EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 13 - „Egyszer”

A vasárnap igéje

NAGYPÉNTEK – Zsid 9,24–28

Hozzászólás a cikkhez

„Egyszer”

„Egyszer” – ez a szó háromszor is szerepel az igeszakaszban. Gondolkodjunk el azon, mi mindenről tudjuk elmondani azt, hogy egyszeri és megismételhetetlen!

Ha az éjszakák és nappalok, az évszakok váltakozása arra indítana bennünket, hogy ne vegyük komolyan ezt a szót, akkor is tudjuk: a pillanat egyszeri és megismételhetetlen. Ha újra el is jön, az már nem ugyanaz. Mert csak egyszer születünk meg erre a világra, és csak egyszer vagyunk húszévesek (van, aki egyszer sem), egyszer élhetünk meg minden pillanatot, és ami egyszer elmúlt, az úgy soha többet nem jön vissza már. Azt is tudjuk, hogy egyszer véget ér ez a földi vándorút, és el kell mennünk innen. Éppen ezért – sokak szerint – az egyik legszomorúbb szavunk az „egyszer”. Hiszen hogyne lenne szomorú a dolgok megismételhetetlenségének ténye. Hogyne lenne elkeserítő tudni azt, hogy mindaz, amit elrontottunk vagy – mert nem ragadtuk meg az alkalmat – elmulasztottunk, az még egyszer nem jön vissza ugyanúgy soha többé.

Ugyanakkor ha valaki egyszer is ráérez arra, és megérti mindazt, amiről a Zsidókhoz írt levél beszél – ami egyszer megtörtént a Golgotán –, annak mást jelent ez a szó. Sőt egész élete más lesz, mert ebből az egyszer megtörténtből tud élni. Hiszen tudjuk, hogy vannak az életünkben olyan események, amelyek kihatnak minden mozdulatunkra, egész életünket meghatározzák. Az egész világ életére nézve ilyen egyszeri és mindent meghatározó esemény az, ami a Golgotán történt nagypénteken.

Elvégeztetett – olvassuk a passiótörténetben. Benne van ebben a szóban az az egyszeri és megismételhetetlen esemény, amelyről maga a kereszt egyszerű formája is beszél nekünk. Hogy a mi emberi történetünkbe – melyet a kereszt vízszintes vonala jelez – egy ponton Isten különleges módon szólt bele. Ezt az isteni mozdulatot jelzi a kereszt felülről lefelé irányuló függőleges vonala. Ez az esemény pedig egyszeri és megismételhetetlen.

Ilyenkor, a nagypénteki istentiszteleten a legtöbb templomunkban nincs is más az oltáron, mint a kereszt, hogy tekintetünket erre a pontra, a vízszintes és függőleges találkozási pontjára irányítsuk. Hogy megértsük ebben az egyszeri történeti eseményben Isten szeretetének mélységes valóságát. A megváltás történetisége sem szól másról, mint arról, hogy Isten teljesen azonosul velünk. Jézus Krisztus halálában a lehető legközelebb kerül hozzánk, emberekhez. Fontos tehát, hogy a kereszt ne csupán az oltáron legyen a középpontban – egyszer egy évben –, mert akkor valójában nem történne több, mint a zsidó nép életében, amelynek bűneiért a főpap évről évre bemutatta az áldozatot.

Itt azonban sokkal többről van szó. Hiszen a mi feladatunk nem Krisztus áldozatának a megismétlése. Az egyszer és mindenkorra megtörtént értünk a Golgotán. A mi nagypénteki imádságunk inkább az lehet, hogy Krisztus kereszthalálának ránk nézve érvényes következményével mint reális valósággal számoljunk. Magyarul: hogy benne bűneink bocsánatát kapjuk.

Hiszen nem másért történt mindez, hanem éppen ezért. Hogy megértsd: „Jézus Krisztus nevében és vérében minden bűnöd megbocsáttatott.” Ez a mondat hangzik el személyes feloldozásként az egyik finn ébredési mozgalom, a lestadiánusok gyakorlatában. Kezdetben kifejezetten zavart ez a szinte varázsigeként elismételt mondat, de aztán rájöttem, hogy ennél nagyobb üzenetünk nem lehet az emberek számára. Ezek azok a szavak, amelyek Jézus golgotai, egyszer és mindenkorra érvényes áldozatából fakadnak. Ezt kell hirdetnünk – és nemcsak nagypénteken –, hiszen ez az egyszeri és mindenkorra elegendő áldozat ezt jelenti nekünk: „Jézus Krisztus vére által minden bűnünk megbocsáttatott.” Ahogy a zsidó levél mondja: „…Krisztus is egyszer áldoztatott fel, hogy sokak bűnét elvegye; másodszor majd a bűn hordozása nélkül fog megjelenni azoknak, akik várják őt üdvösségükre.” Várjuk őt így, bűnbocsánatból élve, szívünkben a golgotai kereszt evangéliumával! Ámen.

Imádkozzunk! Urunk, áldott légy mindazért, amit értünk tettél. Add, hogy kereszthalálodban felismerjük a szabadítás útját, és segíts, hogy bűnbocsánatból tudjunk élni. Ámen.

Baranyay Csaba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Exultet
Élő víz
Az önkéntes véradó
Óvodában
Idő
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Árnyék és fény
Az egyház és a zene szeretete
Nagyheti ajándék
Ecce homo?
Mozgássérült-passió
Hírek
Változó világ
Keresztutak
Hitről – másként
Evangélikusok
A hittanérettségi aktuális kérdéseiről
Százötven éve hunyt el Mária Dorottya nádorné
„Ez az élet kilencven esztendőn át szüntelen termő élet volt”
„Krisztus irgalmából élünk!”
e-világ
Ifjúsági vezetőképző
Téltemető
Keresztény szemmel
Hálaadás nagypéntekért
A keresztfa titkáról
Az élet ünnepe
Örökségek, talentumok, lakomák
Magaskultúra…
A hét témája
Krisztus közöttünk
A közelmúlt krónikája
Az Evangélikus Élet Miskolcon
A budapesti evangélikus kollégiumok tíz éve
Bombasiker
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az igehirdetés művészete
János-passió
Tudós egyházzenészek kongresszusa
Passió „light”
Volt egyszer egy háború
A húsvét naptártörténeti vonatkozásai
Déli harangszó Bakonycsernyéről
Az ünnepkör pereme
A vasárnap igéje
„Örülj, szívem, vigadj, lelkem!”
„Egyszer”
Konok csend vagy élő ige?
Az Élő élteti hitünket
Egy barátság vége
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Van-e feltámadáshitünk?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 13 „Egyszer”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster