EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 13 - Az Élő élteti hitünket

A vasárnap igéje

HÚSVÉTVASÁRNAP – Jel 1,9–18

Hozzászólás a cikkhez

Az Élő élteti hitünket

Jézus Krisztus feltámadott, él és uralkodik, Isten jobbján van, és könyörög értünk. Nem egyszerűen barátságában részesít, hanem hatalmának erőterébe von. Ezt valljuk, ezt adjuk hírül hitből hitbe, szívből szívbe, nemzedékről nemzedékre.

De ha őszinték vagyunk, éppen ma, húsvét szent ünnepén be kell vallanunk, hogy gondjaink vannak ezzel. Azt, amit az Írás mond Jézusról – hogy halott volt, de él –, korunk gyermekeként sokszor kételkedve fogadjuk. Kérdéssé torzul szívünkben a vallomás: valóban feltámadt?

Ez azonban nem csak a mai ember kérdése. Az apostolok is feltették, először ők is kételkedtek. Nagy tévedés, hogy nekünk sokkal nehezebb hinnünk, mint egykor az apostoloknak. Nekik is éppen olyan nehéz volt. Nem nekünk van hátrányunk hozzájuk képest, hanem minden embernek van hátránya Jézus Krisztushoz képest. Mert csak a feltámadott Úr törheti át a hitetlenség páncélját az emberi szíveken.

Az öreg János apostolnak adott látomásokban a feltámadott Úr számunkra is kijelöli a hitre vezető utat. A felvillanó – először talán nagyon is idegennek ható – három képben azt kapjuk, amire leginkább szükségünk van: eligazítást, segítséget a feltámadott Jézus Krisztusba vetett hitre vezető úthoz.

János az Úr napján látta látomását. Az Úr napja a feltámadás napja, a vasárnap, amikor együtt van a gyülekezet. Együtt vannak annak nevében, aki meghalt és feltámadott. Imádkoznak, énekkel dicsérik nevét, ő pedig munkálkodik közöttük. Ezért aki bizonyosságra vágyódik, ne vesse meg az Úr napját. A 3. parancsolat – Szenteld meg az ünnepnapot! – húsvét fényében még fontosabbá válik. Ne csodálkozzunk azon, hogy elveszítjük hitünket, ha nem becsüljük meg azt a szent napot, amely az Úré. Nemcsak a pihenés és nem a nagyobb profitot termelő munkálkodás napja, hanem az Úr napja, neki szentelt nap kell, hogy legyen. A vasárnapi munkáról, nyitva tartásról vitatkozók tudják-e, hogy Isten jogait akarják csorbítani?!

Tudom, Istennek van hatalma arra, hogy a hét bármelyik napján elérje a szívünket. De ha neki fontos volt, hogy ezt a napot, az új teremtés napját tegye a legszentebbé, akkor mi azt nem vethetjük meg büntetlenül. Az Úr napja az igehallgatás, a bizonyosságra jutás egyik szent lehetősége, hogy Jézust mint élő Urat megismerjük.

„…hét arany gyertyatartót láttam, és a gyertyatartók között az Emberfiához hasonlót…” (Jel 1,12–13) A hét gyertyatartó a gyülekezeteket jelenti. Tehát az egyház közössége az az erőtér, amelyben a feltámadott Úr munkálkodik. Mi sokszor összetévesztjük és felcseréljük a dolgokat. Nem mi gyakorolunk kegyet, ha futó látogatásokkal, rövid vizitekkel akarjuk lekenyerezni Istent. Ő az, aki a bűnbocsánatot nyert bűnösök közösségében, a gyülekezetben mutatja meg hatalmát és erejét. Aki bizonyosságra vágyik, nem vetheti meg a gyülekezetet. Lehet életünknek olyan időszaka, amikor betegség vagy más, rajtunk kívül álló ok miatt nem tudunk eljutni a testvérek közösségébe. Olyankor bízhatunk abban, hogy Jézus Krisztus láthatatlanul, de nagy erővel átfogja mindazoknak a szívét, akik egyházához tartoznak. János mindezt a gyülekezetben látta – nem a mezőn, nem erdei túra közben, hanem a földön küzdő egyház egy-egy konkrét gyülekezetében. Velünk van, és sokan vannak, akik már megtapasztalták, hogy ez az ígérete sem csal meg bennünket. Aki bizonyosságra vágyik, ne vesse meg a gyülekezetet, mert Lelkének erejével gyülekezetében mindig jelen van a Feltámadott.

„…szájából kétélű éles kard jött ki…” (Jel 1,16) A kétélű kard Isten igéjét jelenti. Isten igéje a törvény szavával elítéli a bűnt, de az evangélium édes üzenetével át is metszi szívünkön a bűn bénító kötelékeit. Általa az élő Úr munkálkodik. Tehát aki bizonyosságra vágyik, ne vesse meg az Isten igéjét. Mert úgy tetszett az Úrnak, hogy a keresztről szóló beszéd által üdvözítse a hívőket. Amikor Jézusról beszélünk, ő szól általunk és közöttünk, amikor róla tanúskodunk, az ő követségében járunk. S ő, aki egykor szamárháton érkezett Jeruzsálembe, most az igehirdetés emberi szavainak szürke szamarán érkezik az elárvult, utána sóvárgó emberi szívekbe.

A feltámadott Úr ma is így jön hozzánk. Ezért, kedves testvérem, ha baj vagy veszedelem ront rád, ha gyász dönti rád házad ajtaját, ha összeomlik is szíved félelmeid miatt, ha másokért térdig koptatod lábad, s nem értenek meg, ha ütéssel viszonozzák simogatásodat, és ha azt érzed, hogy közeledik szíved utolsó dobbanása – ne félj! Mert ő él, és kezében van minden hatalom. Amikor az Úr napján összegyűjt, amikor a bűnösök gyülekezetében lehajol hozzánk, amikor igéjének kardját villantja vagy szelíden megsuhintja szívünk fölött, a mi szívünkben is megszülethet a bizonyosság, és együtt mondhatjuk: Az Úr feltámadt! Az Úr valóban feltámadt! Dicsérjük az Urat! (Agenda szerinti fordítás)

Imádkozzunk! Hálát adunk neked, Istenünk, azért a bizonyosságért, hogy Jézus Krisztus nem maradt a halálban, hanem feltámadt és él. Vezess minket Szentlelkeddel kételkedés nélküli hitre, hogy az élő Úr Jézus Krisztus legyen reménységünk életünkben és halálunkban. Ámen.

Ittzés János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Exultet
Élő víz
Az önkéntes véradó
Óvodában
Idő
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Árnyék és fény
Az egyház és a zene szeretete
Nagyheti ajándék
Ecce homo?
Mozgássérült-passió
Hírek
Változó világ
Keresztutak
Hitről – másként
Evangélikusok
A hittanérettségi aktuális kérdéseiről
Százötven éve hunyt el Mária Dorottya nádorné
„Ez az élet kilencven esztendőn át szüntelen termő élet volt”
„Krisztus irgalmából élünk!”
e-világ
Ifjúsági vezetőképző
Téltemető
Keresztény szemmel
Hálaadás nagypéntekért
A keresztfa titkáról
Az élet ünnepe
Örökségek, talentumok, lakomák
Magaskultúra…
A hét témája
Krisztus közöttünk
A közelmúlt krónikája
Az Evangélikus Élet Miskolcon
A budapesti evangélikus kollégiumok tíz éve
Bombasiker
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az igehirdetés művészete
János-passió
Tudós egyházzenészek kongresszusa
Passió „light”
Volt egyszer egy háború
A húsvét naptártörténeti vonatkozásai
Déli harangszó Bakonycsernyéről
Az ünnepkör pereme
A vasárnap igéje
„Örülj, szívem, vigadj, lelkem!”
„Egyszer”
Konok csend vagy élő ige?
Az Élő élteti hitünket
Egy barátság vége
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Van-e feltámadáshitünk?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 13 Az Élő élteti hitünket

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster