereszt formájú egyház s a végidő egyaránt misztérium. Mindezek hitünk titkai. Ám ahhoz, hogy e titkokhoz eljussunk, kérdeznünk, beszélnünk, „teologizálnunk” kell. Kicsiknek és nagyoknak, egyszerű hívőknek és neves teológusoknak egyaránt arra van szükségük, amit a Zsidókhoz írt levél szerzője Isten beszéde alapelemeinek (Károli fordítása szerint kezdő elemeinek) nevez (Zsid 5,12). Ezek a kezdő elemek egyszerre a legegyszerűbb és a legbonyolultabb dolgok.

Az e félévi program kezdetekor eddigi őrálló, vigyázó, hitvalló szolgálatunkat egy újabb biblikus kép árnyalatával gazdagíthatjuk: „Isten titkainak sáfárai” is szeretnénk lenni Pál apostol megbízása alapján (1Kor 4,1). Jézus az evangéliumokban többször beszélt a tanítványoknak Isten országának titkairól (Mt 13,11; Mk 4,11; Lk 8,10). A „müszterion” kifejezést az Újszövetségben Pál apostol használja a leggyakrabban, különösen az efezusiakhoz és a kolosséiakhoz írt leveleiben. Ez a titok mindenekelőtt Isten kegyelmének Pál apostolra bízatott oikonomiájára, „sáfárságára”, „üdvrendjére”, „üdvháztartására” vonatkozik (Ef 3,2). Pál küldetésének tartja – mint írja is –, hogy „világossá tegyem mindenki előtt, mi ama titok megvalósulásának a rendje, amely el volt rejtve öröktől fogva Istenben, mindenek teremtőjében” (Ef, 3,9). Tudjuk, hogy Pál apostol Krisztus és az ő egyházának kapcsolatát mint vőlegény és menyasszony kapcsolatát nevezte „felette nagy titok”-nak (Károli-fordítás, Ef 5, 32). Ezt tévesen a házasságra vonatkoztatták a jelölőnek tulajdonítván azt, ami a jelöltre vonatkozik. Róm 11,25-ben Pál Izrael és a pogányság sajátos üdvtörténeti kapcsolatát nevezi müszterionnak, azaz titoknak, a kolosséiakhoz írt levélben pedig egyszerre szól az Isten által elrejtett titokról (1,26–27), amelynek feltárása őreá bízatott, valamint Krisztus titkáról (2,2; 4,3). A Timóteushoz írt első levélben pedig a diakónusokkal kapcsolatban azt írja, hogy olyan emberek legyenek, „akikben megvan a hit titka tiszta lelkiismerettel” (3,9).

Január 13-án dr. Garádi Péter áhítata után a sorozat nyitóelőadását e sorok írója tartotta A rejtőzködő és a kinyilatkoztató Isten címen, rámutatva arra, hogy Luther írásaiban milyen gyakran jelenik meg Isten úgy, mint aki maszkot visel, mint aki elrejti önmagát az ember elől éppen azért, hogy kinyilatkoztassa önmagát. Isten „önmaga ellentétébe” rejtőző kinyilatkoztatása a kereszten valósult meg tökéletesen, ez mindnyájunk számára olyan tükör, amely egyszerre megriaszt és megvigasztal.

A sorozat további előadásai: február 10-én A testté létel misztériuma (dr. Reuss András); március 10-én A keresztfa titka (Véghelyi Antal); április 14-én A feltámadás és az új élet csodája (Rőzse István); május 12-én A kereszt formájú egyház titka (Böröcz Enikő); június 9-én A végidő titka (Ittzés János).

Ifj. dr. Fabiny Tibor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Luther a papi szolgálatról
Élő víz
Gondolatok az imádkozásról
Hitünk titkai
Heti útravaló
Keresztutak
Vatikáni ima
Krisztus az egyház egyetlen fundamentuma
Szemelvények az ökumenikus imahét történetéből
Imahétnyitó istentisztelet
Az Egyházak Világtanácsa főtitkárának pásztori üzenete
A házigazda: Lengyelország
Buttiglione „új inkvizícióval” vádolja az Európai Parlamentet
Állam, egyház, politika
Imádsággal a bűnözők ellen
Jogunk van a megszólalásra
Hangfogó nélkül
Istenhívő lett az ateizmus bajnoka
Evangélikusok
„A történelmet nem tanulni kell, hanem megérteni”
Emlékezés Bácsi Sándorra
e-világ
Segélyszervezetek az interneten
Keresztény szemmel
A kereszténység utáni korban élünk-e?
Ellentámadásra készülnek a humanisták és az ateisták
Humanizmus – antihumanizmus
Pestises erkölcsi tudat
Visszhangok – böjt előtt
A menyasági koldus
A hét témája
Reményik-kiállítás
Reményik Sándorra emlékezünk
Eredj, ha tudsz!
evél&levél
Céltévesztés
Válasz a Céltévesztésre
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
Hetvenhat éve született Martin Luther King
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A fény lovagjaitól az Univerzális Életig
Színes rongyszőnyeg az élet…
Egy csepp emberség
A vasárnap igéje
„Emlékezzél a te Fiadra, vétkeimnek szép váltságára!”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Az Úr a megtört szív egyetlen menedéke
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 04 Hitünk titkai

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster