EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 13 - „Örülj, szívem, vigadj, lelkem!”

A vasárnap igéje

NAGYCSÜTÖRTÖK – Jel 19,6–8

Hozzászólás a cikkhez

„Örülj, szívem, vigadj, lelkem!”

Nagyhét utolsó állomásainak egyikéhez érkezve a Jelenések könyvéből három felszólítás hangzik felénk: örüljünk, ujjongjunk, dicsőítsük őt!

Amikor a tanítványok az utolsó vacsorán együtt ülnek a Názáretivel az asztal körül, egyszerre járja át a meghitt csendet a várakozás, a remény és a félelem szele. A bizonytalanságé. Mesterük ünnepélyes szavait hallva érzik, hogy a következő naptól valami más lesz, másként lesz, mint addig. Más lesz a holnap. Egészen más. Félelmek, remények, sejtések, várakozások. Bizonytalanság.

Az öreg János ezzel szemben – bekapcsolódva a mennyei kórusba – magabiztosan szól. Nem fél, nem bizonytalan. Hangja határozott. Biztat. Örüljünk és ujjongjunk, és dicsőítsük őt…! Nem a kenetteljes, a valós érzéseket önmagában elnyomó, a realitásokkal nem számoló lelkületről beszél. Nem is csupán a reménységben való örvendezésről. Egyszerűen hall valamit, részesévé válik valaminek, s az élmény után nem tud nem együtt énekelni a mennyei sokasággal: Örüljünk, örvendezzünk, dicsőítsük őt!

Hallja, hogy vége Babilon hatalmának, látja, hogy leborul a huszonnégy vén és a négy élőlény az Isten előtt, és imádják őt. Olyan az egész, mint a harcmező a csata után: romokban minden, a föld kiégett, áldozatok százai mindenfelé, s csak néhány megfáradt, meggyötört, az ütközetet túlélő harcost lehet látni. A látvány nyomasztó, a sebek fájnak, a hiányok kézzel foghatóak. A piszkos arcokon végigfolynak a könnyek. De aztán szép lassan a szenvedés könnyei örömkönnyekké változnak át, mert a harc mégiscsak befejeződött. Az egésznek mégiscsak vége lett.

Így áll be ott Patmosz szigetén János is a hallelujázók körébe, osztozva a legnagyobb örömben: vége a harcnak. Most már egyedül Isten akarata határoz meg és jár át mindent. Nincsenek apró, szúrós viszályok, sem nagy veszekedések. Nincsenek fölényes győztesek, sem megalázott, kifosztott vesztesek. Nincsenek fű alatt megbúvó ellenségek, sem életet megrontó harcmezők. Isten uralja az életet. Egyedül.

Eljött a Bárány menyegzője, menyasszonya felkészült. Jól ismert képet használ a Jelenések könyve, hogy megértesse velünk, mit jelent az, hogy vége a harcnak. Menyegző. Nincs hiány. Nincs nélkülözés, nincs űr. Mindenkinek helye van, mindenkinek jut mindenből. Öröm jár át mindent. S már nem a megszaggatott ruha, a véres harcmezők nyomait magán hordozó, piszkos, eltorzult arcú, hanem a megtisztított, lemosott ember a valóság. Aki fényes, tiszta gyolcsban áll. Minden együtt van. Tökéletes harmóniában. Ezért muszáj kiáltani: Örüljünk, ujjongjunk, dicsőítsük őt! Isten akarata ural mindent. Nincs hiány, nincs nélkülözés. Minden együtt van, tökéletes harmóniában.

Nagyszerű, hogy János enged minket bepillantani az eljövendőbe. De mi van a jelenünkkel? Lábunk még a harcmezőn áll. Háborúzunk, csatákat vívunk. Néha győzünk, máskor nagyokat bukunk. A ruhánk pedig végtelenül sáros. Mi a jelenünk öröme?

Nagycsütörtök estéjén nemcsak az öreg János mellé kuporodhatunk vágyakozó tekintettel nézve az eljövendőre, hanem a tanítványok mellé is, akikhez a jelenben szól Jézus szava: „Ha nem moslak meg, semmi közöd sincs hozzám.” (Jn 13,8)

Nem illúzió a fehér ruha. Valóság. Nem azért, mert tisztán megőrizhető a harcok során, hanem azért, mert valaki megtisztítja. Rajtunk kívüli. Mert a fehér ruhához kevés az akarat, az igyekezet, az elhatározás. Magunktól csak sírni tudunk önmagunk miatt, de nem tudunk változtatni: „Tiszta szerettem volna maradni, de nem maradhattam tiszta…” Kell valami több a fehér ruhához.

„Megmoslak” – olvassuk az evangéliumban, és „megadatott neki” – hangzik a Jelenések könyvéből. Mindkettőben ugyanaz van: szeretetből, kegyelemből kapjuk, amit elérni, megszerezni sosem tudnánk. A megtisztított életet, a fehér ruhát. Már most, és majd akkor. Már most: a kenyérben és a borban. Jézus teste és vére átélhetően közel hozza a mindennapok valóságába azt, amiről az öreg János beszél. Uralkodik az Úr. Isten Jézusban belép az életünkbe. „Testedből részesült a testünk, add, hogy új életet éljen ezután” – könyörgünk az úrvacsora záróimádságában (Agenda). Jézus osztozik sorsunkban, önmagából ad. Részesít halálában és feltámadásában. Életét adja életünkért. Életét adja megtisztított, fehér ruhánkért.

Imádkozzunk! Istenünk, köszönjük, hogy Jézusban élettel ajándékozol meg bennünket, az örök élet reménységével. Köszönjük, hogy az úrvacsorában átélhetjük a te eljövendő örök országod örömét. Ámen.

Baranyayné Rohn Erzsébet


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Exultet
Élő víz
Az önkéntes véradó
Óvodában
Idő
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Árnyék és fény
Az egyház és a zene szeretete
Nagyheti ajándék
Ecce homo?
Mozgássérült-passió
Hírek
Változó világ
Keresztutak
Hitről – másként
Evangélikusok
A hittanérettségi aktuális kérdéseiről
Százötven éve hunyt el Mária Dorottya nádorné
„Ez az élet kilencven esztendőn át szüntelen termő élet volt”
„Krisztus irgalmából élünk!”
e-világ
Ifjúsági vezetőképző
Téltemető
Keresztény szemmel
Hálaadás nagypéntekért
A keresztfa titkáról
Az élet ünnepe
Örökségek, talentumok, lakomák
Magaskultúra…
A hét témája
Krisztus közöttünk
A közelmúlt krónikája
Az Evangélikus Élet Miskolcon
A budapesti evangélikus kollégiumok tíz éve
Bombasiker
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az igehirdetés művészete
János-passió
Tudós egyházzenészek kongresszusa
Passió „light”
Volt egyszer egy háború
A húsvét naptártörténeti vonatkozásai
Déli harangszó Bakonycsernyéről
Az ünnepkör pereme
A vasárnap igéje
„Örülj, szívem, vigadj, lelkem!”
„Egyszer”
Konok csend vagy élő ige?
Az Élő élteti hitünket
Egy barátság vége
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Van-e feltámadáshitünk?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 13 „Örülj, szívem, vigadj, lelkem!”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster