EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 06 - Mozilla Firefox

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Mozilla Firefox

Útitárs a világhálós barangoláshoz

Rovatunkban sorra vesszük a legfontosabb szoftvereket, melyeket a lelkészek, egyházi dolgozók, de bárki más számítógépes munkájához is ajánlunk. Két hete az OpenOffice.org irodai szoftvercsomaggal kezdtük, ezúttal pedig a Mozilla Firefox internetes böngésző remek lehetőségeit szeretnénk bemutatni az internet vándorainak.

A világháló leggyakrabban használt, széles körben elterjedt szolgáltatása a honlapok böngészése. Talán nem is gondolunk rá, de a szöveges-képes (akár hangos) honlapok megjelenítését speciális szoftverek végzik – ezeket nevezzük böngészőknek. Először minden bizonynyal az Internet Explorer nevű böngészővel találkozunk, mert a számítógépek túlnyomó részén a Windows operációs rendszer részeként automatikusan telepítve van. Sajnos azonban az Internet Explorerben minduntalan komoly biztonsági hibák merülnek fel, s ezekkel a támadók (az internetes „rosszfiúk”) bizony vissza is élnek. Ezért nem ajánljuk az Internet Explorer használatát: helyette a biztonságosabb, kényelmesebb, sok tekintetben többet nyújtó Mozilla Firefox programot javasoljuk az evangélikus felhasználóknak.

Hasonlóan a korábban ismertetett irodai programcsomaghoz és a jövőben bemutatandó szoftverekhez, a Mozilla Firefox is nyílt forráskódú, bárki által ingyenesen használható szoftver, melyet nemcsak Windowson, hanem Linux vagy Macintosh operációs rendszeren is elérhetünk. A windowsos változat letölthető a http://letoltes.lutheran.hu oldalról. A pályázaton nyerhető gyülekezeti számítógépekre is ezt a programot telepítjük és ajánljuk lelkészeinknek, illetve munkatársaiknak.

A bevezető után pedig lássuk, mit is tud a program! Ha reklámszöveget írnánk, ezt mondhatnánk: „A Firefox több mint böngésző!” Segítségével az interneten megtalálható honlapokat tudjuk olvasgatni. De ennél többet is kínál: kiegészítői segítségével egyből szótározhatjuk is a számunkra ismeretlen szavakat, letilthatjuk az oldalakat sokszor teljesen ellepő reklámanimációkat, friss hírekről értesülhetünk már a könyvjelzőkben…

Ejtsünk néhány szót a legfontosabb tulajdonságokról! Füles böngészés: egy ablakon belül, külön lapokon egyszerre több oldalt is megnyithatunk, s ezek között „fülek” segítségével válogathatunk. Míg olvasunk egy oldalt, a többit érdemes megnyitni a háttérben – így mire befejezzük az olvasást, a többi már rendelkezésére áll. A böngészést gyorsabbnak és kényelmesebbnek fogjuk érezni akkor is, ha lassabb interneteléréssel rendelkezünk.

Felugró ablakok tiltása: a felugró ablakokkal történő hirdetés a világháló és a felhasználók egyik legnagyobb nyűge. A Firefox megvéd a nem kívánt ablakoktól, de egyúttal lehetővé teszi azt is, hogy bizonyos oldalak esetében működjön ez a funkció.

Integrált kereső a címsor mellett: ide tetszőleges kifejezést beírva a beépített Google keresőablak kényelmes hozzáférést kínál a ma legnépszerűbb keresőhöz és rajta keresztül a teljes internethez.

Könnyen módosítható szövegméret: ha valamiért a megjeleníteni kívánt honlap nagyon apró, nehezen olvasható betűkkel jelenik meg, a CTRL és a numerikus +/- segítségével gombnyomásra tudjuk nagyítani, illetve kicsinyíteni a szöveg méretét.

Gyors keresés a szövegben: a / jel lenyomása után a program elkezdi megkeresni a begépelt karaktersort az éppen megjelenített honlap szövegében, és a találatot kijelöléssel mutatja. A következő egyezés megtalálásához csak az F3 gombot kell lenyomni. A keresés bármikor befejezhető az Esc gomb lenyomásával.

Jelszavak és űrlapok megjegyzése: ha egy oldalon (például webmail.lutheran.hu) névvel és jelszóval kell azonosítani magunkat, a program felajánlja a megadott név és jelszó megjegyzésének lehetőségét. A tárolt jelszavak később megtekinthetőek, törölhetőek, de akár egy mester jelszóval védhetőek is a kíváncsi szemek elől.

Telepíthető bővítmények: a böngésző tudása telepíthető bővítményekkel tovább növelhető. Ilyen bővítmény lehet a http://dict.sztaki.hu oldalán elérhető szótármodul. Segítségével egy honlapon a számunkra ismeretlen szót kijelölve, majd a kijelölésre jobb gombbal rákattintva egy új ablakban megjelenik a szó magyar jelentése. Ugyancsak hasznos kiegészítő a http://bene.sitesled.com/adblock.htm oldalon található Adblock Plus. Telepítése után megadható, hogy mely internetes tartományról jövő képeket, flash animációkat nem akarunk megjeleníteni, így sok-sok reklám letöltésétől, megjelenítésétől kímélhetjük meg magunkat és sávszélességünket.

Több profil kezelése: ha gépünkön a böngészőt többen is használni szeretnék, de idegesít bennünket, hogy a másik felhasználó mindig átállítja a beállításokat, módosítja a könyvjelzőket, vagy nem akarjuk, hogy tudja a jelszavainkat, akkor egyszerűen hozzunk létre különböző profilokat a különböző felhasználóknak. Ezután a program indításakor a megfelelő felhasználót kiválasztva a hozzá tartozó beállításokkal indul a böngésző. (A profilokat a Start menü Futtatás gombjára kattintva, a "c:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -profilemanager parancsot begépelve tudjuk szerkeszteni.)

És ez még csak egy rövid összefoglaló, amelyből kimaradt rengeteg hasznos és kényelmes funkció. Mindenképpen érdemes kipróbálni a Firefoxot, mivel számos olyan többletszolgáltatást nyújt, amely hatékonyabbá, kényelmesebbé, biztonságosabbá teheti a mindennapos böngészést.

Mesterházy Attila – Bogdányi Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Kehely
Élő víz
„Álljunk meg egy percre…”
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kerületi lelkészevangélizáció Balassagyarmaton
Emléket állítottak…
Bobára gurult ajándék
Keresztutak
Átadták rendeltetésének a Budapesti Protestáns Felsőoktatási Kollégiumot
Először emlékezett meg egységesen a világ a holokausztról
Ökumenikus püspökülés
Deus caritas est
Dél-Afrika
Merjünk nagyot álmodni!
Bajor diakóniai delegáció hazánkban
Evangélikusok
Püspökpublicisztika
Az Északi (Dunáninneni) Egyházkerület élete
Szeretettel és nyitottsággal szolgálni
e-világ
Mozilla Firefox
„Letöltött szentek”
Az egyháznak chatszobákban is jelen kell lennie
Keresztény szemmel
Tartozni valahova
A hét témája
Meghívás egy közös útra
Két hiánypótló publikáció
A keresztény igazság keresői
evél&levél
Találós kérdés megfejtéssel
Életjelek a Viharsarokból
A közelmúlt krónikája
Régi egyházkerületek nyomában
Elhunyt Johannes Rau
Díszkivilágítást érdemelne a szegedi evangélikus templom
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bábszínházat játszottak
Revolúció vagy evolúció?
Hogy is írjuk?
Plakátról plakátra
A lantos Tinódira emlékeztek
PRÚSZ-alkalom
Tiroli parasztfánk
A vasárnap igéje
A dicsőséges Úr
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Mit tudunk Jézus gyermekkoráról?
Szószóró
Ha fociünnep, akkor Szélrózsa is
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 06 Mozilla Firefox

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster