EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 06 - Meghívás egy közös útra

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Meghívás egy közös útra

Mi ragadja meg a figyelmünket egy új kiadványban? Figyelemfelkeltő cím, vadonatújnak ígérkező vagy önigazolást kínáló tartalom, esztétikai ingerküszöbünket technikailag ostromló fedélterv vagy az előzetes érzés, hogy itt végre mea res agitur? Esetleg egy másik, különleges szempont. Például az, hogy szakemberek vagyunk a témában.

A Luther Kiadó gondozásában néhány héttel ezelőtt a fenti címmel megjelent könyvecske első ránézésre egyik esetre sem példa. A borítólapján álló, kissé németesen csengő főcím alatti eligazításból megtudjuk, hogy az Ausztriai Egyházak Ökumenikus Tanácsának szociális nyilatkozatát tartjuk a kezünkben. Na bumm. Ez sem a miénk. Fogalmam sincs, hány egyház tartozhat az AEÖT-höz (németül biztos ÖRÖK-nek vagy ÖRKÖ-nek hívják). Valószínűleg ott is katolikus túlsúly van, ők szoktak kiadni szociális nyilatkozatokat. A fedélterv… inkább szimbolikus… Semmi dombornyomás, se komplementer színek, se 3D-s csillogó betűk. Helyette viadukt, távvezeték, gazdagok házai városi zöldövezetben. Legfelül mélykék ég (a szegények talán egyetlen kitartó társa). Gazdag ház és szegény ég között felhő. Talán fehér. Vihart hoz vagy derűt? Még egy szó a borítón: Eszmecsere. Kezd érdekelni. Kinyitom.

Az első oldalakon kiderül, hogy a beígért eszmecserére nem az ismeretlen osztrák szervezet hív, hanem az MTA és az EHE (Evangélikus Hittudományi Egyetem) közös vállalkozásaként működő Szociáletikai és Ökumenikus Kutatócsoport. Ez már a második kiadványuk, előkészületben van még vagy három. Profik lehetnek, mert konferenciát is szerveztek a könyv bemutatója kapcsán, jó nevű osztrák és magyar előadókkal. A meghívó itt lóg a könyvesboltban: a konferencia február 10-én 14 órakor kezdődik az EHE nagytermében. Meghívott előadó Herwig Sturm evangélikus püspök, Christine Gleixner, az AEÖT volt elnöke, Mihail görög ortodox metropolita és Michael Chalupka magiszter Ausztriából. A magyar szociológusok közül Szalai Júliát (az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa) és Ferge Zsuzsát (az ELTE Társadalomtudományi Karán működő Szegénységkutató Központ vezetője) hívták meg. Teológusként Kránitz Mihály katolikus, Fazakas Sándor református és Reuss András evangélikus teológiai tanár ad elő. Miről is szól ez a nyilatkozat?

A közlemény tíz fejezetből áll; az első és az utolsó arról szól, hogy az egyházaknak miért van és mi a feladatuk jelenleg a világban zajló folyamatok, irányvonalak és események láttán. Ahhoz, hogy a nyilatkozat megfogalmazói tizennégy keresztény osztrák egyház képviseletében választ adhassanak erre az átfogó kérdésre, szűkebb területekre osztották a kritikus világfolyamatokat. Így kerülnek sorra a művelődés, a média, az emberi kapcsolatok, a szűkebb és tágabb kulturális környezet, a munkára épülő társadalom, a gazdasági-szociális biztonság, a béke és igazságosság, illetve a természeti környezet (vagyis a teremtettség) megóvásának legégetőbb kérdései.

A nyilatkozat módszeréhez tartozik, hogy elemző kitérések helyett csupán megállapít. Sehol nem találkozunk moralizálással, pártpolitikai erők által jól meglovagolható kijelentésekkel, az egyházak különleges politikai vagy társadalmi státusa iránti igényformálással, ellenben a szöveg minden sorát átjárja a keresztény emberek vagy közösségek különleges felelősségének a ténye és az Isten megtartó szeretetébe vetett, közösen megvallott hit ereje. A szöveg feltűnő erőssége, ahogy ezt az erőt használja: konkrétan, szókimondóan, új döntéseket hozva és vállalva őket.

A magyar olvasó jó néhány olyan kérdésére is választ kaphat a könyvből, amelyre a magyarországi egyházi nyilatkozatokban eddig esetleg még csak nehezen vagy egyáltalán nem talált. Ilyen problémafelvetés többek közt, hogy miért kell foglalkoznia az egyháznak a nők helyzetének javításával, az idegenek befogadásának elősegítésével, a civil szervezetekkel való kapcsolat erősítésével, a Dél szegénységével, a munkahelyi zaklatással, a fogyasztók felelősségével vagy környezettudatos intézmények létrehozásával. Emellett a nyilatkozat ismeretében a nálunk is meglévő, gyakori egyházi témák is könnyebben szerves egységbe rendezhetők más kérdésekkel.

Mi ragadja meg a figyelmünket egy kiadványban? Ebben a nyilatkozatban biztosan az, hogy aki elolvassa, belátja, hogy ő maga is szakember. Olyan bennfentes, akin múlik, hogy mi lesz a világból.

Béres Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Kehely
Élő víz
„Álljunk meg egy percre…”
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kerületi lelkészevangélizáció Balassagyarmaton
Emléket állítottak…
Bobára gurult ajándék
Keresztutak
Átadták rendeltetésének a Budapesti Protestáns Felsőoktatási Kollégiumot
Először emlékezett meg egységesen a világ a holokausztról
Ökumenikus püspökülés
Deus caritas est
Dél-Afrika
Merjünk nagyot álmodni!
Bajor diakóniai delegáció hazánkban
Evangélikusok
Püspökpublicisztika
Az Északi (Dunáninneni) Egyházkerület élete
Szeretettel és nyitottsággal szolgálni
e-világ
Mozilla Firefox
„Letöltött szentek”
Az egyháznak chatszobákban is jelen kell lennie
Keresztény szemmel
Tartozni valahova
A hét témája
Meghívás egy közös útra
Két hiánypótló publikáció
A keresztény igazság keresői
evél&levél
Találós kérdés megfejtéssel
Életjelek a Viharsarokból
A közelmúlt krónikája
Régi egyházkerületek nyomában
Elhunyt Johannes Rau
Díszkivilágítást érdemelne a szegedi evangélikus templom
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bábszínházat játszottak
Revolúció vagy evolúció?
Hogy is írjuk?
Plakátról plakátra
A lantos Tinódira emlékeztek
PRÚSZ-alkalom
Tiroli parasztfánk
A vasárnap igéje
A dicsőséges Úr
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Mit tudunk Jézus gyermekkoráról?
Szószóró
Ha fociünnep, akkor Szélrózsa is
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 06 Meghívás egy közös útra

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster