EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 47 - Hajléktalanok

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Hajléktalanok

Hidegre váltott az idő. A hajnali derengésben fázósan húzták össze magukon a kabátot a villamosra várók. Egy anyuka kézen fogva kísérte álmos gyermekét az egyre erősödő forgalomban. A pici némán, gépiesen rakosgatta apró lábait, bojtos sapkája alól szinte csak piros orrocskája kandikált ki. Látszott, nincs ínyére a dolog, bizonyára szívesebben kuporgott volna még meleg paplanja alatt, kedvenc alvósállatkája társaságában. De nem lehetett, mert anyukájának korán be kellett érnie a munkahelyére.

A megállóhoz felvezető lépcső aljában, az aluljáró sötétjében egy család kuporgott. Szedett-vedett rongyokon gubbasztott anya és két gyermeke. Hátukat a hideg márványlapnak támasztották, meredten néztek maguk elé. Nem kéregettek, nem szóltak, tulajdonképpen nem is csináltak semmit, csak kifejezéstelen arccal néztek a semmibe. A nagyobbik gyermek talán tíz év körüli lehetett, a kisebbik esetleg feleannyi. Éhesen, fázva ültek, és szótlanul tűrték szerencsétlen sorsukat. Úgy tűnt, nem betegek; a sok baj mellett ez talán – még! – nem sújtotta őket.

Már régen nem beszéltek. Egymásnak már nem volt mit mondaniuk, arra pedig, amit gondoltak, éreztek, amiről beszélni tudtak – és bizonyára szerettek – volna, nos arra meg a külvilág nem volt kíváncsi. Az emberek sietve mentek el mellettük; mit is tehet egy nagyváros lakója az aluljáróban látható nyomor láttán? Mindenkinek nem adhat pénzt, kinőtt ruha sem mindig van otthon, s – drága az élelmiszer, pontosak a porciók – maradékot sem igen lehet összekészíteni minden szegény ördögnek. Persze le lehetne hajolni, meg lehetne kérdezni: „Miben segíthetek?” Le lehetne esetleg ülni hozzájuk, beszélgetni velük, vagy tanácsokat lehetne adni nekik, netán figyelmeztetni őket, hogy milyen egészségtelen is az aluljáró piszkában a hideg földön ülni…

Mindezt lehetne, de a válasz annyira banális, hogy csaknem ostobaság feltenni a kérdést. Milyen tanácsot adhat a dermedt kezű nyomorgónak az, aki a fűtött szobából jön, s a munkahelyére tart? A higiénéről szóló okítás pedig lehetőségek, eszközök nélkül és megfelelő, emberhez méltó körülmények híján szófecsérlés, üres szólam csupán. Azonkívül reggel igyekezni kell a munkahelyre, és délután is hasonló a program: sietünk haza… Az meg végképp irreális elvárás, hogy koszos, piszkos, esetleg betegséget terjesztő idegen embereket vigyen valaki a saját lakásába – merő jótékonyságból. Nem olyan időket élünk! Meg aztán van erre szakosodott intézmény, szociális ellátórendszer és védőháló. Azt azért mégsem lehet mondani, hogy semmit nem teszünk.

A család csendben, szinte mozdulatlanul ült. Várták – ki tudja, mióta –, hogy mi lesz velük. Talán a csodában vagy abban bíztak, hogy valami különös dolog történik, és hirtelen gyökeresen megváltozik a helyzetük, jobbra fordul az életük. Netán azt várták, hogy valaki megszánja őket. Hiszen az mégsem lehet, hogy az Európai Unió egyik államában egy aluljáróban haljon valaki bele a nyomorba!

Ám szemmel láthatóan minden ellenük szólt, a csoda meg csak nem akart bekövetkezni. De már csak egy kicsit kell kibírniuk, hiszen közeledik „a” karácsony, amikor – a sok jó embernek köszönhetően – még rájuk is vetül némi fény. Olyankor, a „szeretet ünnepén” kinyílnak a pénztárcák, talán még a szívek is, és az is megeshet, hogy barátságosan szólnak hozzájuk. Lesz meleg ebéd, alkalmi melegedő, újabbakra lehet cserélni a régi rongyokat, jönnek mosolygó „gazdagok”, jóságos járókelők, akik elfordított arccal bár, de pénzt löknek eléjük. Mindig csak karácsonyig kell kibírni! Mert akkor szeretetteljesek és jótékonyak az emberek.

És azután? Azután, mikor már nincs karácsony, mintha megfogyatkozna a szeretetünk, s legfeljebb drukkolunk nekik. Azért, hogy ne legyen nagyon hideg, s ha mégis, akkor is kibírják valahogy, esetleg leljenek valamilyen megoldást. De főleg azért, hogy legyen elég erejük és kitartásuk elviselni siralmas helyzetüket – a következő karácsonyig.

– gyarmati –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Istenkeresés
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új színek a déli csapatban
Egyházi testületek stafétabot-átadása
Építő és romboló erők
Egymásra „felügyeltek”
Mohácsi „orgonizáció”
„A templom kincse”
Keresztutak
Kormányzati delegáció a déli püspöki hivatalban
A feldarabolt gyertya és a lángja
Kedves Olvasó! Kedves Testvérünk!
Gyógyító közösség
Evangélikusok
Fehér és fekete: orvosok és lelkészek
In memoriam Nyírő Olga
e-világ
Mihaszna honlap?
Keresztény szemmel
Bizalom
Hajléktalanok
Szarvason újra együtt a segítségre szorulókkal
A hét témája
Útinapló-töredékek, az objektivitás igénye nélkül…
Virágvasárnap Boszniában
Koszovó és a korábbi jugoszláv tagköztársaság, Macedónia
Ciprus – a sokarcú sziget
evél&levél
Hozzászólás egy igemagyarázathoz
Válasz a Hozzászólás egy igemagyarázathoz című levélre
Közlemények, nyilatkozatok
Kiadói közlemény
Előfizetőink figyelmébe!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Nyolc koncert – nyolc ország – egy nemzet
Vízre szállt a Ladik
Társadalmi nemek és keresztény felelősség
Ég felé mutató ujjak és tornyok
Film és szakralitás
Történelmi portrék és ’56 képei
Déli harangszó
Az Alcsúti Arborétum
Vaníliás krémes
A vasárnap igéje
Egy idézés, amelyet mindenki megkap
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Mit Isten tesz, mind jó nekem” – a pietizmus énekei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 47 Hajléktalanok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster