EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 06 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

A béke és a bizalom erőt adna nektek! Ézs 30,15 Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok. 1Pt 5,7 (Mt 17,1–9; 2Kor 4,6–10; Zsolt 51) A megdicsőülés hegyén Jézus – három tanítványa jelenlétében – néhány pillanatra elváltozott (transfiguratio), és emberi testében, látható módon Istennek mutatkozott. Azt akarta, hogy emlékezzenek erre, amikor majd szenvedni és meghalni látják, és ne veszítsék el békességüket. Hogy bízzanak benne akkor is, amikor erőtlennek mutatkozik ellenségeivel szemben, és átadja magát a halálnak. Értsék meg, és merítsenek erőt abból, hogy mindezt az isteni terv részeként kell elszenvednie, és nem azért, mintha a gonosz vagy a halál nála hatalmasabb lenne. Mi is ezért vethetjük rá minden gondunkat, a legvégsőt is: tudva, hogy ő nemcsak életünknek, de eljövendő halálunknak is Ura, és neki halálunk óráján is gondja lesz ránk.

Hétfő

Szabadításod után sóvárog lelkem, igédben reménykedem. Zsolt 119,81 (1Jn 2,5; 2Kor 3,/9–11/12–18; Bír 4,1–24) Emberi értékrendünk szerint a cselekvés mindig célravezetőbb a segítségre való várakozásnál. Tudja ezt a zsoltáros is, de mégsem enged a kísértésnek, hogy a maga erejével próbáljon megszabadulni a bűn és a halál fogságából. Egyedül Istentől várja a szabadítást, és az ő igéjében reménykedik, melyben megígérte, hogy el fog jönni, és véghez fogja vinni szabadító (megváltó) művét.

Kedd

Az Úr ezt kérdezte Jónástól: Igazad van-e, hogy haragszol?! Jón 4,4 (1Thessz 5,9; Jn 1,43–51; Bír 5,1–31) Isten ezt tőlünk is mindig megkérdezi, valahányszor úgy érezzük, hogy az ő gondviselő szeretete hibázott, és méltánytalanul ért baj akár bennünket, akár valaki mást, aki közel áll hozzánk, akit szeretünk. Meg kell értenünk, hogy ha Isten igazságosságát kétségbe vonjuk, akkor nemcsak hogy nincs igazunk, de mi magunk sem lehetünk igazak. A mi igazságunk épp abban mutatkozik meg, ha olyankor ragaszkodunk Isten igazságosságához, amikor a velünk és körülöttünk zajló eseményekben értelmünk nem tudja belátni.

Szerda

Amit ő mondott, meglett, és amit parancsolt, előállott. Zsolt 33,9 (Jn 1,1–3; Jn 3,31–36; Bír 6,1–10) Ne legyünk csalódottak, ha nem teljesül, amit Istentől anélkül várunk, hogy ő megígérte volna! Amit viszont megígért, az a maga idejében akkor is maradéktalanul teljesül, ha értelmünk lehetetlennek látja. Amit megparancsolt, az a rendelt időben akkor is előáll, ha „a világ minden ördöge” összefog, hogy megakadályozza.

Csütörtök

Mózes kinyújtotta kezét a tenger felé, az Úr pedig egész éjjel visszafelé hajtotta a tengert erős keleti széllel. 2Móz 14,21 (Mk 16,20; Jel 1/1–2/3–8; Bír 6,11–24) A Vörös-tengeren való átkeléskor Isten látványos jellel bizonyította, hogy Ura a szélnek, a víznek és minden elemnek. A népnek a szeme láttára végbement hatalmas jelek ellenére is hamar elfogyott a hite és az Istenbe vetett bizalma. Jézus azért küldte el az Atyától a Szentlelket, hogy jelek és csodák híján is hinni tanítson bennünket. Mert „boldogok, akik nem látnak és hisznek” (Jn 20,29).

Péntek

Az én igém nem tér vissza hozzám üresen, hanem véghezviszi, amit akarok, eléri célját, amiért küldtem. Ézs 55,11 (Jn 1,12; Jn 8,12–20; Bír 6,25–32) A hitre jutás és a megtérés soha nem a mi művünk, hanem Isten viszi végbe rajtunk és bennünk élő és ható igéje által, melyben mindig ő maga van jelen és munkálkodik.

Szombat

A többi nép is csatlakozik majd az Úrhoz azon a napon, és az ő népévé lesznek. Zak 2,15 (Róm 4,18; 4Móz 6,22–27; Bír 6,33–40) A próféta jövendölése mindenekelőtt arra az időre vonatkozik, amikor Isten a babiloni fogságból megszabadítja és hazavezeti népét. A hetven esztendő elteltével ez a szabadulás be is következett, de a prófécia csak részlegesen teljesült: sok idegen csatlakozott Isten népéhez, és hitét is követte, a világ népei mégsem csatlakoztak. Jézus tanítványi közösségének küldetésével a népek megtérése új lendületet vett, de a beteljesedés még mindig nem jött el. Lelki értelemben Isten újszövetségi népe is „babiloni fogságának” idejét éli – nem külső hatalmaknak, hanem saját bűneinek a halálos csapdájában vergődve. Isten azonban hűséges, és el fogja hozni a szabadulást, újra megtisztítja, megeleveníti egyházát, és minden nép számára vonzóvá teszi. Akkor fog a zakariási prófécia maradéktalanul beteljesedni.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Kehely
Élő víz
„Álljunk meg egy percre…”
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kerületi lelkészevangélizáció Balassagyarmaton
Emléket állítottak…
Bobára gurult ajándék
Keresztutak
Átadták rendeltetésének a Budapesti Protestáns Felsőoktatási Kollégiumot
Először emlékezett meg egységesen a világ a holokausztról
Ökumenikus püspökülés
Deus caritas est
Dél-Afrika
Merjünk nagyot álmodni!
Bajor diakóniai delegáció hazánkban
Evangélikusok
Püspökpublicisztika
Az Északi (Dunáninneni) Egyházkerület élete
Szeretettel és nyitottsággal szolgálni
e-világ
Mozilla Firefox
„Letöltött szentek”
Az egyháznak chatszobákban is jelen kell lennie
Keresztény szemmel
Tartozni valahova
A hét témája
Meghívás egy közös útra
Két hiánypótló publikáció
A keresztény igazság keresői
evél&levél
Találós kérdés megfejtéssel
Életjelek a Viharsarokból
A közelmúlt krónikája
Régi egyházkerületek nyomában
Elhunyt Johannes Rau
Díszkivilágítást érdemelne a szegedi evangélikus templom
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bábszínházat játszottak
Revolúció vagy evolúció?
Hogy is írjuk?
Plakátról plakátra
A lantos Tinódira emlékeztek
PRÚSZ-alkalom
Tiroli parasztfánk
A vasárnap igéje
A dicsőséges Úr
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Mit tudunk Jézus gyermekkoráról?
Szószóró
Ha fociünnep, akkor Szélrózsa is
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 06 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster