EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 20 - Erőt meríteni

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Erőt meríteni

Napjaink és éveink számának növekedésével fogy földi életünk ideje. Fogy benne az erő, a lelkesedés, a készség és a képesség. Fogynak a családtagok, fogynak a barátok, fogy az élmény, fogy a mosoly. Fogy mindaz, ami az életet és a jólétet jelenti. Mi történik azonban eközben velünk? Mi történik az igazi lényünkkel, lényegünkkel és gyülekezeteinkkel? Mi is fogyunk, és végül elfogyunk? Bátor hittel mondjuk, hogy nem. Nem, mert a mulandó világ közepette a pünkösdi Szentlélek a növekedést munkálja. Általa növekedhetünk egyéni hitünkben, és növekedhet azoknak a közössége, akik nem a fogyatkozás áldozatai, hanem a növekedés áldottjai. Pünkösdkor a hitükben, reményükben, terveikben, lelkesedésükben megfogyatkozott tanítványok átélték a nagy fordulatot, s "növekvő pályára léptek". Tették ezt azokkal együtt, akik készek voltak elfogadni a pünkösd csodáját, a Szentlélek csodáját. Elvették a gyógyulás, a növekedés és a beteljesedés ajándékát. Pünkösd ma is ezeket kínálja fogyó nemzetünk igaz értékeiből kiforgatott, hitében megtépázott, közösségeiben szétzilált maradékainak. Legyen öröm számunkra, hogy a hit szemével most is láthatjuk a Szentlélek köztünk való munkáját, hiszen minden kóros és káros hír, szándék és akarat közepette hangzik az evangélium, és élnek gyülekezeteink. Ötven nap távlatából újra szívünkig érhet a feltámadott Krisztus tanítványainak szóló húsvéti szava: "Vegyetek Szentlelket!" (Jn 20,22)

Olykor lelketlen, olykor hamis lelkektől uralt, elanyagiasodott, eldurvult és elkedvetlenedett világunk kérdéseire és problémáira a válasz és a megoldás nem e világból jön. Pünkösdi Lélekre van szükségünk, akiről - bár nem tudjuk, honnan jön - tudjuk, hogy az éltető kegyelmet hozza nekünk. Ez történt a rettegő tanítványokkal, és ez történt a Jeruzsálemben inkább csak nosztalgiázó, múltba merengő hazalátogatókkal is. A furcsa morajlásban és lángnyelvekben a tanítványok úgy és annyira megérezték Isten alászálló kegyelmét, hogy bizonyságtételüket csodálatos módon megértették az egyébként különböző nyelveket beszélő zsidók is. Az először álmélkodó, sőt gúnyolódó néhányak Péter prédikációjára figyelő tömeggé, majd a megkeresztelkedők háromezres gyülekezetévé növekedtek. Történt mindez a Szentlélek csodája által, aki megértette velük, hogy övék és utódaiké a megígért lelki ajándék. Ennek jegyében - testben és lélekben olykor ígéretesen növekvő, olykor ítéletesen megfogyatkozó közösségekben - zajlik a keresztény bizonyságtétel, az egyházi élet az első pünkösdtől kezdve mind a mai napig.

Mindannyian megtapasztaltuk már mind a fogyatkozás fájdalmát, mind pedig a növekedés örömét, egyéni és közösségi életünkben egyaránt. Fájdalommal vesszük tudomásul az elnéptelenedő szép magyar tájakat és a fogyatkozó gyülekezeteket, az omladozó templomokat. Ugyanakkor ámulattal szembesülhetünk új, korszerű, egészséges lakóövezetek gomba módra való szaporodásával és bennük ízléses, szép templomok, élő gyülekezetek épülésével. Tanúi és munkásai lehetünk hullámvölgyekből kiemelkedő gyülekezeteknek, iskoláknak, diakóniai intézményeknek és ezek gyümölcsöt termő, nem hiábavaló fáradozásainak. De látjuk az elvaduló, gondozatlan temetőket és körülöttük az elvadult társadalmi jelenségeket. Ugyanakkor halljuk a hiteles, szíveket-gondolatokat formáló bizonyságtételeket ravataloknál, börtönökben és kórházakban egyaránt. Az isteni szeretet fénye, az élő és éltető Szentlélek megjelenik, és megnyugszik mindazokon, akik alázattal fogadják őt, és bátran szólnak általa.

Ilyen tapasztalatokkal, "előélettel" értük meg az idei pünkösdöt, s innen kell folytatni utunkat tovább, de úgy, mint akiknek pünkösdi élményük volt. Sokszor félelmetes a Szentlélek megjelenése is, de "...nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét" (2Tim 1,7). Nem mondhatunk le tehát a növekedésről, mert nekünk is szól az apostoli biztatás: "...megkapjátok a Szentlélek ajándékát. Mert tiétek ez az ígéret és gyermekeiteké, sőt mindazoké is, akik távol vannak, akiket csak elhív magának az Úr, a mi Istenünk." (ApCsel 2,38b-39) Növekedésre hív a Szentlélek fogyó földi létünk közepette is. Növekedésre belsőleg és egyénileg, hitben, reményben, szeretetben; növekedésre a gyülekezetben, Isten népének közösségében, hogy minél többen legyünk "napról napra állhatatosan, egy szívvel, egy lélekkel (...) a templomban" (ApCsel 2,46); növekedésre a határokon átívelő nemzeti összetartozásban; növekedésre az Úr bizonyságtételében legközelebbi hozzátartozóinktól kezdve "...a föld végső határáig" (ApCsel 1,8).

Nyissuk meg szívünket a Lélek újjáteremtő, kegyelmes jelenléte előtt, hogy újjászülje, regenerálja lankadó, megfáradó vagy megszürkülő hitünket, gyülekezeti életünket. Lelkesítsen bennünket egyházunk széles körű tevékenységében való aktív részvételre, nemzetünkért érzett és gyakorolt áldozatkész szeretetre, és az egész teremtett világért, az egész lakott földért, az egész ökumenéért felelősséget hordozó krisztusi életre.

Dr. Bóna Zoltán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Sok minden összefügg!
Élő víz
Heti útravaló
Nyelveken szólás és szólás
Egyházunk egy-két hete
Együtt ballagtak...
Evangélikus óvodák országos találkozója
Anyák napja az Élimben
A föld porából lett templom
Keresztutak
Európa: kisebbségek, identitás
Az Egyházak Világtanácsa elnökeinek pünkösdi üzenete
A hit egysége, Európa egysége és a nemzet egysége mint pünkösdi ajándék
"A mag fává növekszik"
Lutheránus Vatikán?
Borban az igazság, borban a vigasz?!
Amikor betelt a pohár
A magyar Kékkereszt...
Ébredő "kazah Kazahsztán"
Kritikus helyzet a Temesközben
Evangélikusok
Szószéken és szerkesztőségben: Isten szolgálatában
Egy "lehetetlen ember"
In memoriam Scholz László
e-világ
Az alsósági honlap születése és gyermekkora
Keresztény szemmel
Pünkösd - a Szentlélek ünnepe
Erőt meríteni
A Lélek és a lélek - avagy a pünkösd titka
Pünkösdi dance party
Pünkösd ünnepének naptártörténeti vonatkozásai
evél&levél
Hogyan lehetnék az egyház közösségének a tagja?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Médiatükör - 2005. tavasz
Szlovák opera Lutherről
A vasárnap igéje
Félünk vagy élünk?
Zsoltár a Szentlélek dallamára
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 20 Erőt meríteni

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster