EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 47 - Gyógyító közösség

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Gyógyító közösség

Beszélgetés dr. Velkey György kórházigazgatóval

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza az ország szakmailag egyik legelismertebb egészségügyi intézménye. A kórház munkatársai önzetlenül végzik testet-lelket gyógyító munkájukat. Dr. Velkey György főorvossal, az intézmény főigazgatójával beszélgettünk.

– Mit jelent a Bethesda Gyermekkórház életében az, hogy egyházi intézményként működik?

– A Bethesda a rendszerváltás utáni első magyar egyházi kórház, amely megtartotta korábbi funkcióját, vagyis elsősorban gyermekekkel foglalkozik. Tulajdonosa, fenntartója és működtetője a Magyarországi Református Egyház. Mi, akik itt dolgozunk, gyógyító közösségként kapcsoljuk össze szakmai és hitbeli elkötelezettségünket. Hivatásunkból és világnézetünkből adódóan úgy szeretnénk gyógyítani, hogy keresztyén gyógyító közösségünk ki tudja sugározni a rendelkezésére álló szakmai, emberi és hitbeli tartalmat. A gyógyításnak tehát egy sajátos útját választotta intézményünk: a kor modern szakmai követelményeinek teljesen megfelelve, de a humánumra, az emberi aspektusokra, a teljes ember gyógyítására, vagyis a lelki, szociális, spirituális dimenziókra is odafigyelve próbálunk segíteni. Erre a különleges gyógyítási kultúrára a mai magyar társadalomban egyre nagyobb az igény.

Azt is észleljük, hogy a Bethesdát egyre jobban elfogadják szakmai és társadalmi körökben. Reménykedünk abban, hogy a jövőben ez a szemlélet, amelyet a többi egyházi kórházzal együtt igyekszünk felmutatni, nagyobb helyet kap majd a hazai egészségügyben.

– Mit jelent a „gyógyító közösség” kifejezés?

– Alapelvünk, hogy a gyógyítás nem egyéni munka. Amellett, hogy az adott orvos vagy ápoló közvetlenül mit tud nyújtani a betegeknek, fontos, hogy a terhet közösen sokkal könnyebben és hatásosabban lehet hordozni. Tehát a kórház munkatársai együtt gondolkodva, közösségben sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni. Hitünket akkor tudjuk a legjobban megjeleníteni, ha olyan légkört teremtünk, olyan közösségként élünk és dolgozunk, amelyben jelen van Krisztus.

– Kiket gyógyítanak a Bethesdában?

– Gyermekkórház vagyunk, alapvetően a környékünkön élő kis betegek kerülnek hozzánk mindenféle gyermekgyógyászati problémával. Vannak azonban olyan szakterületek is, amelyeken regionális vagy országos hatókörű intézmény a Bethesda. Ezek közé sorolható az intenzív ellátás, a tüdőgyógyászat és különösen a neurológia. Ez utóbbiban az ország vezető intézménye vagyunk. A másik kiemelkedő fontosságú, országos súlyú profilunk az égéssérült betegek ellátása: nálunk működik az Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központ. Ehhez prevenciós és rehabilitációs munka, valamint plasztikai sebészet is kapcsolódik. Külön kiemelendő az egyházi jellegből adódó mentálhigiénés ellátás, a pszichoszomatikus betegek kezelése. Számunkra a legfontosabb a közszolgálat, vagyis minden rászorulót a lehetőségeinkhez mérten kezelünk, de a betegek kisebb része egyházi kötődésünk, szellemiségünk miatt jön hozzánk, akár határon túlról is.

– Sokat hallunk manapság az egészségügyi reformról. Hogyan érintik a változások a kórházat?

– Az elmúlt években jelentős forráskivonást észleltünk az egészségügyben. Gazdasági értelemben nagyon nehéz helyzeteket kell megoldanunk; jelenleg elsősorban ezt látjuk a reformból. Napi gondjaink vannak. Szemléletünk miatt egyre több a betegünk, ám a társadalombiztosító korlátozza a betegforgalmat. Emiatt sajnos egyre hosszabb várólisták alakulnak ki.

– A munkatársak hogyan tudnak a napi nehézségeken túllépve a hivatásukra figyelni?

– A mai magyar társadalomban kiemelten elhivatott réteg az orvosok és ápolók csoportja – bármennyi ezzel ellentétes hírt hallunk is nap mint nap. Hajtja őket a szakma szeretete és a humánum, de nagyon nagy a kiégés veszélye. A gyógyító közösség segít felállni a csüggeteg állapotból, a keresztény szellemiség értelmet ad a hétköznapoknak. Nem könnyű motiválni ma a munkatársakat, de így, egy keresztény közösségben együtt dolgozva talán mégis jobban fenn tudjuk tartani egymásban a hivatástudatot.

– Melyik bibliai ige határozza meg legjobban a Bethesda szellemiségét?

„Mi, erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és ne a magunk kedvére éljünk” – olvashatjuk a Római levélben. A kórház küldetését talán ez foglalja össze leginkább. Dizseri Tamás, a kórház újraalapítója és első főigazgatója idézte nagyon sokszor ezt a gondolatot. Ma is fontos nekünk, mert őhozzá is kapcsolódik, és valóban megfogalmazza számunkra, hogy mit kell tennünk mindennap. De küldetésünk megfogalmazásának tekinthetjük a Bethesda tavi gyógyítás történetét is János evangéliumából. Ebben a már évtizedek óta betegen fekvő ember, akit senki nem visz a gyógyító vízhez, így válaszolt Jézus „Akarsz-e meggyógyulni?” kérdésére: „Uram, nincs emberem…” Mi a legelesettebbeknek, a legszerencsétlenebb sorsúaknak szeretnénk az emberei lenni.

T. Németh László


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Istenkeresés
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új színek a déli csapatban
Egyházi testületek stafétabot-átadása
Építő és romboló erők
Egymásra „felügyeltek”
Mohácsi „orgonizáció”
„A templom kincse”
Keresztutak
Kormányzati delegáció a déli püspöki hivatalban
A feldarabolt gyertya és a lángja
Kedves Olvasó! Kedves Testvérünk!
Gyógyító közösség
Evangélikusok
Fehér és fekete: orvosok és lelkészek
In memoriam Nyírő Olga
e-világ
Mihaszna honlap?
Keresztény szemmel
Bizalom
Hajléktalanok
Szarvason újra együtt a segítségre szorulókkal
A hét témája
Útinapló-töredékek, az objektivitás igénye nélkül…
Virágvasárnap Boszniában
Koszovó és a korábbi jugoszláv tagköztársaság, Macedónia
Ciprus – a sokarcú sziget
evél&levél
Hozzászólás egy igemagyarázathoz
Válasz a Hozzászólás egy igemagyarázathoz című levélre
Közlemények, nyilatkozatok
Kiadói közlemény
Előfizetőink figyelmébe!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Nyolc koncert – nyolc ország – egy nemzet
Vízre szállt a Ladik
Társadalmi nemek és keresztény felelősség
Ég felé mutató ujjak és tornyok
Film és szakralitás
Történelmi portrék és ’56 képei
Déli harangszó
Az Alcsúti Arborétum
Vaníliás krémes
A vasárnap igéje
Egy idézés, amelyet mindenki megkap
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Mit Isten tesz, mind jó nekem” – a pietizmus énekei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 47 Gyógyító közösség

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster