EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 13 - Az igehirdetés művészete

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Az igehirdetés művészete

Könyvbemutató a hittudományi egyetemen

A homiletika az igehirdetés tudománya. Abban segíti a lelkészt és a lelkészi pályára készülőt, hogy Isten üzenetét érthető, befogadható módon közvetítse a mai hallgató számára. Mitől unalmas egy prédikáció? Mitől életteli és megszólító? Hogyan lehet Isten örök igéjét a ma élő emberhez eljuttatni? Martin Nicol Dramatizált homiletika című műve új szemlélettel közelíti meg e kérdéseket. Ebből kaptunk ízelítőt március 16-án délelőtt az Evangélikus Hittudományi Egyetemen a német szerző magyar fordításban – a Luther Kiadó gondozásában – most megjelent könyvének bemutatóján.

Rendhagyó „homiletikaórán” vehettek részt a könyvbemutatóra összegyűlt teológushallgatók, lelkészek, teológiai tanárok és az érdeklődők. Három előadó szólalt meg egymás után, hogy három különböző megközelítésben – zenével és képekkel illusztrálva – mutassa be a dramatizált homiletikának, a prédikáció e – nálunk még új – formájának alapjait.

Elsőként Martin Nicol, a könyv szerzője tartott előadást Művészet a művészetek között címmel. Az előadás címe tömören adja vissza a szerző meggyőződését és könyvének alapvető üzenetét: az igehirdetés maga is művészet a művészetek vonzásterében. E meggyőződésének kialakulásához és a korábbi prédikációs gyakorlat újragondolásához a szerzőnek az Egyesült Államokban szerzett élményei és tapasztalatai jelentették a kiindulópontot. Észak-Amerikában jött létre – és ott széles körben el is terjedt – az új homiletikai mozgalom, amely a művészetek területéről származó felismeréseket alkalmazta a prédikációra.

Hogyan lehetne jobban tanulni és tanítani a prédikálást? Erre a homiletikai alapkérdésre az Egyesült Államokban meglepően új válasz született. Az előadóművészetek – mint például a film-, a zene- és a színművészet – a szószéki igehirdetés példaanyagának tekinthetők. Az új homiletika felfogásában a prédikáció célja nem a hit igazságainak a magyarázata, hanem olyan művészet megteremtése, amely a hit tapasztalatait osztja meg a hallgatókkal merész vágásokat és montázsokat alkalmazva. Ezek az eszközök alkalmasak arra, hogy a hallgatót, a befogadót is új tapasztalatokhoz juttassák el a hitben.

Második előadóként Percze Sándor, a könyv fordítója szólalt meg. Percze Sándor az Evangélikus Hittudományi Egyetem egykori diákja, éveken át a nemescsói gyülekezet lelkésze volt. Jelenleg Erlangenben doktori ösztöndíjas Martin Nicol professzor vezetésével. Előadásában két német költő versein keresztül mutatta be, hogy mit jelent beszélni valamiről, illetve beszélni valamiből. Kerek, tökéletes és kifogástalan mondatokban foglalhatjuk össze az élet nagy igazságait: „A legtöbb ember szívesen emlékszik vissza a gyermekkorára.” Az ehhez hasonló általánosító mondatok valamiről szólnak, valamiről kijelentenek valamit, de kevésbé képesek arra, hogy megszólítsanak, esetleg saját élményeinket juttassák az eszünkbe. Ezzel ellentétben valamiből beszélni azt jelenti, hogy belülről, tapasztalatból beszélünk, mint amikor a költő gyermekkorának egy apró, konkrét epizódját jeleníti meg versében.

A harmadik előadó Alexander Deeg, Martin Nicol professzor asszisztense volt, aki egy konkrét példán keresztül mutatta be a dramatizált homiletika mibenlétét. Egy nürnbergi lelkésznő rádiós áhítatának elemzését követhettük végig, amelynek során megismerhettük a dramatizált homiletika néhány jellegzetes munkaeszközét. A demonstráció, az áhítat bemutatása és elemzése az igehirdetés egy olyan új vízióját tárta elénk, amely a jelen szituációban képes Isten igéjét valóságosan, életközeli módon megszólaltatni a hallgató számára.

Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora és a Gyakorlati Teológiai Tanszék professzora az elhangzott előadások után köszönetet mondott a könyv szerzőjének, a németországi és a magyar kiadónak, valamint a könyv fordítójának áldozatos munkájáért, amelyet valamennyien tiszteletdíj nélkül végeztek azért, hogy a könyv Magyarországon is minél hamarabb megjelenhessen. Reményünk, hogy a Dramatizált homiletika magyar nyelvű kiadása elősegíti a magyarországi prédikáció megújulását és ezen keresztül a hit megtapasztalását minél több keresztény gyülekezetünkben.

Gömböcz Elvira

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Hittudományi Egyetem


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Exultet
Élő víz
Az önkéntes véradó
Óvodában
Idő
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Árnyék és fény
Az egyház és a zene szeretete
Nagyheti ajándék
Ecce homo?
Mozgássérült-passió
Hírek
Változó világ
Keresztutak
Hitről – másként
Evangélikusok
A hittanérettségi aktuális kérdéseiről
Százötven éve hunyt el Mária Dorottya nádorné
„Ez az élet kilencven esztendőn át szüntelen termő élet volt”
„Krisztus irgalmából élünk!”
e-világ
Ifjúsági vezetőképző
Téltemető
Keresztény szemmel
Hálaadás nagypéntekért
A keresztfa titkáról
Az élet ünnepe
Örökségek, talentumok, lakomák
Magaskultúra…
A hét témája
Krisztus közöttünk
A közelmúlt krónikája
Az Evangélikus Élet Miskolcon
A budapesti evangélikus kollégiumok tíz éve
Bombasiker
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az igehirdetés művészete
János-passió
Tudós egyházzenészek kongresszusa
Passió „light”
Volt egyszer egy háború
A húsvét naptártörténeti vonatkozásai
Déli harangszó Bakonycsernyéről
Az ünnepkör pereme
A vasárnap igéje
„Örülj, szívem, vigadj, lelkem!”
„Egyszer”
Konok csend vagy élő ige?
Az Élő élteti hitünket
Egy barátság vége
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Van-e feltámadáshitünk?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 13 Az igehirdetés művészete

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster