EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 06 - Az Északi (Dunáninneni) Egyházkerület élete

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Az Északi (Dunáninneni) Egyházkerület élete

Ha földrajzi elhelyezkedését tekintjük, akkor kerületünk a budai hegyektől a Zempléni-hegységen át Kárpátaljáig terjed. Természeti adottságaira jellemzőek a hazai viszonylatban magas hegyek. A Cserhát–Mátra–Bükk hármas hegykoszorú meghatározza a terület gazdasági, ipari és kereskedelmi lehetőségeit. Nagybörzsönyben és Recsken működött hazánk két aranybányája; sajnos az értékes kincs már a múlté. Szén- és lignitmezők gazdagították a területet; javarészt már kiaknázták a föld alól e fontos energiahordozókat is. Vas- és fémiparának, kohászatának főbb üzemei is becsukták a kapujukat. Ezért ezen a vidéken az országosnál magasabb a munkanélküliség.

Nem feledhetjük, hogy ezen a tájon három világhírű borvidék is található: a tokaji, az egri és a gyöngyös–mátraaljai. Kerületünk déli határán már az Alföld távoli horizontot kínáló sík vidéke találkozik a Gödöllői-dombsággal.

A terület történelmében gazdag múlt és sok szenvedés ölelkezik egymással. Buda törökellenes küzdelmei, Eger védőinek hősiessége, a Rákócziak bátor harcai, Kossuthnak a haza függetlenségéért való kiállása meghatározó az itt élők gondolkodásában és érzelemvilágában.

A múltban a kerület sorsa mindig egybekapcsolódott a Felvidék evangélikusságáéval. Miskolc és Nyíregyháza, Kassa, Késmárk és Eperjes együtt alkották az előző évszázadok evangélikusainak otthonát. Ezek voltak a kerület korábbi evangélikusainak szellemi bázisai; később kiegészültek Balassagyarmattal és Budával. Nagy múltú gimnáziumok, tanítóképzők és teológiai akadémia működtek említett városainkban.

Az Északi Egyházkerület elnevezés 1952 óta használatos; a zsinat ekkor alkotott a korábbi négy egyházkerület helyett kettőt. Ez a Soprontól Kölcséig terjedő, fél országot magába foglaló terület vált kisebbé, amikor egyházunk zsinata 2000-ben hosszú viták, heves küzdelem után kialakította a jelenlegi három kerületet, köztük az Északi Evangélikus Egyházkerületet is. Kerületünkben 72 gyülekezet, 94 lelkész, három gimnázium, négy óvoda, egy általános iskola, két középiskolai kollégium és kilenc szeretetintézmény működik. Gyülekezeteink hat egyházmegyében élnek. Sajátosságunk, hogy az egyházközségek 4/5-e száz kilométernél közelebb van az egyházkerület székhelyéhez.

Az írás címében zárójelbe tett „Dunáninneni” megjelölés arra utal, hogy kedves küldetésünknek és történelmi kötelességünknek tartjuk magyarhoni egyházunk két korábbi kerületének, az említett dunáninneni és a tiszai egyházkerületnek a múltbeli örökségét számon tartani és ápolni. Egyházunknak ez a területi része korábban hordozott értékeket, jelentős események színhelye volt egy-egy gyülekezet; igyekszünk megakadályozni, hogy ez feledésbe merüljön. Ugyanakkor kerületünknek karaktert és önazonosságot biztosít a történelmi folyamatosság hangsúlyozása. (Ugyanígy hordozhatja Nyugati Egyházkerületünk a Dunántúl, míg Déli Egyházkerületünk a korábbi bányai egyházkerület történelmi örökségét.)

Bár egyházkerületünkben három egyházközség kifejezetten német alapítású (Budavár, Iklad és Nagybörzsöny), német nyelven csak a külföldről érkezett testvérek részére hangzik az evangélium Budavárban.

A Nógrád, Észak- és Dél-Pest megyei egyházmegye gyülekezetei többségükben szlovák nyelvű híveink Felvidékről való idetelepítése révén jöttek létre a török hódoltság megszűnése után. Ám ma nyelvismeret hiányában már nincs igény rendszeres szlovák nyelvű istentiszteletekre. A nyíregyházi tirpákok Szarvas kirajzásai, eredetileg ők is a Felvidékről indultak. Korábban voltak háromnyelvű gyülekezeteink is (például Aszódon, Miskolcon), ma már azonban kizárólag magyar nyelven prédikálunk.

Különböző kegyességi hagyományok élnek – elsősorban vidéki – gyülekezeteinkben. A bibliás, énekelni szerető nógrádi hívek, a szlovák eredetű testvérek templomszeretete közismert. A lakosság városba költözése következtében e nemes evangélikus hagyományok több vidéki városban élő gyülekezetünk életében is fellelhetők. Kerületünk területén működik egyházunk egyetlen leányanyaotthona – Gödöllőn – és a legnagyobb szeretetotthon a főváros II. kerületében, Hűvösvölgyben.

Évente tartott lelkészevangélizációink és felügyelőtalálkozóink örömmel várt alkalmak és igen látogatottak. A piliscsabai missziói otthon sok lehetőséget kínál gyülekezeteinknek az elcsendesedésre.

Az elmúlt években új templomok épültek kerületünkben (Pásztó, Budaörs, Nyírtelek, Erdőkertes, Nyíregyháza-Emmaus, Encs, Békásmegyer–Csillaghegy, Budapest-Farkasrét, Budapest-Budahegyvidék), s új gyülekezetek kezdték el önálló szolgálatukat (Budaörs, Pesthidegkút, Piliscsaba). Nagyon reméljük, hogy ez a sor még tovább folytatódik Budakeszi, később Pásztó és Encs gyülekezeteivel.

Gyülekezeteink többsége nagy élni akarásról tesz tanúságot. Lelkészeink munkatársak toborzásával vonzó és új egyháztagokat hívogató szolgálatot végeznek. Az énekkarok tevékenysége istentiszteletet gazdagító, közösségformáló erő. A sokféle csoportmunka városi gyülekezeteinkben új lehetőségekre ad alkalmat. Ilyen például a nyugdíjas-bibliaóra, a baba-mama kör vagy a gyülekezetimunkás-képzés.

Több gyülekezetünk élénk kapcsolatot ápol egy-egy finn, német, szlovák, norvég, erdélyi és felvidéki magyar egyházközséggel. Szórványgyülekezeteink mindennapos harcot folytatnak életben maradásukért, városi eklézsiáink pedig elköltözött és újonnan érkező testvéreink felkutatásáért. Némelyek példás lelkigondozói szolgálata teszi lehetővé, hogy a cipszer, buléner, magyar, sváb és német, valamint szlovák kegyesség jól megférjen kerületünk egy-egy gyülekezetében, tudva, hogy az evangélium által maga Krisztus formálja egy hívő közösséggé a máshonnan indult, de ugyanazon cél felé tartó evangélikus testvéreinket. Kerületünk sajátossága, hogy jelentős görög katolikusság, nagy létszámú reformátusság és kuriózumként néhány ortodox gyülekezet is él benne. Evangélikusokként kitüntetett megbízatásunknak valljuk összetartozásunk sokféle jelének felmutatását. Meggyőződéssel valljuk a zsoltáros szavainak igazságát: „Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek! Csak oda küld az Úr áldást és életet mindenkor.” (Zsolt 133,1.3)

Tanintézetekkel megáldott gyülekezeteink templomai hétről hétre megtelnek iskoláink diákjaival. Öröm végigpásztázni tekintetünkkel a jövendő nemzedék fiataljain. Nagy reménységgel hordozzuk őket imádságainkban. Jézus szava mindnyájunknak eligazító szó: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.” (Jn 15,5)

D. Szebik Imre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Kehely
Élő víz
„Álljunk meg egy percre…”
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kerületi lelkészevangélizáció Balassagyarmaton
Emléket állítottak…
Bobára gurult ajándék
Keresztutak
Átadták rendeltetésének a Budapesti Protestáns Felsőoktatási Kollégiumot
Először emlékezett meg egységesen a világ a holokausztról
Ökumenikus püspökülés
Deus caritas est
Dél-Afrika
Merjünk nagyot álmodni!
Bajor diakóniai delegáció hazánkban
Evangélikusok
Püspökpublicisztika
Az Északi (Dunáninneni) Egyházkerület élete
Szeretettel és nyitottsággal szolgálni
e-világ
Mozilla Firefox
„Letöltött szentek”
Az egyháznak chatszobákban is jelen kell lennie
Keresztény szemmel
Tartozni valahova
A hét témája
Meghívás egy közös útra
Két hiánypótló publikáció
A keresztény igazság keresői
evél&levél
Találós kérdés megfejtéssel
Életjelek a Viharsarokból
A közelmúlt krónikája
Régi egyházkerületek nyomában
Elhunyt Johannes Rau
Díszkivilágítást érdemelne a szegedi evangélikus templom
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bábszínházat játszottak
Revolúció vagy evolúció?
Hogy is írjuk?
Plakátról plakátra
A lantos Tinódira emlékeztek
PRÚSZ-alkalom
Tiroli parasztfánk
A vasárnap igéje
A dicsőséges Úr
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Mit tudunk Jézus gyermekkoráról?
Szószóró
Ha fociünnep, akkor Szélrózsa is
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 06 Az Északi (Dunáninneni) Egyházkerület élete

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster